29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.02.2024 17:43 | Son Güncelleme: 04.02.2024 17:59

iPhone üreticisinden kritik uyarı: Yapay zeka çiplerinde kıtlık kapıda

Teknoloji devi Apple'ın başta iPhone olmak üzere ürünlerinin imalatçısı olan Foxconn'un Yönetim Kurulu Başkanı Liu Young-way, yapay zeka çiplerine büyük ilgi olduğunu ancak bu yüksek talebi karşılayacak büyüklükte bir arzın olmadığını ve gelecek aylarda tedarik sorununun yaşanabileceğini açıkladı
iPhone üreticisinden kritik uyarı: Yapay zeka çiplerinde kıtlık kapıda

Apple'ın en büyük iPhone imalatçısı ve dünyanın en büyük fason elektronik üreticisi olan Tayvanlı Foxconn bu yılki işlerinin geçen yıla göre "biraz daha iyi" olmasını bekliyor ancak yapay zeka sunucuları için çip sıkıntısı çekiyor.

İlk çeyrekte büyük zarar ettik

Foxconn Yönetim Kurulu Başkanı Liu Young-way Pazar günü yaptığı açıklamada, Japon elektronik üreticisi Sharp'taki yüzde 34'lük hissesine ilişkin zararına atıfta bulunarak, "İlk çeyrekte oldukça büyük bir zarar yazmamıza rağmen geçen yıl oldukça iyiydik" dedi.

Liu, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu yılın görünümüne gelince, geçen yıldan biraz daha iyi olabileceğini düşünüyorum" dedi. Foxconn, Kasım ayında 2024 için "nispeten nötr" bir görünüme sahip olduğunu söylemişti.

Jeopolitik sorunlar belirsizlik yaratıyor

Liu, yapay zeka (AI) sunucularına olan talebin iyi olacağını, ancak jeopolitik sorunlar nedeniyle küresel ekonomik belirsizliğin tüketici talebini etkileyeceğini sözlerine ekledi.

Apple Çin'de kan kaybediyor

Apple Perşembe günü iPhone satışlarında bir düşüş öngördü ve Çin işinin darbe almasıyla Wall Street beklentilerinin 6 milyar dolar altında bir toplam gelir hedefledi. Sonuçlar, bazı analistlerin şirketin popüler ürününün, tüketicilerin katlanabilir telefonlar ve Huawei'nin Çin yapımı bir çiple çalışan telefonlarını satın aldığı önemli Asya pazarında zemin kaybettiği yönündeki endişelerini doğruladı.

Liu, güçlü talebe rağmen sunucular için çip üretim kapasitesinin sınırlı olduğunu söyledi ve "Talebe yetişmek söz konusu olduğunda, belki de yeni fabrikalara ihtiyaç duyulabilir" diye ekledi.

Resmi adı Hon Hai Precision Industry Co Ltd olan Foxconn, önümüzdeki ay dördüncü çeyrek kazançlarını açıklayacak ve bu yılki görünümünü de güncelleyecek. Ocak ayı satış verilerini ise Pazartesi günü duyuracak.

Foxconn'un hisseleri bu yıl şimdiye kadar yüzde 2,4 değer kaybetti.