18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.11.2023 10:11 | Son Güncelleme: 30.11.2023 10:16

New York Times yazdı: Sam Altman OpenAI'da dizginleri yeniden eline aldı

OpenAI'da Sam Altman ve yeni atanan yönetim kurulu üyeleri göreve başladı. Şirket, Microsoft'un da oy kullanma yetkisi olmayan bir üye olarak kurulda yer alacağını açıkladı. Altman da dün yayınladığı bir blog yazısıyla şirkete dair önceliklerini özetledi
New York Times yazdı: Sam Altman OpenAI'da dizginleri yeniden eline aldı

Cade Metz ve Tripp Mickle / The New York Times

OpenAI dün yaptığı açıklamada, Sam Altman'ın CEO olarak görevden alınmasına neden olan bölünmeleri sona erdirmek ve kendisini daha büyük bir şirket olarak geleceğe hazırlamak için çalışırken, Microsoft'u oy hakkı olmayan bir yönetim kurulu üyesi olarak ekleyen yeni bir yönetim yapısının ilk aşamasını tamamladığını söyledi. 

Görevden alınmasını da inceleyecek

Geçen hafta hızla görevine iade edilen Altman, bir blog yazısında, yüksek profilli yapay zeka girişiminin dizginlerini yeniden ele alırken OpenAI için önceliklerini de özetledi. Şirketin, müşterilerine fayda sağlayan güvenli yapay zeka sistemleri ve ürünleri oluşturma çalışmalarına devam edeceğini söyledi. Yönetim kurulunun, yönetişimi iyileştirmeye ve CEO olarak görevden alınmasına yol açan ve onu takip eden olayların bağımsız bir incelemesini denetlemeye odaklanacağını da sözlerine ekledi.

Microsoft, OpenAI'nin geçen hafta açıkladığı üç kişilik yönetim kurulunu genişletiyor. Teknoloji devi, OpenAI'nin en büyük yatırımcılarından biri ve 13 milyar dolar taahhüt etmiş durumda. Microsoft OpenAI'nin yönetim kurulu toplantılarına katılabilecek ancak iş kararlarında oy kullanamayacak. Altman bir röportajında Microsoft'u kastederek, "İyi yönetişimin bir anlamı da daha fazla öngörülebilirlik, şeffaflık ve çeşitli paydaşlardan girdi sağlamaktır ve bu da çok önemli bir paydaştan bunu elde etmenin iyi bir yolu gibi görünüyordu" dedi.

Blog yazısı, OpenAI'deki liderlik krizinden bu yana Altman'dan gelen ilk kapsamlı yorum oldu. Dört yönetim kurulu üyesi 17 Kasım'da Altman'ı, kendilerine karşı "sürekli olarak samimi" davranmadığını söyleyerek kovdu. Bunun üzerine OpenAI'nin 770 çalışanından 700'den fazlası Altman'ın geri dönmemesi halinde işten ayrılacaklarını belirten bir mektup imzaladı. Birkaç gün içinde Altman işini geri aldı ve iki yönetim kurulu üyesi de istifa edeceklerini söyledi.

OpenAI, insanların daha üretken olmalarına yardımcı olabilecek, potansiyel olarak işlerin yerini alabilecek ve yanlış bilgi yaymak için kullanılabilecek hızla gelişen bir teknoloji olan yapay zekanın en güçlü oyuncularından biri olduğu için bu dram dikkatle incelendi. Liderlik krizi, kâr amacı gütmeyen bir yönetim kurulunun kontrolünde olduğu için alışılmadık olan şirketin yönetişim yapısının sınırlarını aşıp aşmadığı ve nasıl ilerlemesi gerektiğine dair soruları da gündeme getirdi.

"Misyona bağlı kalacağız"

Çarşamba günü, Altman ve OpenAI'ın yeni başkanı olarak atanan bir teknoloji yöneticisi olan Bret Taylor, blog yazılarında bu soruları doğrudan ele almadılar. Çok fazla ayrıntı vermeden, şirketin teknoloji ve güvenlik politikasında uzmanlığa sahip üyeleri içeren bir yönetim kurulu oluşturacağını söylediler. Taylor, OpenAI'ın "güvenli ve tüm insanlığa fayda sağlayan" yapay zeka oluşturma misyonuna bağlı kalacağını söyledi.

Öngörülebilir gelecekte OpenAI'ın yönetim kurulu Microsoft, Facebook'un eski yöneticilerinden ve Salesforce'un eski eş CEO'su Taylor, eski Hazine Bakanı Lawrence Summers ve Altman'ı görevden alan üyeler arasında yer alan soru-cevap sitesi Quora'nın CEO'su Adam D'Angelo'dan oluşacak. Taylor verdiği bir röportajda Summers ile birlikte bağımsız incelemeyi denetleyeceklerini ve soruşturmayı yürütecek bir hukuk firması seçeceklerini söyledi. Microsoft yönetim kurulu üyeliği hakkında yorum yapmayı reddetti.

Tüm çalışanlar duruyor

Altman, OpenAI'ın liderlik krizi sırasında herhangi bir çalışanını kaybetmediğini söyledi. Yönetici kadrosu Altman'ın görevden alınmasından önceki haline benzeyecek ve Mira Murati baş teknoloji sorumlusu olarak görevine geri dönecek. Altman, şirketin eski başkanı Greg Brockman'ın ortağı olacağını ve başkan olarak görevine devam edeceğini söyledi. 

OpenAI'nin baş bilim insanı ve kurucularından Ilya Sutskever'in geleceği belirsiz. Sutskever, Altman'ın görevden alınması için oy kullanan yönetim kurulu üyelerinden biriydi. Sutskever daha sonra, eskiden Twitter olarak bilinen X platformunda, görevden alınmasındaki rolünden dolayı pişman olduğunu söyledi. Altman blog yazısında, Sutskever'e karşı "sıfır kötü niyet" beslediğini ve onunla "OpenAI'deki çalışmalarına nasıl devam edebileceği" konusunda görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

© 2023 The New York Times Company