29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2023 11:34 | Son Güncelleme: 10.04.2023 11:56

SpaceX, Musk'ın Mars'ta koloni kurma hayaline doğru dev bir adım atmaya hazırlanıyor

Elon Musk'ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, en güçlü roketi olduğunu öne sürdüğü Starship'i bu hafta yörüngeye fırlatmak için gün sayıyor. Musk, Starship'in Mars'ta koloni kurma hayalini gerçekleştirmek için kullanmayı amaçlıyor
Fotoğraf: SpaceX
Fotoğraf: SpaceX

SpaceX, insanlığın Mars'a gitmesine dair ilk önemli testini gerçekleştirecek. Şirketin bu hafta en güçlü roketi Starship'i yönrüngeye göndermesi bekleniyor. Şirket, bugün gerçekleştireceği fırlatma provasıyla CEO Elon Musk'ın Kızıl Gezegen'de bir koloni kurma hayaline bir adım daha yaklaşmayı umuyor. 

"Yasal onay bekleniyor"

SpaceX geçen hafta, sonunda astronotları Ay'a ve ötesine göndermek üzere tasarlanan devasa Starship'in, şirketin Teksas, Boca Chica'daki üssündeki fırlatma rampasındaki fotoğraflarını yayınladı. SpaceX attığı bir tweet'te "Starship, Starbase'e yerleştirildi. Ekip önümüzdeki hafta bir fırlatma provası ve ardından Starship'in ilk entegre uçuş testi için çalışıyor. Yasal onay bekleniyor" ifadelerine yer verdi. 

SpaceX'in test fırlatmasını gerçekleştirebilmesi için ABD Federal Havacılık İdaresi'nden (FAA) onay alması gerekiyor. FAA planlama belgesine göre 10 Nisan'da bir fırlatma ve 11-12 Nisan'ın yedek günler olması planlandı. Her şey planlandığı gibi giderse, yörünge uçuşu Hawaii kıyılarına inmeden önce Teksas'tan havalanacak.

Şirket Şubat ayında Starship'in birinci kademe güçlendiricisi üzerindeki 33 Raptor motorunun test ateşlemesini başarıyla gerçekleştirdi. Nasa astronotlarını Ay'a ilk gönderen devasa Saturn V'ten bile daha iyi performans gösteren 230 metrelik Super Heavy güçlendirici, statik ateşleme adı verilen test ateşlemesi sırasında havalanmasını önlemek için yere sabitlendi. Super Heavy'nin 33 Raptor roket motorundan otuz biri yaklaşık 10 saniye boyunca ateşlendi. Musk attığı tweet'te, "Ekip başlamadan hemen önce 1 motoru kapattı ve 1 motor kendini durdurdu, böylece toplam 31 motor ateşlendi. Ama hala yörüngeye ulaşmak için yeterli motor var!" dedi. 

"Yüzde 50 başarı şansı var"

Starship, mürettebat ve kargo taşıyacak yeniden kullanılabilir bir kapsül ile devasa birinci kademe güçlendiriciden oluşuyor. Dünyanın en zengin ikinci insanı olan Musk, Starship'in yörüngeye ilk fırlatılışının yüzde 50 başarı şansı olduğunu söyledi. Ancak yıl sonuna kadar yörüngeye ulaşma şansının yüzde 80 olduğunu düşünüyor. Geçen ay Morgan Stanley medya konferansında yaptığı konuşmada Musk, "Yörüngeye ulaşacağını söylemiyorum ama heyecanı garanti ediyorum. Sıkıcı olmayacak" dedi. 

Musk bu roketi Mars'ta bir koloni kurulmasına yardımcı olmak için kullanmak istiyor. Starship'in geliştirilmesi kısmen, ABD uzay ajansının Mars'ın insanlı keşfi için bir basamak olarak ayda kalıcı bir üs kurmayı amaçlayan milyarlarca dolarlık Artemis programının bir parçası olarak, 1972'den bu yana aya ilk astronot ekibini indirmek için önümüzdeki birkaç yıl içinde SpaceX roketini kullanmayı planlayan 3 milyar dolarlık bir NASA sözleşmesi ile finanse ediliyor. 

NASA, en erken 2025 yılında gerçekleştirilmesi planlanan Artemis III görevi kapsamında astronotlarını Ay yüzeyine taşımak için Starship kapsülünü seçti. ABD uzay ajansı, on yıldan uzun bir süredir geliştirilmekte olan Space Launch System (SLS) adlı kendi ağır roketini kullanarak Kasım 2024'te astronotları Ay yörüngesine kendisi götürecek. Starship, SLS'den hem daha büyük hem de daha güçlü. Geliştirilmekte olan diğer süper ağır roketler arasında Blue Origin'in New Glenn'i, Çin'in Long March 9'u ve Rusya'nın Yenisei'si yer alıyor.