20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2024 20:31 | Son Güncelleme: 20.06.2024 20:44

Nvidia rekorlara doymuyor: Tahtını yapay zeka ile güçlendiriyor

Nvidia hisselerinde yükseliş sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Microsoft'u tahtından ederek dünyanın en değerli şirketi konumuna yüklesen yarı iletken devi, yapay zeka ile bu konumunu daha da güçlendiriyor
Nvidia rekorlara doymuyor: Tahtını yapay zeka ile güçlendiriyor

Nvidia, ortakları Dell ve Super Micro Computer'ın Elon Musk'ın yapay zeka girişimi için sunucu siparişleri almasıyla hisselerinde Perşembe günü yüzde 2,5 artış görerek yeni bir rekora imza attı ve dünyanın en değerli şirketi konumunu daha da güçlendirdi.

Salı günü piyasa değeri Microsoft'un piyasa değerini geçen Nvidia, 3,34 trilyon dolarlık piyasa değerine bu yükseliş sonrası yaklaşık 84 milyar dolar daha eklemeye hazırlanıyor.

Microsoft'un piyasa değeri son kapanış itibariyle 3,32 trilyon dolardı. Hisseleri erken işlemlerde %1 düşüşle 442 dolardan işlem gördü.

Dell Technologies ve Super Micro Computer sırasıyla yüzde 4 ve 4,5 değer kazandı. Şirketler Nvidia çipleriyle donatılmış sunucular üreterek neredeyse tüm yapay zeka uygulamalarına güç veren işlemcilere yönelik artan talepten faydalanmalarını sağlıyor.

Musk Çarşamba günü X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, Dell ve Super Micro'nun xAI'nin yapay zeka aracı Grok'un yeteneklerini genişletmek için kullanılacak süper bilgisayarı için sunucu rafları tedarik ettiğini söyledi.

Musk, bu yılın başlarında Grok 2 modelinin eğitimi için yaklaşık 20 bin Nvidia H100 grafik işlem birimi gerektirdiğini söylerken, Grok 3 modeli ve sonraki sürümler için de 100 bin Nvidia H100 çipine ihtiyaç duyulacağını kaydetti.

Longbow Asset Management İcra Kurulu Başkanı Jake Dollarhide konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Microsoft yapay zeka alanında hem para harcayıp hem de para kazanırken, Nvidia sadece yapay zeka alanında çok para kazanıyor. Bu yüzden Nvidia'yı yapay zeka olmadan yakalayamazsınız" dedi.

Hisse senedi 6 ayda 3 kat artış gördü

Nvidia'nın hisse senedi fiyatı bu yıl neredeyse üç katına çıkarak genel piyasadaki kazançlara güç verdi. Super Micro hisseleri aynı dönemde üç kattan fazla değer kazanırken, Dell'in hisseleri yaklaşık yüzde 95 arttı.

Philadelphia SE Semiconductor Index, Nisan ayındaki en düşük seviyesinden bu yana yaklaşık yüzde 34 yükseldi ve Salı günü tarihinin en yüksek seviyesinden kapandı.

Wedbush Securities analisti Dan Ives, "Bu, yapay zeka teknolojisinin büyük teknoloji devlerinin kurumsal ve tüketici alanlarındaki devasa kurulu altyapılarının önümüzdeki yıllarda para kazanmalarına yardımcı olmasıyla teknoloji devleri daha da güçlenecek" ifadelerini kullandı.