29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2023 17:22 | Son Güncelleme: 18.10.2023 17:36

İki ülkede uygulanmaya başlandı: X, yeni kullanıcılarından 1 dolar alacak

X’in sahibi Elon Musk, yeni üyelerinden yıllık 1 dolar gibi mütevazi bir ücret isteyerek, yeni kullanıcılara temel özellikleri kullanmaları için izin verecek. Fortune’un haberine göre, Musk, bu sayede X’te sahte hesapları engellemeyi ve reklam gelirlerini attırmayı amaçlıyor
İki ülkede uygulanmaya başlandı: X, yeni kullanıcılarından 1 dolar alacak

X, tweet ve retweet gibi önemli özelliklere erişim için yeni kullanıcılardan yılda 1 dolar ücret almaya başlayacak. Konuyu bilen ve daha sonra şirket tarafından onaylanan bir kaynağa göre, eski adıyla Twitter olarak bilinen X, tweet atma, yanıtlama ve alıntı yapma gibi önemli özelliklere erişim için bu meblağı yeni kullanıcılarından talep edecek. 

Şirket bu uygulamaya ilk olarak Yeni Zelanda ve Filipinler'deki yeni kullanıcılardan ücret almaya başladı ve bu, Elon Musk'ın şirketi yaklaşık bir yıl önce satın almasından bu yana sosyal medya platformunda yapılan en önemli değişikliklerden biri. Şimdilik tüm ülkelerde bu uygulamanın yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor. 

Amaç kâr değil, spam azaltmak

Fortune'un 1 dolarlık plan haberini bildirmesinden kısa bir süre sonra yayınlanan bir açıklamada, X'in doğruladı ve bu hamleyi, para kazanma çabasından ziyade, botların ve spam'in platformdaki yaygınlığını azaltmanın bir yolu olarak tanımladı. Şirket yaptığı açıklamada, "Bu yeni test, platform erişilebilirliğini küçük ücret tutarıyla dengelerken, spamı, platformumuzun manipülasyonunu ve bot etkinliğini azaltmaya yönelik zaten başarılı olan çabalarımızı desteklemek için geliştirildi. Sonuç olarak bu, kâr amacı güden bir şey değil” dedi.

Yıllık 1 dolar tutarındaki ücret yalnızca yeni kullanıcılar için ve mevcut kullanıcılar için geçerli değil. Ödeme planının diğer ülkelerdeki kullanıcılara genişletilip genişletilmeyeceği veya ne zaman genişletileceği belli değil. Aynı zamanda program ayda 8 dolar karşılığında gönderiler için Geri Al ve Düzenle gibi ekstra özellikler sunan X Premium'dan da farklıdır.

Asgari tutardaki meblağa rağmen, temel özelliklere erişim için ödenen 1 dolarlık ücret, 2006'da Twitter olarak ilk çıkışından bu yana kullanımı ücretsiz olan sosyal medya hizmeti için büyük bir değişikliğe işaret ediyor. Fortune'ın kaynağına göre yeni kullanıcıların tweet atma, tweetleri yanıtlama, tweetleri beğenme ve yer imlerine ekleme ve liste oluşturma gibi temel işlevlere erişmek için 1 dolar ödemesi gerekecek.

"Botlarla savaşmanın tek yolu"

Duyurudan kısa bir süre sonra Musk, içeriklerin ücretsiz okunabileceğini ancak yazmanın yılda 1 dolar olduğunu paylaştı. Musk, "Bu, gerçek kullanıcıları engellemeden botlarla savaşmanın tek yolu. Bu, tamamen durdurmayacak olsa da platformu manipüle etmek bin kat daha zor olacak” dedi.

X ayrıca Salı günü Bot Olmayanlar İçin Şartlar ve Koşullar'ı da yayınladı ve kullanıcılara platformlarında içerik yayınlama ve diğer kullanıcılarla etkileşim kurma gibi belirli yetenekler kazandıran ücretli bir abonelik hizmetine ilişkin planını açıkladı.

Ödeme bilgileri Musk ile paylaşılacak

Peki, X kullanıcıları finansal bilgileri konusunda Elon Musk'a güvenecek mi? Aslında Musk, platform için kullanıcılardan 1 dolar ücret alma fikrini uzun süredir gündeme getiriyordu. Geçtiğimiz ay İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu ile canlı yayınlanan bir görüşme sırasında Musk, "Bu, devasa bot ordularıyla savaşmak için aklıma gelen tek yol" dedi.

Kredi kartı bilgilerinin alınması aynı zamanda Musk'ın X'i diğer şeylerin yanı sıra kullanıcıların doğrudan uygulamadan alışveriş yapmasına olanak tanıyan bir her şey dahil uygulamaya dönüştürme vizyonuna da yardımcı olacak. Yine de şirketin Musk yönetimindeki çalkantılı itibarı göz önüne alındığında, bazı kullanıcılar 1 dolarlık plan haberinin ardından kredi kartı bilgilerini verme konusundaki tereddütlerini dile getirdi.

Eski reklam verenlerini geri kazanabilir

Tesla ve SpaceX CEO'su, Twitter'ı Kasım 2022'de 44 milyar dolara satın aldığından beri şirket, personelin yüzde 75'ini ortadan kaldıran işten çıkarmalar ve içerik denetleme çabalarının gevşetilmesi de dahil olmak üzere bir dizi görünüşte gelişigüzel değişiklikle sarsıldı. Musk, ifade özgürlüğüne olan bağlılığının bir parçası olarak bu hamleyi savundu ancak birçok büyük marka, saldırgan içeriğe yönelik gevşek yaptırımlar nedeniyle X'te reklam vermeyi durdurdu.

Mayıs ayında Musk, büyük marka reklam verenlerini platforma geri çekmeyi amaçlayan bir hamle olarak X'in CEO'su olarak dizginleri eline alması için NBC Universal reklam patronu Linda Yaccorino'yu görevlendirdi. Geçtiğimiz ay Vox Code Konferansı'nda yapılan bir röportajda Yaccarino, en iyi 100 reklam verenin yüzde 90'ının önceki 12 hafta içinde geri döndüğünü ve şirketin nakit akışını işletme açısından başa baş noktasına yaklaştığını söyledi.

Ancak bazıları, Musk'un fevri ve potansiyel olarak üretken olmayan kararlar alma alışkanlığı göz önüne alındığında, Yaccarino'nun reklamcılık işini yeniden kurma becerisini sorguluyor. Code konferansında Musk tarafından daha önce ortaya atılan abonelik modeli fikrinin reklam gelirini nasıl etkileyebileceği sorulduğunda Yaccarino şu yanıtı verdi: Bunu mu söyledi yoksa bunu düşündüğünü mü söyledi?