28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.11.2023 17:02 | Son Güncelleme: 09.11.2023 17:09

NASA'nın Lucy misyonundan yeni keşif: Asteroit yörüngesinde ikiz asteroit

NASA'nın Lucy misyonu, Dinkinesh asteroidinin yörüngesinde dönen ikiz asteroitler gözlemledi. Güneş sisteminde oldukça yaygın görünse de başka bir asteroidin yörüngesinde dönen ikiz asteroit sisteminin ilk kez görüldüğü belirtildi
NASA'nın Lucy misyonundan yeni keşif: Asteroit yörüngesinde ikiz asteroit

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Ekim 2021'de başlattığı Lucy uzay misyonu, Dinkinesh asteroidinin yörüngesinde dönen bitişik asteroitler keşfetti. NASA'nın internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre, Ekim 2021'de başlattığı ve Jüpiter'in yörüngesinde yer alan Trojan adlı asteroitleri incelemeyi hedefleyen Lucy uzay aracı, 1 Kasım’da Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroid kuşağında bulunan uzay kayasının yanından geçti.

Lucy, yakın geçiş hedefi olup bugüne kadar bir uzay aracı tarafından ziyaret edilen en küçük ana kuşak asteroit olması beklenen Dinkinesh asteroidinin görüntülerini aldı. Görüntüler, tahmin edilenin aksine Dinkinesh'in yörüngesinde dönen uydunun birbirine dokunan iki küçük nesneden oluştuğunu gözler önüne serdi. Lucy proje yardımcısı John Spencer, ikili asteroitlerin güneş sisteminde oldukça yaygın göründüğünü ancak başka bir asteroidin yörüngesinde dönen ikiz asteroit sistemini daha önce hiç görmediklerini ifade etti.

Gözlemlenen sistemin beklenmedik olduğunu ifade eden Spencer, bitişik ikiz asteroitlerin boyutlarının aynı olmasının nedeninin de henüz anlaşılamadığını ifade etti. Lucy'nin ziyaret ettiği küçük asteroid Dinkinesh'ten bilgiler gelmeye devam ediyor.

Kaynak: AA