08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.06.2024 11:40 | Son Güncelleme: 24.06.2024 11:52

Forbes yazdı: Teknoloji artan askeri talebi karşılamaya nasıl yardımcı olabilir?

Neredeyse tüm ülkeler artan jeopolitik gerilimler nedeniyle savunma harcamalarını artırıyor. Ancak hem tedarik zinciri hem de hammadde sorunları devam ediyor. Forbes bu sorunları çözmenin yolunun dijitalleşmeden geçtiğini yazdı
Forbes yazdı: Teknoloji artan askeri talebi karşılamaya nasıl yardımcı olabilir?

Deloitte Amerika Birleşik Devletleri'nin 2024 Havacılık ve Savunma Sektörü raporuna göre Havacılık ve Savunma (A&D) sektörü 2023 yılında ürün talebinde bir canlanmaya tanık oldu ve bu canlanmada dünya genelinde savunma harcamalarındaki artış başlıca etken oldu. Jeopolitik belirsizliğin devam etmesi, hükümetlerin öngörülebilir gelecekte askeri hazırlığa odaklanmaya devam edeceği anlamına geldiğinden, A&D ürün ve hizmetlerine olan talebin bu yıl da yoğun olarak devam etmesi bekleniyor.

Ancak bu talebin karşılanması, AR-GE şirketlerinin tedarik zincirinin kesintiye uğraması gibi daha büyük zorluklardan birini ele alması gerektiği anlamına gelebilir. Ancak sektörün dijitalleşme programlarını hızlandırarak ve ileri teknolojileri benimseyerek talebin önüne geçmeye çalışmasının bir yolu var.  

Savunma harcamaları artıyor

Son dönemde yaşanan jeopolitik istikrarsızlık hiç şüphesiz 2023 yılında savunma harcamalarında ve dolayısıyla A&D sektöründeki talepte bir artışa yol açtı. Dünya genelinde savunma harcamaları 2022 yılında 2,24 trilyon ABD dolarını aştı. Sadece ABD Savunma Bakanlığı kısa süre önce 2024 mali yılı için 886 milyar ABD doları bütçe onayı aldı ve bu da 2023'e kıyasla yüzde 3'lük bir artışı temsil ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde bu artışların büyük bir kısmının öncelikle yetenekleri geliştiren ve hazır olma durumunu iyileştiren yeni teknoloji uygulamalarına harcanması bekleniyor. Amerika Birleşik Devletleri dışında da ordular, otonom silahlar, savaş alanı analiz sistemleri ve diğer yapay zeka tabanlı araçlar oluşturmak için özellikle yapay zekayı (AI) vurgulayan yeni teknolojiyi benimsiyor. Ancak askeri harcamalardaki artış genellikle inovasyonu teşvik etse de savunma taleplerini karşılamaya çalışan A&D şirketleri için tedarik zinciri zorlukları bir sorun olmaya devam ediyor. Gelişmekte olan teknoloji uygulamalarında kullanılan kilit parçalar ve malzemeler için hala kıtlık yaşanıyor. Buna karşı koymak için birçok hükümet, endüstriyel üslerinin istikrarını sağlamaya ve gelecekteki talebi karşılamaya yardımcı olmak için savunma tedarik zinciri esnekliğine yatırım yapıyor.

Tedarik zincirleri endişe kaynağı olmaya devam ediyor

Tedarik zincirleri, 2024 A&D görünümünün tartıştığı tüm zorluklar arasında en kalıcı olanlardan biri olmaya devam ediyor ve ortalama teslim süreleri hala pandemi öncesi seviyelere dönmedi. AR-GE şirketleri, 2024 yılında küresel tedarik zincirinde hem üretim hem de teslimat gecikmelerine yol açan kesintilerin devam etmesini beklemeli. Hammadde ve tedarikçilerden orijinal ekipman üreticilerine ve bakım, onarım ve revizyon sağlayıcılarına kadar, tedarik zincirleri vasıflı işgücü eksikliği, işgücü yıpranması ve malzeme ve parçaların bulunamaması nedeniyle kısıtlanmaya devam ediyor.

Tedarik zincirleri sadece ordular için değil, tüm A&D işletmeleri için benzersiz bir zorluk teşkil ediyor ve sorunun büyük bir kısmı sınırlı veya tek kaynak kullanımından kaynaklanıyor. Örneğin Çin, savunma uygulamalarında kullanılan kritik minerallerin çoğunun ihracatında lider konumda. Jeopolitik gerilimler hem hammaddeleri hem de ileri teknolojileri etkileyerek ticaret engellerinin artmasına neden olabileceğinden, A&D şirketleri potansiyel olarak önemli ithalatların mevcudiyetinde artan kısıtlamalar görebilir.

Bu madenlere olan bağımlılık A&G şirketleri için zorlaştırıcı bir faktör olabilir ve kısa vadede bu madenleri değiştirmek gerçekçi bir plan da değil. Ne yazık ki sektör alternatif tedarik kaynakları geliştirme konusunda yavaş kaldı. Bu nedenle, şirketler genellikle hem yeni hem de satış sonrası parçaların tedariki için mevcut üretime güvenmek zorunda. En gelişmiş malzeme teknolojilerine bağımlı olan A&D şirketleri, gelecek yıl jeopolitik olayları yakından izlemeyi ve kritik minerallerin stratejik rezervlerini korumayı düşünmeyi muhtemelen gerekli bulacaktır.

Dijital dönüşüm kilit önem taşıyor

Artan talebi karşılamak ve tedarik zincirindeki karışıklıkları azaltmak için, A&D şirketleri 2024 yılında dijital dönüşüm yolculuklarını hızlandırmalı. Dijitalleşme, ürün geliştirmeyi geliştirebilir, operasyonel verimliliği artırabilir ve yeni üretim seçeneklerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Süreçleri modernize etmek ve entegre etmek ve teknolojileri etkinleştirmek, A&D endüstrisinin döngü sürelerini kısaltmaya, verimliliği artırmaya, üretim verimini artırmaya ve kalite standartlarını yükseltmeye yardımcı olmak için atabileceği önemli adımlardır. Örneğin, Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojilerinin kullanılması ve hem operasyonel hem de bilgi teknolojisi sistemlerinin entegre edilmesi, üretim ortamında daha iyi içgörüler elde edilmesine ve üretim veriminin artırılmasına yardımcı olabilir.

Orduların yarattığı talep, yalnızca bu tür bir dijital dönüşümü değil, aynı zamanda daha hızlı bir teknolojik evrimi, özellikle de yapay zeka kullanımını teşvik etmeli. Yapay zeka, A&D şirketlerinin artan talebi karşılamasına yardımcı olabileceği gibi, operasyonları düzene sokarak ve üretkenliği artırarak tedarik zincirindeki aksaklıkların neden olduğu bazı zorlukların üstesinden gelmeye de yardımcı olabilir. Yapay zeka çözümleri, gözetim için aviyonik teknolojiden üreticiler için izlemeyi daha da optimize eden karar vermeye kadar A&D uygulamalarının iyileştirilmesine zaten yardımcı oldu. Ve üretken yapay zeka destekli sanal saha asistanları, yetenek kıtlığını hafifletmeye yardımcı olmak için çalışan verimliliğini artırabilir.

Güçlü bir saldırı

Savunma harcamalarından gelen talebin artması ve tedarik zincirindeki çalkantıların devam etmesi, gelecek yıl A&D sektörünü karakterize etmesi muhtemel temel eğilimlerden ikisi. Bu nedenle, A&D şirketleri dijital dönüşümü keşfetmeye devam etmeli ve bunu uzun vadeli başarıya ulaşmak için bir seçenekten ziyade bir gereklilik olarak görmeli. A&D şirketleri, tüm tedarik zincirlerinin dijitalleşmesine öncelik vererek ve üretimi iyileştirmek için ileri teknolojiyi kullanarak, artan talebi karşılamak için kaynak bulma zorluklarının üstesinden gelmeden önce üstesinden gelmek için çalışabilirler.