19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.12.2023 14:20 | Son Güncelleme: 27.12.2023 14:30

iPhone tasarımcısı ve OpenAI CEO'su güçlerini birleştirdi: Apple çalışanlarını da işe alıyorlar

iMac, iPhone ve iPad gibi cihazların efsanevi tasarımcısı Jony Ive, OpenAI CEO'su Sam Altman ile birlikte bir yapay zeka cihazı üzerine çalışmalara başladı. İkiliye Şubat ayında Apple'dan ayrılacak olan tasarım yöneticisi Tang Tan da katılacak
iPhone tasarımcısı ve OpenAI CEO'su güçlerini birleştirdi: Apple çalışanlarını da işe alıyorlar

Efsanevi tasarımcı Jony Ive ve OpenAI CEO'su Sam Altman, en son yeteneklere sahip cihazlar yaratmayı amaçlayan yeni bir yapay zeka projesi üzerinde çalışmaya başlıyor. Ayrıca ikili Apple'ın emektarlarından birini de işe alacak.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre, bu çabanın bir parçası olarak, görevden ayrılan Apple'ın tasarım yöneticisi Tang Tan, Ive'ın tasarım firması LoveFrom'a katılacak ve yeni ürünlerin görünümünü ve yeteneklerini şekillendirecek. Modern yapay zekanın yüzü haline gelen bir yönetici olan Altman'ın yazılım temellerini sağlamayı planladığını Bloomberg'e anlatan kişiler, henüz çalışmaların kamuya açık olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemediler. 

Konsepte odaklandılar

Bu çalışma, Ive'ın LoveFrom'u yaratmak üzere 2019'da Apple'dan ayrılmasından bu yana gerçekleştirdiği en iddialı çalışmalardan biri olacak. İkonik tasarımcı, Apple'ın kurucu ortağı Steve Jobs döneminde tasarlanmasına yardımcı olduğu iMac, iPhone ve iPad gibi ürünlerle tanınıyor. Yapay zeka cihazı çalışmalarını yeni bir şirkete dönüştürmeyi umuyor, ancak kaynaklara göre ürünlerin geliştirilmesi henüz erken bir aşamada. Şimdiye kadarki çabalar yetenekli isimleri işe almaya ve konsept oluşturmaya odaklanmış durumda.

Konuya aşina kişiler, Tan'ın LoveFrom'da çalışırken projede donanım mühendisliğine liderlik edeceğini söyledi. Bloomberg News daha önce yöneticinin Apple'ın iPhone ve saat ürün tasarımından sorumlu başkan yardımcılığı görevinden ayrıldığını yazmıştı. Şubat ayına kadar görevinden ayrılması planlanmayan Tan'ın sorumlulukları bu ay içinde paylaştırıldı.

Kasım ayında OpenAI CEO'luğundan kovulan ve kısa süre içinde görevine iade edilen Altman, başka çalışmalar için fon toplayarak bazı yönetim kurulu üyelerini kızdırdı. Bloomberg News'in Kasım ayındaki haberine göre Ive ile olan çalışmaları da buna dahildi. Altman, SoftBank Group Başkanı Masayoshi Son'a yeni şirkete milyarlarca dolarlık bir yatırım yapma konusunda teklif götürdü. Konsept aşamasındaki projeler arasında ev için cihazlar da yer alıyor. OpenAI, konuyla iligli soruları yorum yapmayı reddeden LoveFrom'a yönlendirdi. Apple da yorum yapmayı reddetti.

Apple'da tasarım göçü

Apple için Tan'ın ayrılması, tasarım yeteneklerindeki göçün altını çiziyor. 2019'dan bu yana Ive'ın Apple'daki eski ekibinin yaklaşık 14 üyesi ayrıldı. Bir zamanlar Ive'a rapor veren tasarımcıların sadece yaklaşık yarım düzinesi hala Apple'da çalışıyor. Bu yılın başlarında Apple, Ive'ın halefi Evans Hankey'i sadece birkaç yıl görevde kaldıktan sonra kaybetti. Beyin göçü sonrası şirket onun yerine geçecek herhangi bir isim bulamadı. Apple, tasarımı yönetmesi için yeni bir yönetici atamak yerine, şirketin tasarımcılarını doğrudan denetlemesi için işletme müdürü Jeff Williams'ı görevlendirdi.

20'den fazla eski Apple çalışanını aldı

Bu arada LoveFrom, Airbnb, Ferrari ve Moncler gibi yüksek profilli müşterilerden oluşan bir liste oluşturdu. Firma ayrıca danışmanlık hizmeti vermeye devam etmek için Apple ile üç yıllık bir anlaşma yaptı ancak bu ilişki 2022'de sona erdi. Toplamda 20'den fazla eski Apple çalışanı tasarım firmasına katıldı.

Apple'dan ayrılmalar yakın zamanda da devam etti. Apple'ın en önemli kullanıcı arayüzü tasarım liderlerinden biri olan Patrick Coffman ayrıldı. Ive'ın görevden ayrılmasının ardından Apple'a katılan British Broadcasting'in eski tasarım yöneticisi Colin Burns de Ocak ayında Apple'dan ayrılıyor. Burns, Apple'ın ilk donanım ve yazılım konseptlerini keşfetmekten sorumlu olan Etkileşim Mimarisi ekibini yönetiyor. Ive'ın Apple'daki ünlü endüstriyel tasarım ekibinin bir diğer üyesi olan Shota Aoyagi de işten ayrıldı ve LoveFrom'da işe başladı.