29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2023 21:20 | Son Güncelleme: 22.07.2023 21:38

Spotify zam yapacak kasasına 1 milyar dolar koyacak

Dünyanın önde gelen dijital müzik platformlarından Spotify, premium abonelikleri için fiyat artışına gitmeye hazırlanıyor. ABD'de uygulanacak 1 dolarlık zam sonrası şirketin kasasına 1 milyar dolar girmesi bekleniyor
Spotify zam yapacak kasasına 1 milyar dolar koyacak

Spotify, ABD'deki aylık abonelik fiyatını 1 dolar artırmayı planlıyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, önümüzdeki hafta açıklanması beklenen değişiklik kapsamında Spotify'ın reklamsız premium planının maliyetinin ABD'de aylık 9,99 dolardan 10,99 dolara yükseleceğini söyledi. Diğer fiyat artışlarının da önümüzdeki aylarda dünya çapında uygulanması bekleniyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre Spotify, abonelikler bakımından dünya çapında açık ara en büyük müzik yayın hizmetlerinden biri olmasına karşın, Apple, Amazon ve YouTube gibi rakiplerinin yerleşik pazarlarda fiyatlarını yükseltmesi karşısında uzun bir süredir direniyor.

Spotify'ın bu hamlesinin rakipleri tarafından daha fazla fiyat artışını teşvik etmesi muhtemel. Spotify yatırımcısı kullanıcı büyümesi yerine kârlılığa odaklandığından platformun üzerinde bu yönde bir baskı var. Peacock ve Disney+ dahil olmak üzere bir dizi video yayın hizmeti de son aylarda fiyatlarında artışa gitti.

Rakipleriyle eşleşmek için bu yıl fiyatları yükseltmeyi planladığını söyleyen Spotify'ın hisseleri bu yıl şimdiye kadar yüzde 110 arttı. Hisse senedi Cuma gününü yüzde 0,5'ten daha az bir düşüşle kapattı ve mesai sonrası işlemlerde yatay seyretti.

Fiyatlat uzun yıllar değişmedi

Spotify ve diğer akış hizmetlerinin on buçuk yıl önce piyasaya sürülmesinden bu yana, ayda 9,99 dolar veya 9,99 euro bireysel abonelik için standart fiyat oldu ve kullanıcılara dünyadaki tüm müziklere erişim sağladı. Spotify'ın premium planı, tek bir kullanıcının çevrimiçi ve çevrimdışı olarak reklamsız dinlemesine olanak tanıyor. Şirket, ek kullanıcılar için ayda daha fazla ücret alıyor.

Zam yapmayan Spotify kaldı

YouTube Perşembe günü bireysel müzik akış planının fiyatını aylık 10.99 dolara yükseltti. Apple geçtiğimiz Ekim ayında bireysel planının fiyatını 1 dolar, daha önce altı kullanıcıya kadar aylık 14,99 dolar olan aile planının fiyatını ise 2 dolar artırmıştı. Amazon da Ocak ayında benzer şekilde fiyatlarını artırmıştı.

Spotify, altı kullanıcıya kadar izin veren aile planının fiyatını bir yıl önce ABD de dahil olmak üzere düzinelerce pazarda artırmaya başladı. Bu hamle Spotify'ın kullanıcı başına elde ettiği geliri artırmaya yardımcı oldu. Şirket, bu tür fiyat artışlarının müşteri kaybını veya müşteri alımını etkilemediğini söyledi.

1 dolarlık artışla 1 milyar dolar gelir akacak

Warner Music İcra Kurulu Başkanı Robert Kyncl, Mayıs ayında yatırımcılarla yaptığı bir görüşmede Spotify'ın ABD abonelik fiyatını 1 dolar artırarak 1 milyar dolar gelir elde edeceğini söyledi. Kyncl, diğer şirketler tarafından yapılan son fiyat artışlarının doğru yönde bir hareket olduğunu ancak bunun sadece ilk adım olması gerektiğini söyledi.

Kyncl "Fiyatları artıran abonelik hizmetleri; kendileri, hissedarları ve yaratıcı topluluk için mali açıdan ihtiyatlı olanı yaptılar ve yüksek bir kayıp gördüklerine dair bir işaret yok" dedi.