05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2023 16:57 | Son Güncelleme: 11.06.2023 17:38

Meta yeni projesini çalışanlarıyla paylaştı: Twitter'ın rakibi hakkında bilinmesi gerekenler

Facebook ve Instagram'ın ana şirketi Meta, Twitter'a meydan okuyan projesini çalışanlarıyla paylaştı. Forbes'un haberine göre şirket Twitter'a son derece benzeyen uygulamayı paylaşırken "Kamuya mal olmuş kişilerden akılcı şekilde yönetilen platforma sahip olmak istediklerini duyuyoruz" dedi
Meta yeni projesini çalışanlarıyla paylaştı: Twitter'ın rakibi hakkında bilinmesi gerekenler

Facebook ve Instagram'ın ana şirketi Meta, Project 9 ve daha önce Barcelona adlarında  Twitter'a meydan okuyan projesini aylardır ünlüler ve fenomenlerle test ediyordu. Forbes’un haberine göre şirket bu hafta çalışanlarına ön gösterim yaptı. Meta, mart ayında teknoloji muhabiri Casey Newton'a bu atılımın tanınmış kişilerin ilgi alanlarıyla ilgili güncellemeleri zamanında paylaşabilecekleri ayrı bir alan için fırsat olduğuna inandığını söyledi. Mayıs ayında Bloomberg, Meta'nın aylardır ünlüler ve influencer'larla sessizce testler yaptığını ve potansiyel olarak haziran ayı başlarında piyasaya sürmeye hazır olabileceğini yazdı.

Twitter ile benzerlikler taşıyor

The Verge'ün haberine göre ise geçen hafta Meta çalışanları uygulamanın ön izlemesini gördüler. Uygulama Instagram'ı temel alacak. Ayrıca muhtemelen kullanıcıların Instagram'dan bilgi ve takipçi aktarmasına izin verecek. The Verge tarafından elde edilen uygulamanın ekran görüntüleri, Twitter'a son derece benzer bir görünüme sahip, doğrulanmış kullanıcılar, beğen- yeniden paylaş seçenekleri ve mesajlaşma seçeneği içeren bir mobil uygulamayı gösteriyor.

Henüz resmi bir ismi yok 

Meta ürün müdürü Chris Cox'un çalışanlara yeni uygulamanın amacının öncelikle güvenlik ve içerik üreticilerinin kitlelerini büyütmek için istikrarlı bir yere sahip olmalarını sağlamak olduğunu söyledi. The Verge tarafından incelenen belgelere göre Threads olarak adlandırılabilecek olan ve şirket içinde hem Project 92 hem de Barcelona olarak adlandırılan uygulama için henüz belirlenmiş bir lansman tarihi ya da resmi bir isim yok.

"İnsanlar iyi yönetilen bir platform istiyor"

The Verge'ün haberine göre Cox, çalışanlara uygulamayı gösterirken Twitter'a ve yeni sahibi Elon Musk'a açık bir gönderme yaparak "İçerik üreticilerinden ve kamuya mal olmuş kişilerden akılcı bir şekilde yönetilen ve güvenebilecekleri bir platforma sahip olmak istediklerini duyuyoruz. Bu bizim Twitter'a cevabımız" ifadelerini kullandı.

Project 92 yakın zamanda Twitter'a meydan okuyan tek uygulama değil. Twitter'ın eski CEO'su Jack Dorsey, Twitter'a paralel olarak geliştirilen ve benzer bir algoritmanın yanı sıra Twitter'dan neredeyse ayırt edilemeyen arayüze sahip olan bir uygulama olan Bluesky'yi kurdu. Şubat ayında iOS ve nisan ayında Android için beta sürümünü piyasaya süren Bluesky şu anda yalnızca davetiye ile kullanılabiliyor. Bluesky, kullanıcıların kendi içerik denetleme yönergelerini oluşturmalarına ya da başkaları tarafından oluşturulan yönergelere abone olmalarına izin vermeyi planlıyor.