05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.06.2023 21:26 | Son Güncelleme: 13.06.2023 21:44

Meta gerçek dünyayı insana en yakın şekilde algılayabilen yapay zeka modeli geliştirdi

Meta, yaptığı son açıklamada araştırmacılara, bitmemiş görüntüleri mevcut modellerden daha doğru bir şekilde analiz edip tamamlayabileceğini söylediği yeni bir "insan benzeri" yapay zeka modeli geliştirdiğini açıkladı
Meta gerçek dünyayı insana en yakın şekilde algılayabilen yapay zeka modeli geliştirdi

Şirket, I-JEPA adlı modelin, diğer üretken yapay zeka modelleri gibi yalnızca yakındaki piksellere bakmak yerine, görüntülerin eksik parçalarını doldurmak için dünya hakkındaki arka plan bilgisini kullandığını söyledi.

Bu yaklaşımın, Meta'nın en iyi yapay zeka bilimcisi Yann LeCun tarafından savunulan insan benzeri muhakeme türünü içerdiği ve teknolojinin, fazladan parmaklı eller gibi yapay zeka tarafından üretilen görüntülerde yaygın olan hatalardan kaçınmasına yardımcı olduğu belirtildi.

Geliştirilen bu özel yapay zekanın çalışma şekli


Facebook
ve Instagram'ın sahibi olan Meta, şirket içi araştırma laboratuarı aracılığıyla açık kaynaklı yapay zeka araştırmalarının üretken bir yayıncısı. İcra Kurulu Başkanı Mark Zuckerberg, Meta'nın araştırmacıları tarafından geliştirilen modellerin paylaşılmasının inovasyonu teşvik ederek, güvenlik açıklarını tespit ederek ve maliyetleri düşürerek şirkete yardımcı olabileceğini söyledi.

Nisan ayında yatırımcılara verdiği demeçte Zuckerberg, "Bizim için, sektörün kullandığımız temel araçları standartlaştırması çok daha iyi olur ve böylece diğerlerinin yaptığı iyileştirmelerden faydalanabiliriz" dedi.

Şirket yöneticileri, sektördeki diğer şirketlerin teknolojinin potansiyel tehlikelerine ilişkin uyarılarını ise reddetti ve geçen ay OpenAI, DeepMind, Microsoft ve Google'ın üst düzey yöneticileri tarafından desteklenen ve risklerini salgın hastalıklar ve savaşlarla eşitleyen bildiriyi imzalamaya da yanaşmadı.

"Yapay zekanın vaftiz babalarından" biri olarak kabul edilen Lecun, yapay zeka sistemlerine güvenlik kontrollerinin eklenmesi gerektiğini savunuyor.

Meta ayrıca, görüntü arka planları oluşturabilen reklam araçları ve her ikisi de metin istemlerine dayalı olarak kullanıcı fotoğraflarını değiştirebilen bir Instagram ürünü gibi üretken yapay zeka özelliklerini tüketici ürünlerine dahil etmeye başlıyor.