03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.04.2023 14:15 | Son Güncelleme: 06.04.2023 22:02

ByteDance'in yeni uygulaması tartışılıyor: TikTok için yedek planı mı?

TikTok uygulamasıyla, ABD ve Birleşik Krallık gibi bazı ülkelerde kısıtlamalarla karşı karşıya kalan ByteDance şirketinin yeni uygulaması tartışmaya yol açtı. Şu an sadece belirli ülkelerde kullanabilen uygulama App Store'da en çok indirilenler listesinde bir numaraya çıktı
ByteDance'in yeni uygulaması tartışılıyor: TikTok için yedek planı mı?

TikTok'un ana şirketi ByteDance, ABD ve Birleşik Krallık'ta yeni uygulaması Lemon8'i tanıttı ancak uygulamanın ani popülaritesi, bazılarının bu ilginin gerçek mi yoksa TikTok'un Kongre ile yakın zamanda yaşadığı çatışmayı gölgede bırakmaya yönelik bir pazarlama hamlesi mi olduğunu sorgulamasına neden oldu. Lemon8'in özellikleri göz önüne alındığında şirket Instagram ve Pinteret'in harmanladığı bir uygulama ortaya çıkardı.

App Store'de 1 numara

Forbes'un haberine göre ByteDance'ın yeni sosyal medya platformu Lemon8, Apple App Store'da en çok indirilen 1 numaralı ücretsiz yaşam tarzı uygulaması haline gelerek internetteki tartışmaları zirveye taşıdı. Uygulama ilk olarak 2020 yılında Japonya'da ve Vietnam, Malezya, Tayland ve Singapur gibi diğer ülkelerde piyasaya sürüldükten sonra Şubat ayında ABD ve Birleşik Krallık'ta piyasaya sürüldü.

Influencer'lara ücret veriyor

Reuters'a göre Lemon8, ByteDance'ın yaşam tarzı önerileri ve alışveriş uygulaması olan Çinli Xiaohongshu (ABD, Kanada ve Avustralya gibi diğer ülkelerde Red olarak da biliniyor) ile rekabet amacı taşıyor. Veri firması data.ai, TechCrunch'a uygulamanın geçen haftadan önce herhangi bir App Store kategorisinde yer almadığını doğrulayarak, ana şirket tarafından uygulamaya yönelik yeni ve önemli bir satın alma hamlesi yapıldığının sinyalini verdi. The New York Times tarafından yayınlanan bir rapor, Lemon8 tarafından influencer'lara, en az 150 kelimelik başlıklar ve üç ila 10 fotoğraftan oluşan bir gönderi ile bir ay içinde 10 gönderi yayınlamak gibi yönergelere uydukları sürece uygulamada yayın yapmaları için ödeme yapıldığını doğruluyor. 

TikTok'taki #lemon8 hashtag'i 2,4 milyardan fazla görüntülendi ve içerik oluşturucuların uygulamayı Pinterest ve TikTok arasında bir geçiş olarak tanımlayan düzinelerce videosu var. Bununla birlikte, TikTok içerik oluşturucularının tümü limon8 kervanına katılmıyor. Örneğin TikToker Andrea Brumfield, yakın tarihli bir videoda TikTok yasağının şu anda haberlerde yer almasının ortasında limon8 hakkında bu kadar çok TikTok görmesinin bir komplo olup olmadığını sordu.

Veri firması Apptopia'ya göre Lemon8, Japonya'nın en büyük pazar olduğu lansmanından bu yana yaklaşık 16 milyon indirme elde etti. Uygulamanın ABD'de yaklaşık 4,25 milyon aktif kullanıcısı var. Kullanıcılar uygulamaya ilk kayıt olduklarında doğum günlerini girmeleri, cinsiyetlerini seçmeleri ve bir kullanıcı adı belirlemeleri isteniyor.

Ardından, güzellik, moda, yemek, seyahat, sağlık ve evcil hayvanları içeren ilgi alanlarına karar vermeleri gerekiyor. Lemon8, hem takip edenler hem de sizin için sayfasına sahip olması bakımından TikTok'a benziyor ancak benzerlikler burada sona eriyor. Sizin için sayfasını görüntülerken her ilgi alanının ayrı beslemelerini içeren bir çubuk açılıyor ve kullanıcıların girdikleri kategoriye bağlı olarak farklı türde içerik oluşturucular ve yayınlar arasında geçiş yapmasına olanak tanıyor. 

Uygulamanın en dikkat çekici özelliklerinden biri, çoğu gönderide Canva benzeri grafik tasarımın kullanılması. İçerik oluşturucular genellikle resimlerin üzerine metin ekleyerek ya bir şeyin ne olduğunu etiketliyor ya da kullanıcılara ev dekorasyonu için buldukları ürünleri nereden aldıklarını söyleyen bir not bırakıyor. Bu etiketlere genellikle Amazon gibi sitelerin linkleri eşlik ediyor. Uygulama, kullanıcıların 60 saniyeye kadar video yayınlamasına izin veriyor ancak çoğu kullanıcı, 300 binden fazla TikTok takipçisi olan fitness influencer'ı Georgia Daniels gibi TikTok'ları yeniden yayınlıyor gibi görünüyor.

Aktif işe alım yapıyor

ByteDance, yaşam tarzı, moda, güzellik ve gıda sektörlerine yönelik içerik üreten Lemon8 içerik üreticileriyle birlikte çalışmak üzere New York merkezli iş ortaklığı liderlerini aktif olarak işe alıyor. İlanlardan birine göre, liderler içerik oluşturucuları eğitmek, büyümeyi sağlamak ve kullanıcı içgörülerini analiz etmekle görevlendirildi. Şirketin Lemon8'i ABD sektöründe büyütme çabası, ABD hükümeti ile diğer bağımsız uygulaması TikTok arasında ulusal güvenlik kaygılarıyla ilgili artan gerilimin kaynama noktasına ulaştığı bir döneme denk geliyor. 

TikTok, gizlilik endişeleri nedeniyle ABD'de ateş altında kaldı. Biden yönetimi ByteDance'a bir ültimatom verdi: ya TikTok'u sat ya da olası bir yasakla yüzleş. TikTok'un CEO'su Shou Zi Chew Mart ayında iki partili Kongre üyelerinin karşısına çıkarak uygulamayı savundu ve ABD kullanıcı verilerinin yabancı müdahalelerden korunduğunu iddia etti. Kullanıcı verilerini izlediği, Forbes gazetecilerinin gözetlendiği ve uygulamanın kullanıcı tuş vuruşlarını izleyebildiği raporları da dahil olmak üzere TikTok'u çevreleyen uzun bir endişe listesi var. Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan yeni bir ankete göre Amerikalıların yüzde 50'si TikTok'un yasaklanmasından yana, yüzde 22'si buna karşı ve yüzde 28'i ise emin değil.