13 Nisan 2025, Pazar Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 11.03.2025 13:05 | Son Güncelleme: 11.03.2025 13:33

Çin'in yeni hamlesi Manus AI: Genel Yapay Zekâ'ya kritik adım

Yapay zekâ alanındaki çalışmalarında artık otonom ajanlar dönemine geçiliyor. Çin, Manus adını verdiği yapay zekâ ajanının tamamen otonom çalıştığını, bir ilk olan ajanın seyahat planlama, hisse senedi analizi gibi yetenekleri olduğunu belirtiyor
Çin'in yeni hamlesi Manus AI: Genel Yapay Zekâ'ya kritik adım
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Çin yapay zekâ alanındaki çalışmalarıyla ilgi çekici çıkışlar yapmayı sürdürüyor. Deep Seek’in ardından gelen Manus AI hamlesinin, bu alanda bir ilk olduğu belirtiliyor.

Tamamen otonom olan Manus AI’ın baş bilim insanı Yichao Ji, tanıtım videosunda “Bu sadece başka bir sohbet robotu veya iş akışı değil. Düşünce ve uygulama arasındaki boşluğu kapatan, gerçek anlamda otonom bir ajan” diyor.

Yapay Genel Zekâ’ya atıfta bulunan Ji, “Bunu insan-makine işbirliğinin bir sonraki paradigması ve potansiyel olarak AGI’ye bir bakış olarak görüyoruz” diyor. AGI (Artifical General Intelligence-Yapay Genel Zekâ), AI’ın insan seviyesindeki zekâya ulaştığına inanılan nokta anlamına geliyor.

İddialı bu sözleri, şu bilgiyle destekliyor Ji: Manus AI, fazla insan müdahalesi olmadan sonuçlar sunabiliyor.

Manus AI'ın adı Latinceden geliyor

Manus AI’ın adı, Latincede “Mens et Manus” yani “Zihin ve El” ifadesinden geliyor. Yapay zekâ ajanını bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz. 

Bu kadar övgüden sonra neler yapabildiğine bakalım. Kendi tanıtımına göre Manus AI, özel seyahat planı yapabiliyor, bütçenize göre uygun fiyatlı gayrimenkulleri araştırabiliyor, hisse senetleri arasında korelasyon analizleri yapmak gibi gündelik yaşamda işinize yarayabilecek çok sayıda işi sizin yerinize yapabiliyor.

Bir örnek veren Ji, Manus’a ilettiği 15 özgeçmişi, yapay zekâ ajanının değerlendirip sıraladığını anlatıyor. Daha sonra ajana ek görev verip bunu tablolamasını belirten Ji, “Manus'un kendi bilgisi ve hafızası var, bu yüzden Manus'a benzer bir görevi bir dahaki sefere ele aldığında hemen bir tabloda sunması gerektiğini öğretebilirim," diyor.

Manus bulutta asenkron çalıştığı için, o çalışırken başında durmamıza gerek yokmuş. Yani komutu verip, bilgisayarınızı kapatabilir, daha sonra geri döndüğünüzde sonucu görebiliriz.

Yapay zekâ ajanı, freelance çalışma platformlarında da görevleri yerine getirebiliyor.

Peki bu yapay zekâ ajanını kullananlar ne diyor?

Uzmanlar genel itibarıyla yapay zekâ alanında halihazırda sınırların zorlandığına dikkat çekiyor.

Barsee adlı twitter kullanıcısı, Manus AI'ya aynı anda 50 görev vermiş. Hızı çarpıcı. Paylaşımı buradan görebilirsiniz. 

İlginç bir yorum ise Quartz’ın haberinde alıyor. Türk bilim insanı Derya Unutmaz’ın deneyimine dair paylaştığı yazı haberde kullanılmış.

Buna göre Manus AI ile OpenAI’ın Deep Research’üne aynı görevi veren Unutmaz çarpıcı bir sonuçla karşılaşmış (Buradan paylaşımını görebilirsiniz).

Karmaşık bir konuda Deep Research 12 bin kelimelik analiz ve rapor üretirken sonucu olağanüstü olarak yorumluyor.

Unutmaz, Manus AI’ın da şaşırtıcı derecede iyi ve neredeyse iki katı uzunlukta -21 bin kelimelik- hatta hipotez ve öneriler açısından Deep Research’ten daha yenilikçi ve kapsamlı bir rapor ürettiğini aktarıyor.

Süre olarak ise uçurum var. Deep Research görevi 15 dakikada. Yaparken, Manus AI yaklaşık 1 saatte tamamlamış.

Son sözü yine Unutmaz’a bırakalım. Yapay zekâ alanındaki gelişmeler karşısında ümitvar konuşuyor (Tweet burada): “Manus AI'yı deneyimledikten sonra, bu yıl AGI'nin gelişiyle ilgili tahminlerimi de revize ettim ve yıl sonuna kadar olasılığı yüzde 90'dan yüzde 95'e çıkardım. Bu noktada, en geç gelecek yıl gelme ihtimali de yüzde 99,9.”