28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2023 21:58 | Son Güncelleme: 14.10.2023 22:11

NASA’nın Psyche göktaşına uzay yolculuğu başladı

NASA’nın uzay aracı, SpaceX Falcon Heavy roketi ile 6 yıl sürecek metal açısından zengin bir göktaşı olan Pysche’e doğru yolculuğa çıktı. NASA, fırlattığı uzay aracının hedefine ulaştıktan sonra 2 yıl boyunca asteroidinin yörüngesinde fotoğraf çekeceğini ve yüzeyin haritasını çıkaracağını duyurdu
NASA’nın Psyche göktaşına uzay yolculuğu başladı

Falcon Heavy, NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'nden havalandıktan sonra Psyche uzay aracı, kalkıştan bir saatten biraz fazla bir süre sonra roketin üst kısmından başarıyla ayrıldı ve NASA mühendisleri kısa bir süre sonra onunla iletişim kurdu. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), "Psyche" asteroidine gönderilen uzay aracına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Açıklamada, ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden SpaceX Falcon Heavy roketiyle fırlatılan aracın, hedefine 2029 yılında ulaşacağı belirtildi. Söz konusu aracın hedefe ulaşmasının ardından, 2 yıl boyunca, metal bakımından zengin olan "Psyche" asteroidinin yörüngesinde fotoğraf çekeceği, yüzeyin haritasını çıkaracağı ve veri toplayacağı belirtildi.

NASA'ya bağlı Jet Tahrik Laboratuvarı (JPL) Güney California Direktörü ve Misyon Sorumlusu Laurie Leshin, bu yolculuğun gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair sırların çözülmesine olanak sağlayacağını belirtti.

Psyche misyonunun başlangıç tarihi önce Ekim 2022 olarak belirlenmiş ancak güvenlik kontrollerinin uzaması sebebiyle ertelenmişti.