Yüzyıllardır hem bilim insanlarının hem de kutup dairelerinin içinde yaşayanların aklını kurcalayan bir iddiaya göre, Auroralara (Kutup ve Güney Işıkları) kulağımızla duyabileceğimiz sesler çıkarıyor. Bugüne çatırtı ve tıslama seslerine ilişkin nadir raporlar bilim insanları tarafından şehir efsanesi olarak reddedildi. Ancak Finlandiya'da yeni toplanan veriler, doğru hava koşullarında auroraların da ses çıkarabildiklerini doğruladı.
Aurora nedir?
Auroralar, Dünya'nın üst atmosferindeki gaz molekülleriyle çarpışan güneş parçacıklarından kaynaklanır. Yüklü parçacıklar Dünya'nın manyetik alanı tarafından kutuplara doğru yönlendirildiği için kutuplara yakın yerlerde görünürler. Ancak çoğu aurora deniz seviyesinin yaklaşık 100 km üzerinde, bir insanın ortalama işitme mesafesinin oldukça uzağında gerçekleşir.
Sadece en güçlü auroralar konuşabiliyor
Bilim insanları bu soruya yanıt bulmak amacıyla Finlandiya'nın Fiskars köyünde kayıt cihazları kurdu ve gece gökyüzünü dinledi. Çoğu zaman auroralar sessiz kaldı, ancak en güçlü auroraların yaklaşık yüzde 5'inin ıslık, çatırtı ve tıslama sesleri çıkarttığı belirlendi. Araştırmacılara göre çıkan bu seslerin sebebi ise auroraların Dünya’nın manyetik alanında yarattığı statik elektriğin hava katmanlarıyla etkileşimi.
Professor Emeritus Unto K. Laine has been studying sounds of the northern lights for many years. The newest recordings captured hundreds of candidate ‘auroral sounds’ even though there were no visible northern lights. #AuroraBorealis #NorthernLights https://t.co/zx3hTOpymf
— Aalto Research (@AaltoResearch) May 20, 2022