07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.01.2024 21:18 | Son Güncelleme: 09.01.2024 21:26

Patent sayısı 100 bine yaklaştı: Japon teknoloji devi Apple, Samsung ve Amazon'u geride bıraktı

Dünyanın önde gelen teknoloji üreticileri bir yandan yeni ürünlerini kullanıcılarıyla buluştururken öte yandan patent havuzunu genişleterek geleceğe yatırım yapıyor. 100 bine yakın patente ulaşan Panasonic dünya lideri olurken, 2023'te en çok Samsung'un patent aldığı dikkat çekti
Patent sayısı 100 bine yaklaştı: Japon teknoloji devi Apple, Samsung ve Amazon'u geride bıraktı

IFI Claims, 2023 yılında ABD'de patent alan ilk 50 şirket sıralamasında Apple'ın 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 11'lik bir artışla 251 patent daha aldığını gösteriyor. Bu da şirketi yıllık patent sıralamasında bir basamak yukarı taşıdı.

Apple'ın aldığı patent sayısı Samsung Electronics, Qualcomm, TSMC, IBM, Canon ve Samsung Display'in gerisinde kaldı. Samsung Electronics, 2023'te aldığı 6 bin 165 patentle Apple, LG, Micron, Intel, Huawei, Toyota, Google, Microsoft, BOE ve Amazon gibi dünya devlerini geride bıraktı. IFI'nin Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla'yı kapsayan ve "Muhteşem Yedi" olarak anılan teknoloji şirketleri arasında Apple, 2023 yılında yeni patentler konusunda açık ara lider oldu.

Panasonic patent lideri

IFI Claims'in 2023 yılı Global 250 sıralaması, şirketlerin halihazırda sahip olduğu tüm patentlere bakarak dünyanın en büyük patent sahiplerini ortaya koyuyor. Bu sıralamada Apple 21 bin 407 aktif patent ile 51. sırada yer alıyor. Panasonic şu anda toplam 94 bin 341 aktif patent ile 92 bin 593 patente sahip Samsung'u geride bırakarak dünya lideri konumunda.

Apple'ın patent başvuruları genellikle şirketin belirli araştırma ve geliştirme alanlarına ilişkin ilginç bilgiler ortaya koyuyor, ancak bunlar şirketin acil planlarını temsil etmiyor. Apple'ın son zamanlarda yaptığı ilginç başvurular arasında tamamen cam malzemeden üretilen iPhone'lar ve Apple Watch'lar için tasarımlar, fare olarak çalışan çıkarılabilir bir MacBook tuşu, AirPods için kullanıcı kimlik doğrulama teknolojisi, Apple Watch için bir hidrasyon sensörü, Mac Pro'nun "peynir rendesi" benzeri tasarımının diğer Apple aygıtlarında kullanımı, periskop kamera sistemleri ve soğutmaya yardımcı olmak için açılabilir MacBook Pro ayakları yer alıyor.