18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.08.2023 12:54 | Son Güncelleme: 04.08.2023 17:40

Apple'ın geliri düştü, kârı arttı

Dünyanın en değerli teknoloji firması Apple haziran ayında sona eren üç aylık çeyrek rakamlarını açıkladı. Teknoloji devinin geliri yüzde 1 gerilese de kârı yüzde 2 artarak 19.88 milyar dolara çıktı
Fotoğraf: Karsten Moran/ The New York Times
Fotoğraf: Karsten Moran/ The New York Times

Tripp Mickle / The New York Times

Akıllı telefon endüstrisi düşüş içinde, birim satışlar peş peşe iki yıldır geriliyor, ancak Apple, varlıklı müşterileri pahalı iPhone’ları satın almaya devam ettiği için, bu gerileme döneminin en kötüsünden kurtuldu. Satışlarının yarısı için iPhone’lara bel bağlayan bu dünyanın en değerli teknoloji firması, dün haziran ayında sona eren üç aylık dönemde boyunca gelirlerinin yüzde 1 gerileyerek 81.9 milyar dolara düştüğünü bildirdi. Kârı yüzde 2 artarak, 19.88 milyar dolara yükseldi. Apple, yatırımcıların yıllar içinde beklediği hızlı büyümeyi gerçekleştiremese ve satışlarda gerileme mali yılın üçüncü düşüşü olsa da, Wall Street’in bu çeyrek dönem için satış ve kâr beklentilerini biraz aştı.

Toparlanma başladı, rahat nefes aldılar

Apple’ın finansal sonuçları, büyük teknoloji şirketlerinin geçen yılki gerilemenin ardından kendilerini güvende hissetmeye başlamasının son göstergelerinden biri oldu. Geçen yıl Facebook’un ana şirketi Meta ve Google’ın ana şirketi Alphabet, dijital reklâm satışlarındaki sıçramadan kaynaklı olarak çift haneli kârlar açıkladı. Microsoft bulut bilişim satışlarındaki artıştan dolayı bir çeyrekte rekor kâr ilan etti, Amazon ise perşembe günü Wall Street’in beklentisinin neredeyse iki katı kâr duyurdu. 

Teknoloji şirketleri 2022'de zorlandı

Teknoloji sektörü 2022’nin büyük kısmında dijital reklâm satışları, e-ticaret ve bilgisayar satışlarındaki azalma nedeniyle zorlandı. Bu gerileme, Meta, Alphabet, Microsoft ve Amazon’un binlece işçi çıkarmasına yol açtı ve Silikon Vadisi’ndeki şirketleri çalışanlarına sağladığı ücretsiz çamaşır yıkama gibi yan gelirlerinde kesintiye gitmeleri için teşvik etti. 

Evden çalışma sona erince...

Apple işten çıkarmalardan sakınsa da şimdilerde pandeminin işlerini ne kadar artırdığıyla ilgileniyor. İnsanlar evden çalışmaya başlarken iPad ve Mac satışlarında patlama yaşanmıştı, fakat yeni tablet ve bilgisayar satınalmaları geçen yıl boyunca azaldı. Şirket açıklamasına göre; son çeyrekte iPad satışları yüzde 20 gerileyerek 5.79 milyar dolar, Mac satışları yüzde 7 gerileyerek 6.84 milyar dolara düştü.

Apple’ın hisseleri, şirketin mevcut çeyrek satışlarının Nisan-Haziran dönemindekine benzer olacağına dair tahmininin ardından, mesai sonrası işlemlerde yaklaşık yüzde 2 geriledi; çünkü hızlanan iPhone ve yazılım satışları, Mac ve iPad satışlarındaki çift haneli gerilemerle dengelendi. 

Apple Çin'de büyüdü

Haziran çeyreğinde şirket iPhone satışlarından bir önceki yıla göre yüzde 2 düşüşle 39.67 milyar dolar kazandı. Teknoloji araştırma firması Counterpoint Research’ün verilerine göre; toplam akıllı telefon sektörü satışlarının çeyrek boyunca yüzde 4 gerileyerek, 2014’ten bu yana en düşük seviyesine düştüğü Çin’de iPhone satışları yüzde 7 arttı. Bu da Apple’in Çin’de yüzde 8 büyüme göstermesini sağladı. 

© 2023 The New York Times Company