05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.10.2023 14:44 | Son Güncelleme: 31.10.2023 15:04

Bu Apple'lar korkunç hızlı

Apple Korkunç Hızlı (Scary Fast) adını verdiği ekim ayı etkinliğinde bugüne kadar ürettiği en hızlı bilgisayarları tanıttı. Bugünkü lansmanla birlikt M3 işlemci ile dikkat çeken yeni MacBook Pro ve iMac'in Türkiye fiyatı açıklandı
Bu Apple'lar korkunç hızlı

Yeni Mac serisi dış görünüm olarak bir yenilik getirmese de, asıl çarpıcı özellikleri kasasının içinde barındırıyor. Mac'ler artık öncüllerinden çok daha verimli olan 3 nanometrelik M3 çiplerini kullanıyor. Çipler işlem kapasitelerine göre M3, M3 Pro ve M3 Max olmak üzere üçe ayrılıyor.

92 milyar transistör var

M3 çipler 128 GB'ya kadar birleşik bellek sunarken, aralarındaki en güçlüsü M3 Max'ta 92 milyar transistörden oluşan 40 çekirdekli bir GPU ve 16 çekirdekli bri CPU bulunuyor. Apple M3 Pro'nun M1 Pro'ya göre yüzde 40, M3 Max'in M1 Max'e kıyasla yüzde 25 daha hızlı olduğunu da vurguluyor. M3 çiplerin Safari veya Microsoft Excel gibi üretkenlik uygulamalarını yüzde 30'a kadar artıracağı, Adobe Photoshop ile fotoğrafları iki kata kadar daha hızlı işleyebileceği belirtiliyor.

Yeni donanımları, Apple'ın bilgisayarlarını oyunlar için de daha yetkin hale getirecek. M serisi çiplerde ilk kez kullanılan "donanım hızlandırmalı ışın izleme" ve "örgü gölgeleme" özellikleri, oyun geliştiricilerin sadece en yeni konsollarda ve üst düzey PC konfigürasyonlarında bulunan gelişmiş gölgeleri ve yansımaları Mac'ler için de etkinleştirebileceği anlamına geliyor.

Oyun dünyasında ben de varım!

Mac sahipleri halihazırda Apple'ın Game Porting Toolkit'ini kullanarak bazı DirectX 12 oyunlarını M1 ve M2 çiplerinde çalıştırabiliyordu. Apple'ın odaklandığı yeni özellikler ise Mac'lerin birer oyun platformu olmaya giderek daha da yaklaştığını gösteriyor. Bu bilgileri aldıktan sonra, şimdi yeni çiplerle donatılmış modellerin özelliklerine ve fiyatlarına bakalım...

14"/16" MacBook Pro:

M3 Pro ve M3 Max çipleriyle donatılan bu seri, Apple'ın en hızlı bilgisayarları. İki dizüstü bilgisayarda da mini LED ekran, 1080p çözünürlüklü kamera, altı hoparlörlü ses sistemi var. Pil ömrü 22 saate kadar çıkıyor, cihaz sipariş aşamasında 128 GB RAM ile yapılandırılabiliyor.

M3 çipe sahip MacBook Pro, kullanıcıların Xcode’da milyonlarca satır kodu çok daha hızlı derleyip test etmesini sağlıyor

 

Türkiye fiyatı 78 bin 99 lira ile 148 bin 399 lira arasında değişen MacBook Pro'lar 10 Kasım'dan itibaren satışta olacak.

14" Macbook Pro

"Giriş seviyesi" olarak tanımlanabilecek 14 inçlik bu model, 13 inçlik Macbook Pro'nun yerini alıyor. Önceki seriye kıyasla yüzde 60 daha yüksek bir hız vaat ediyor. En üst modellerde olan "siyah" renk seçeneği ve klavye üzerindeki dokunmatik alan "touch bar" mevcut değil, fiyatı 62 bin 999 TL'den başlıyor.

M3 Pro veya M3 Max çipe sahip MacBook Pro yeni, etkileyici uzay siyahı renk seçeneğiyle sunuluyor.

 

24" iMac:

Selefinden iki kat yüksek performansa sahip M3 çip kullanıyor. 1 milyardan fazla renge sahip 4.5K'lık retina ekranı ve 1080p kamerası var, WI-FI 6 protokolünü destekliyor. 24 GB'ya kadar birleşik bellek sunan iMac'ler, önceki seride olduğu gibi yedi farklı renkle geliyor. Türkiye fiyatı 49 bin 999 liradan başlıyor.

Yüzde 100 geri dönüştürüldü

Bu arada yeni Mac'lerin dış görünümünde bir değişiklik olmadığından bahsetmiştik. Ama dış görünümün "iç yapısında" aslında önemli değişiklikler var. Örneğin yeni iMac'ler artık çok daha fazla geri dönüştürülmüş malzemeyle üretiliyor.

Bilgisayarın üzerinde yükseldiği stant yüzde 100 geri dönüştürülmüş alüminyumdan imal edilmiş. Bilgisayarın içinde de geri dönüştürülmüş mıknatıslar, kalay ve lehimler, devre kartlarında ise yüzde 100 geri dönüştürülmüş altın kaplama kullanılıyor.