24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.10.2024 23:11 | Son Güncelleme: 16.10.2024 23:24

Nubia Z60 Ultra inceleme

2012 yılında ZTE çatısı altında kurulan Nubia Netaş güvencesiyle Türkiye pazarına girdi. Yeni telefon modellerini de Türkiye'ye getiren Nubia'nın öne çıkan ürünlerinden biri de amiral telefonu Nubia Z60 Ultra. Peki bu telefon hangi özellikleriyle öne çıkıyor?
Nubia Z60 Ultra inceleme

Tasarımı olsun, bataryası olsun hem de kamera mimarisiyle öne çıkan bir telefon. Tam anlamıyla dikdörtgen yapıda bir cihaz. Sağından solundan önünden arkasından düz bir yapı sunuluyor. En dikkat çeken özelliklerinden biri de ekran altı kamerayla geliyor olması. Yani uçtan uca bir ekran kullanıyoruz.

8.8 mm kalınlığında, yani pek de ince bir telefon olduğu söylenemez. Ağırlığı ise 246 gram ki bu haliyle piyasadaki pek çok telefondan daha ağır denilebilir. Ağır olmasının sebebi ise bataryası 6000 mAh kapasiteli bataryayla geliyor ve ağırlığının rakiplerine göre fazla olması gayet normal. 

 

Telefonun üst kısmında da Infrared yani Kızılötesi sensör mevcut. Bu da uyumlu cihazlarla telefonunuzun uzaktan kumanda gibi kullanılabilmesini sağlıyor. Diğer rakip premium telefonlarda olduğu gibi Nubia Z60 Ultra da IP68 sertifikasıyla geliyor. Bu da suya ve toza karşı telefonun dirençli olması demek.

Ekran

Nubia Z60 Ultra'nın ön kamerası ekrana gömülü geliyor. Peki Türkiye’de bu tip bir ekrana sahip başka telefon yok mu? Nubia dışında Samsung’tan da bu tip bir telefonun geldiğini görüyoruz, hem de yıllardır. Galazy Z Fold serisinde de ön kameranın ekran altında olduğu söylenebilir. 

2480x1116 piksel ekran çözünürlüğü sunan Nubia Z60 Ultra aynı zamanda 120 Hz yenileme hızı sağlıyor. 1 milyar renk üreten bu ekran donanım bazında HDR10+ desteğine sahip. Yani uyumlu içerikler söz konusu olduğunda ekranın en siyah ve en beyaz noktasındaki dinamik aralık daha iyi. En yüksek parlaklığı 1500 nit seviyesinde.

Performans

Biraz da cihazın performansına bakalım. Nubia Z60 Ultra Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisinden gücünü alıyor. Bu işlemciye 16 GB LPDDR5X RAM eşlik ediyor. Telefon aynı zamanda UFS 4.0 ile birlikte 512 GB depolama ile geliyor.

Telefonun performansını artırmak için sunduğu başka dikkat çeken özellikler de var. Şarj Ayırma özelliği de bunlardan biri. Bu özellik telefonu şarja taktığınızda enerjisini doğrudan prizden almasını ve bataryayı devredışı bırakmasını sağlıyor. Yani oyun oynarken telefonu prize bağladığınızda bu özelliği açtığınızda doğrudan prizden güç alıyorsunuz ve batarya kullanılmadığından cihaz daha az ısınıyor. Bu da performans kaybını önlüyor. 

Kamera

Bu telefonla ilgili en merak ettiğim noktalardan biri kamera performansı. Daha kullanmaya başlar başlamaz ilk dikkatimi çeken şey şu oldu: Profesyonel kameralarda olduğu gibi, özellikle algılayıcı ve optik sistem arasındaki mesafeyi baz alarak, kullandığı kamera sisteminin kaç mm’ye eşdeğer olduğunu gösteriyor.

50 MP çözünürlüğünde görüntü alabilen ana kamera Sony’nin IMX800 sensörünü kullanıyor. f/1.6 diyaframla desteklenen kamera daha önce söylediğim gibi OIS desteğine sahip. Hem 4K 120 fps hem de 8K 30 fps video kaydı yapabiliyor. Ayrıca hareketli sahnelerde daha iyi odaklanma için lazer netleme sistemini de kullanıyor.

50 MP çözünürlüğünde görüntü alabilen ultra geniş açılı kamera ise f/1.8 diyaframla geliyor. Bu kamera da OIS destekli. Pek çok telefonun ultra geniş kamerasından farklı olarak Nubia Z60 Ultra’nın ultra geniş kamerası 4K 120 fps video kaydı da yapabiliyor. Ancak 100 derecelik açıyla görüntü yakalayabiliyor. Yani rakip modellerde gördüğümüz 119 derece açıya göre daha dar bir açıya sahip. Ancak agresif genişliğe bağlı olarak ultra geniş açılı kamera çekimlerinde sıkça gördüğümüz köşelerdeki bozulmalar bu telefonda gözüme çarpmadı. 

64 MP çözünürlüğünde görüntü alabilen telefoto kamera da OIS ile çalışıyor ve 3.3x optik yakınlaştırma yapabiliyor.

Ön kamera 12 MP çözünürlüğünde görüntü yakalıyor. Bu kamera başlarda da belirttiğim gibi ekranın altına gizlenmiş durumda. Bu kamera ilgili kısımdaki şeffaf pikselleri toplayarak ışığı topluyor ve görüntü oluşturuyor.

Elbette her şey mükemmel değil. Ön kameranın ekranın altına gizlenmesi görsel olarak büyük bir adım olsa da iş ön kameranın çekim kalitesine geldiğinde tablo o kadar da iyi değil. Yani bu tür kameralar çok teknolojik olsa da, kamera performansı noktasında müthiş bir iş çıkarmıyor, görüntü kalitesi söz konusu olduğunda bir iddiası yok.

Yazılım

Nubia Z60 Ultra Android 14 işletim sistemi üzerine kurulu MyOS 14 arayüzünü kullanıyor. Yazılım tarafından konuşmuşken Game Space yani Oyun Alanı’ndan bahsetmezsek olmaz. Örneğin CPU ve GPU’nun performans profilini bu alandan belirleyebiliyorsunuz. FPS takibi yapabilmek de mümkün.

Wi-Fi 7 ve Bluetooth 5.4 gibi yeni bağlantı teknolojileri de destekleniyor.

Batarya

Telefon 6000 mAh kapasiteli bataryayla geliyor. Bu cihazın ağırlığını artırarak kullanıcısına yan etkisini hissettirse de batarya ömrü söz konusu olduğunda bu ağırlığı göz ardı ediyorsunuz. 

Bu dev bataryaya 80W’lık şarj adaptörüyle 50 dakikanın biraz altında bir sürede telefonun bataryasını yüzde 0’dan 100’e doldurabilmek mümkün.

Sonuç

Sonuç itibariyle Nubia Z60 Ultra bazı noktalarda farklılaşabilen bir telefon olmuş. Tasarımı günümüz telefonlarından oldukça farklı. Ana kamera performansı iyi, bataryası 6000 mAh ve amiral telefonlarda pek görmediğimiz bir batarya büyüklüğüne sahip. Eekrana gömülü kamera da dikkat çeken bir başka nokta.

Ancak ön kamera bu teknolojiyi kullanırken görüntü kalitesi noktasında zayıf kalıyor. Yani bir oyun telefonu olarak kendisini konumlandırıyor ve gençleri hedefliyorsa ön kamerayı da görüntü kalitesi olarak daha iyi bir noktaya getirilmeli. Tasarım olarak da telefon fazlaca ağır ve tasarımı herkesin hoşuna gitmeyebilir.