Şimdiye kadar inşa edilen en büyük dijital kamera, Pazartesi günü evrene ait ilk görüntülerini paylaştı. Yayınlanan görüntüler arasında renkli bulutsular, yıldızlar ve galaksiler yer alıyor.
Şili’de, bir dağ zirvesine kurulan Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünün daha önce keşfedilmemiş bölgelerini incelemek amacıyla inşa edildi. ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) ve ABD Enerji Bakanlığı tarafından finanse edilen gözlemevi, önümüzdeki 10 yıl boyunca güney gökyüzünü tarayacak.
NSF-DOE Vera C. Rubin Gözlemevi tarafından sağlanan görüntüde, sadece yedi saatlik bir gözlem süresinde çekilen 678 ayrı kare yer alıyor. Bu karelerin birleştirilmesiyle, aksi takdirde soluk ya da görünmez olan detaylar net bir şekilde ortaya çıkıyor. Örneğin, Trifid Bulutsusu ve Lagün Bulutsusunu oluşturan gaz ve toz bulutları, bu yöntem sayesinde belirginleşiyor. Her iki bulutsu da Dünya’dan binlerce ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
Bir başka görüntüde ise gözlemevinin Başak (Virgo) Kümesine ait geniş görüş alanının küçük bir bölümü gösteriliyor. Bu karede, iki parlak mavi spiral galaksinin de yer aldığı birçok gök cismi dikkat çekiyor.
Gözlemevinin hedefi, 20 milyar galaksiyi görüntülemek, ayrıca yeni asteroitler ve diğer göksel cisimleri keşfetmek.
Girişime ismini veren astronom Vera Rubin, evrende gizemli bir güç olan karanlık maddeye dair ilk güçlü kanıtları sunmuştu. Bilim insanları, bu yüksek hassasiyetli kameranın, karanlık maddeyle birlikte karanlık enerji olarak adlandırılan diğer bilinmeyen güç hakkında da ipuçları sağlayabileceğini umuyor.