04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.12.2023 19:42 | Son Güncelleme: 19.12.2023 19:56

Japon teknoloji devinde bir dönemin sonu: 74 yıl sonra borsadan çıkarılıyor

Bir dönemin en büyük teknoloji üreticilerinden biri olan Japonya merkezli Toshiba, el değiştirmesinin ardından kan kaybetmeye devam etti ve nihayetinde 74 yıl sonra Tokyo borsasından çıkarılacak noktaya geldi
Japon teknoloji devinde bir dönemin sonu: 74 yıl sonra borsadan çıkarılıyor

Toshiba, Çarşamba günü Tokyo Borsası'ndan ayrılarak, Japonya'nın sanayi dünyasında önemli bir değişime yol açacak ve son dönemdeki çalkantıların damgasını vurduğu 74 yıllık sürecinde kırılma noktasını yaşayacak.

Toshiba 14 milyar dolara satılacak

Reuters'ın haberine göre Japan Industrial Partners (JIP) liderliğindeki bir konsorsiyum, Orix, Chubu Electric Power ve yarı iletken üreticisi Rohm'un da dahil olduğu bir grup Toshiba'yı satın alacak. 14 milyar dolarlık bu satın alma, yabancı aktivist yatırımcılarla yıllar süren çekişmeli etkileşimlerin ardından Toshiba'nın sahipliğini yerli paydaşlara devrediyor. Bu çatışmalar daha önce bataryalar, yarı iletkenler ve savunma ekipmanları gibi çeşitli portföyüyle bilinen şirketi engellemişti.

Toshiba'nın yeni sahipleri altında nihai olarak nasıl bir şekil alacağı belli olmasa da, satın alma işleminin ardından görevinde kalan İcra Kurulu Başkanı Taro Shimada'nın yüksek marjlı dijital hizmetlere odaklanması bekleniyor.

Bölünmek daha iyi bir seçenek olabilir

JIP'nin Shimada'yı desteklemesi, daha önce devlet destekli bir fonla bir araya gelme planını bozmuştu. Bazı sektör uzmanları Toshiba'yı bölmenin daha iyi bir seçenek olabileceğini söylüyor.

Macquarie Capital Securities'in Japonya araştırma müdürü Damian Thong, "Toshiba'nın yaşadığı zorluklar nihayetinde kötü stratejik kararlar ve kötü şansın bir araya gelmesinden kaynaklandı" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elden çıkarmalar yoluyla Toshiba'nın varlıklarının ve insan yeteneğinin, tam potansiyelini yakalayabilecek başka yapılanmalarda kendini göstereceğini düşünüyorum"

106 bin çalışanı var

Japonya hükümeti bu süreçte şirketi yakından izliyor olacak. Şirket yaklaşık 106 bin kişiyi istihdam ediyor ve bazı operasyonları ulusal güvenlik açısından kritik olarak görülüyor.

Dört JIP yöneticisinin yanı sıra Orix ve Chubu Electric yatırımcılarından da birer kişi yönetim kuruluna katılacak. Yeni yönetim ekibine Toshiba'nın ana kreditörü Sumitomo Mitsui Financial Group'tan kıdemli bir danışman da katılacak.

2,7 milyar dolarlık çip yatırımı

Toshiba, yatırımcı Rohm ile ortaklaşa çip üretmek üzere üretim tesislerine 2,7 milyar dolar yatırım yapmak üzere bir araya gelerek şimdiden harekete geçti.

San Diego'da bulunan California Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Ulrike Schaede, şirketin daha düşük marjlı işlerden çıkması ve bazı ileri teknolojileri için daha güçlü ticari stratejiler geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Schaede, "Yönetim, bu mühendislerin çığır açan inovasyon faaliyetlerine gerçekten katılmalarını sağlamanın bir yolunu bulabilirse, önemli bir oyuncu olarak ortaya çıkabilirler" dedi.