29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2023 20:18 | Son Güncelleme: 19.10.2023 11:42

iPhone satışları düştü: Tim Cook soluğu Çin'de aldı

Apple'ın CEO'su Tim Cook, iPhone 15 satışlarının hayal kırıklığı yarattığına dair çıkan haberlerin ortasında Çin'e ziyaret düzenledi. Cook, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile bir araya gelerek Apple'ın Çin'deki durumunu ele aldı ve son yıllarda iyice bozulan ABD-Çin ilişkilerini gündeme taşıdı
iPhone satışları düştü: Tim Cook soluğu Çin'de aldı

Apple CEO'su Tim Cook bu hafta Çin'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Cook, Apple Store'ları ziyaret ederken, kendisine ait tedarik zinciri ortaklarını geziyor ve hükümet yetkilileriyle görüşüyor. iPhone 15 satışlarının iPhone 14'ten daha az sattığına dair haberlerin etkisi sürerken Cook, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile bir araya geldi.

ABD-Çin gerilimi konuşuldu

Bloomberg'ün haberine göre Çin'de bakanlıktan yapılan açıklamada Cook ve Wang'ın "Apple'ın Çin'deki gelişimi hakkında görüş alışverişinde bulundukları" ve ABD ile Çin arasında süregelen gerilimleri ele aldıkları belirtildi.

Wentao, Çin'in üst düzey açılımı kararlılıkla destekleyeceğini, pazara erişimi genişletmeye devam edeceğini ve pazar odaklı, yasal ve uluslararası bir iş ortamı yaratmaya kararlı olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Apple da dahil olmak üzere çok uluslu şirketler, Çin pazarındaki kar paylarını paylaşmaya çağırıyoruz"

İletişim güçlendirilmeli

Çin hükümetinin açıklamasına göre Cook, Apple'ın Çin'deki 30 yıllık geçmişinden ve Çin ile ABD'nin sağlıklı bir ilişki sürdürmesi gerektiğinden bahsetti. Cook, Apple'ın Çin'deki 30 yıllık gelişiminde elde ettiği başarılara değer verdiğini, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin hükümetlerinin iletişim ve diyaloğu güçlendirmesini, istikrarlı ikili ekonomik ve ticari ilişkileri sürdürmesini ve geliştirmesini ve iki işletme arasında pratik işbirliği için iyi bir ortam yaratmasını desteklediğini söyledi.

Cook'un Çin ziyareti, iPhone 15'in şu ana kadar iPhone 14'ten belirgin bir şekilde daha kötü sattığına dair haberlerin ortasında gerçekleşti. Toplantı ayrıca Çin'in güvenlik endişelerini gerekçe göstererek hükümet yetkililerinin iş amaçlı iPhone kullanmalarını yasaklama kararının ardından planlandı.

Apple, Huawei'nin yeni Mate 60 amiral gemisi serisinin başarılı lansmanı nedeniyle Çin akıllı telefon pazarında da artan rekabetle karşı karşıya.

Luxshare'e teşekkür

Cook ayrıca Çin'deyken Apple'ın giderek hayati önem kazanan tedarik zinciri ortaklarından Luxshare'i de ziyaret etti. Cook, Weibo hesabından yaptığı paylaşımda Apple'ın Luxshare ile son on yıldaki ilişkisini övdü:

"Luxshare-ICT ile on yılı aşkın bir süredir ortaklık yapıyoruz ve şu anda karbon nötr Apple Watch serisi ve iPhone 15 Pro Max dahil olmak üzere en gelişmiş ürünlerimizden bazılarını üretiyorlar. 2030 yılına kadar Apple üretimi için karbon nötr hale gelecekler. Luxshare ekibine gezegeni koruma konusundaki kararlılığımızı paylaştıkları için teşekkür ederiz"

Luxshare aynı zamanda 2024 yılının başlarında satışa sunulması planlanan Vision Pro'nın montaj tarafında Apple'ın ortağı olma özelliğine sahip. Apple ayrıca AirPods ve belirli MacBook modellerinde de Luxshare ile çalışıyor.