22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.08.2024 13:58 | Son Güncelleme: 31.08.2024 14:28

Durov’un ikilemi: Kararları Telegram'ın itibarını etkileyecek

Fransa'da birçok suçlamayla gözaltına alınan ve kefaletle serbest bırakılan Pavel Durov'un alacağı kararlar kurucusu olduğu Telegram'ın geleceğini etkileyecek. 39 yaşındaki CEO işbirliği yaparsa uygulama güvenirliğini kaybedecek, yapmazsa güven artacak ancak kendi hayatı zora girecek
Durov’un ikilemi: Kararları Telegram'ın itibarını etkileyecek

Telegram, CEO'su ve kurucu ortağı Pavel Durov'un Fransa'da yasadışı içerik bulundurmak ve dağıtmak suçlamalarıyla karşı karşıya kalması nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya. Fransa, Telegram'ın çocuk cinsel istismarı materyali barındırmak ve dağıtmakla suç ortağı olduğunu, ayrıca uyuşturucu kaçakçılığı, organize dolandırıcılık ve diğer yasadışı işlemleri kolaylaştırdığını iddia ediyor. Telegram ise suçlamalar karşısında gerilimi arttırmak istemiyor bu nedenle de yasalara- taleplere uyma eğiliminde. Ancak  Kopenhag Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde yardımcı doçent olan Yevgeniy Golovchenko'ya göre Telegram'ın bu duruma nasıl yanıt vereceği, şirketin temel değerlerini ve itibarını ciddi şekilde etkileyebilir. Euronews'in haberine göre bu noktada Pavel Durov’un alacağı kararlar, hem şirketin geleceği hem de kullanıcılarının güveni açısından büyük önem taşıyor.

Talepleri karşılaması itibarıyla ters

Telegram Fransa'nın taleplerini karşılarsa dünyaya daha fazla denetim uygulamaya istekli olduklarını ve ürünlerinin temel felsefesine aykırı davrandıklarını göstermiş olacak. Telegram'ın itibarının devletlerle iş birliği yapmayan bir proje olmasından kaynaklandığına dikkat çeken Golovçenko, Durov’un Rusya’dan ayrılma hikayesinin ve dünya genelinde birçok yasaklamaya karşı direnişinin bu markayı güçlendirdiğini belirtti. Yevgeniy Golovchenko'ya göre; Durov; Fransız yetkililerle iş birliği yapmaz ve içerik denetimini sıkılaştırmazsa, bu durum kullanıcıların gözünde Telegram'ın hükümet karşıtı / denetim dışı olduğu algısını güçlendirebilir aksi haldeyse marka değerinin düşmesine hatta popülerliğine etki edebilir.  39 yaşındaki yöneticinin ülke dışına çıkma yasağı olduğu göz önüne alındığında, vereceği kararların kendi hayatını da etkiyeceğini unutmamak gerekiyor.