28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.07.2023 13:27 | Son Güncelleme: 10.07.2023 13:55

Forbes içerik oluşturuculara Threads'i sordu: Z kuşağının Twitter'ı ele geçirmesi gibi

Piyasaya sürülmesinden bu yana en hızlı indirilen uygulamalardan biri olan Threads'e ilgi büyüyor. Forbes, yeni Twitter rakibini içerik oluşturuculara sordu. Birçoğu yeni bir uygulama için gönderi üretmenin yorucu olduğunu söylese de Threads'in Z kuşağının Twitter'ı gibi olduğunu belirttiler
Forbes içerik oluşturuculara Threads'i sordu: Z kuşağının Twitter'ı ele geçirmesi gibi

Meta'nın yeni Twitter rakibi Threads, piyasaya sürüldükten sonraki iki gün içinde 70 milyondan fazla kullanıcıya ulaşarak gelmiş geçmiş en hızlı indirilen uygulamalardan biri oldu. Büyük takipçi kitlelerine sahip içerik oluşturucuları, sıfırdan başlamak yerine tüm Instagram takipçilerini  ve mavi doğrulama işaretlerini korumayı seçebildikleri için metin tabanlı uygulamaya akın akın katılıyor. 

Instagram'da 1,7 milyon takipçisi ve YouTube'da 2,7 milyon abonesi olan içerik yaratıcısı Haley Kalil, Shakira gibi ünlüler ve birkaç Meta çalışanıyla birlikte henüz beta sürümünde olan platforma ilk katılanlardan biri oldu. Her ne kadar gönderi paylaşacağı bir uygulama daha ortaya çıkmış olsa da onun için, tüm takipçilerini birkaç dokunuşla taşımanın cazibesi karşı konulamayacak kadar zorlayıcıydı. Forbes'a konuşan Kalil, "Açıkçası bir içerik üreticisi olarak bu benim için başka bir zaman kaybı. Son bir buçuk gündür Threads ile uğraşmaktan pek uyuyamadım" dedi.

"Z kuşağı Twitter'ı kullanmıyor"

Hatta metin değil, resim ya da video yayınlayan içerik üreticilerinin bile ilgisini çekiyor. Moda, yaşam tarzı ve komedi videoları hazırlayan Kalil, Twitter'ı hiç kullanmadığını çünkü çoğunlukla Z kuşağından olan kitlesinin bu uygulamayı kullanmadığını söyledi. Kalil, "Bence Threads, Z kuşağının Twitter'ı ele geçirmesi gibi bir şey. İzlemesi gerçekten eğlenceli" dedi.

Geçici mi olacak?

İçerik oluşturucular, Threads'in ses tabanlı sosyal ağ Clubhouse ve TikTok'un kardeş uygulaması Lemon8 gibi diğer geçici uygulamalara benzer bir kaderle karşılaşıp karşılaşmayacağını görmek için bekliyorlar. Bu uygulamalarda içerik oluşturucular yeni ve yeniden düzenlenmiş içerik yayınlamaya başladılar ancak daha sonra platformların yeterince olgun olmadığını ve ilgiyi kaybettiğini fark ettiler. Ayrıca içerik üretmenin ve yeni bir mecra aracılığıyla takipçilerin ilgisini çekmenin getireceği ek çaba konusunda da endişeliler.

Instagram'da 547 bin takipçisi olan seyahat içerikleri üreten Catarina Mello Threads'de yaptığı paylaşımda, "Başka bir sosyal medya platformunu daha yönetme düşüncesiyle yarı heyecanlı, yarı yorgun olan başka biri var mı?" ifadelerini kullandı. Forbes'a konuşan Mello, "Araştırma yapmak, hangi sohbetlerin döndüğünü anlamak ve bu sohbetlerin bir parçası olmak için çok fazla zaman harcanıyor" dedi.

"Instagram'daki etkileşimi düşürdü"

32 yaşındaki influencer, şu anda reklam yayınlamayan veya içerik oluşturucuların para kazanması için herhangi bir yolu olmayan Threads'in, kullanıcıların dikkatini Instagram'dan uzaklaştırma ve birincil gelir riski taşıdığını söyledi. Mello, "Instagram'daki etkileşim sayılarımda bir düşüş olduğunu fark ettim çünkü pek çok insan Threads kullanıyor" dedi. Threads'e geçmeyi planlamayan içerik oluşturucular da bundan etkilenebilir. Mello, insanların sosyal medyaya ayıracak sınırlı bir zamanı olduğu için Threads'te daha fazla zaman geçirmenin Instagram'da daha az zaman geçirmek anlamına gelebileceğini söyledi.

Twitter katili olarak lanse edilen Threads kullanıcı arayüzü, trend konular sekmesi, kullanıcılara doğrudan mesaj gönderme özelliği ve hashtag'ler gibi eksik özellikler dışında Twitter'a çarpıcı bir şekilde benziyor. Bluesky ve Mastodon da dahil olmak üzere kendilerini Twitter'a daha iyi bir alternatif olarak konumlandıran bir dizi sosyal medya ağından biri. Bu uygulamalar büyümeye devam etse de, hala tutunma mücadelesi veriyorlar. Bluesky, Şubat ayında piyasaya sürülmesinden bu yana ilk milyon yüklemesine henüz ulaştı ve merkezi olmayan ağ Mastodon'daki aktif kullanıcılar bir milyondan fazla azalarak yaklaşık bir milyon aktif kullanıcıya düştü.

Büyümesinin sırrı yeni profile gerek olmaması

Threads ise daha büyük bir tehdit oluşturabilir. Instagram şefi Adam Mosseri'nin cuma günü yaptığı açıklamaya göre, Threads'in iki günden kısa bir süre içinde 70 milyona ulaşan patlayıcı büyümesi, kısmen kullanıcıların Instagram'dan ayrı bir hesap, kullanıcı adı veya profil oluşturmasına gerek kalmamasından kaynaklanıyor. 

Musk tehlikeyi hissediyor. Avukatı Alex Spiro tarafından kaleme alınan kışkırtıcı bir mektupta Twitter, Meta'yı düzinelerce eski Twitter çalışanını kullanarak taklit bir uygulama geliştirerek ticari sırları ve fikri mülkiyeti çaldığı iddiasıyla dava etmekle tehdit etti. Bunun üzerine Meta sözcüsü Andy Stone "Threads mühendislik ekibindeki hiç kimse eski bir Twitter çalışanı değildir, böyle bir şey söz konusu değildir" şeklinde bir mesaj yayınladı.