Meta Platforms gözünü OpenAI'a dikmiş durumda. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre, Facebook ve Instagram'ın ana şirketi, ChatGPT'yi yaratan Microsoft destekli girişim OpenAI tarafından sunulan en gelişmiş model kadar güçlü olması amaçlanan yeni bir yapay zeka sistemi üzerinde çalışıyor. Wall Street Journal'ın haberine göre Meta, önümüzdeki yıl hazır olmasını umduğu yeni yapay zeka modelinin, sadece iki ay önce piyasaya sürdüğü ve Llama 2 olarak adlandırılan modelden birkaç kat daha güçlü olmasını hedefliyor.
Ayrıntıları hala değişebilecek olan planlanan sistem, diğer şirketlerin sofistike metin, analiz ve diğer çıktıları üreten hizmetler oluşturmasına yardımcı olacak. Proje, Meta CEO'su Mark Zuckerberg tarafından bu yılın başlarında, insan benzeri ifadeler üretebilen sözde üretken yapay zeka araçlarının geliştirilmesini hızlandırmak için kurulan bir grubun çalışmalarından oluşuyor. Bazı kaynaklar, Meta'nın büyük dil modeli olarak bilinen yeni yapay zeka sistemini 2024 yılının başlarında eğitmeye başlamayı beklediğini söyledi.
Bu yıl rekabet yoğunlaştı
Daha önce açıklanmayan yeni model planları, Zuckerberg'in Meta'yı rakiplerinin gerisinde kaldıktan sonra yapay zeka dünyasında önemli bir güç olarak ortaya koyma çabasının bir parçası. Bu alandaki rekabet bu yıl keskin bir şekilde yoğunlaştı ve hangi iş modellerinin en iyisi olduğundan teknolojinin nasıl düzenlenmesi gerektiğine kadar her konuda farklı görüşler ortaya çıktı.
Şirket şu anda bu iş için gerekli veri merkezlerini inşa ediyor ve bu tür yapay zeka eğitimi için kullanılan Nvidia çiplerinin en gelişmişi olan H100'den daha fazla satın alıyor. Meta, Llama 2'yi Microsoft'un bulut bilişim platformu Azure'da kullanıma sunmak için Microsoft ile işbirliği yaparken, bazı kişilerin söylediğine göre yeni modeli kendi altyapısı üzerinde eğitmeyi planlıyor.
Zuckerberg, Meta'nın daha önceki yapay zeka teklifleri gibi yeni modelin de açık kaynaklı olması ve dolayısıyla şirketlerin yapay zeka destekli araçlar geliştirmesi için ücretsiz olarak sunulması için bastırıyor. Zuckerberg, çarşamba günü Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer tarafından yapay zekanın nasıl ele alınacağını tartışmak üzere düzenlenen bir zirveye katılan bir grup üst düzey teknoloji yöneticisi arasında yer alacak. OpenAI'nin CEO'su Sam Altman ve Google'ın CEO'su Sundar Pichai de zirveye katılacak.
Geliştirilmekte olan model Meta'nın rakipleriyle arasındaki farkı kapatamayabilir. Meta, OpenAI'nin Mart ayında piyasaya sürdüğü GPT-4 kadar yetenekli olacağını umuyor. GPT-4, OpenAI'nin kısa süre önce piyasaya sürülen ChatGPT for Business aracı gibi para kazandıran girişimlerinin temelini oluşturuyor. Meta'nın yeni modelinin, Google tarafından geliştirilmekte olan gelişmiş bir büyük dil modeli olan Gemini'nin beklenen çıkışından sonra ortaya çıkması da muhtemel.
Açık kaynaklı olmasının dezavantajları da olabilir
Meta'nın açık kaynaklı yaklaşımının bazı avantajları var. Zuckerberg, daha düşük maliyetleri ve uyarlanabilirlikleri nedeniyle popüler olan açık kaynaklı yapay zeka modellerini destekledi. Bazı hukuk uzmanları, Meta'nın hedeflediği güçte bir açık kaynak modelinin potansiyel dezavantajları da olduğunu söylüyor. Bunlar arasında potansiyel olarak telif hakkı korumalı bilgilerin kullanımına ilişkin artan riskler ve dezenformasyon ya da diğer kötü eylemleri üretmek ve yaymak için kullanılabilecek gelişmiş güce sahip bir araca daha geniş erişim yer alıyor. Meta'nın avukatları, şirketin planlarına ilişkin incelemelerinin bir parçası olarak bu endişelerden bazılarını dile getirdiler.
Federal Ticaret Komisyonu'nun eski danışmanlarından olan ve şu anda büyük şirketlerin yapay zeka üzerindeki kontrolüne ilişkin endişelerini dile getiren bir araştırma enstitüsü olan AI Now Institute'un genel müdürlüğünü yürüten Sarah West, "Sistemin ne yapacağını veya güvenlik açıklarını kolayca tahmin edemezsiniz. Bazı açık kaynaklı yapay zeka sistemlerinin sunduğu şey sınırlı derecede şeffaflık, yeniden kullanılabilirlik ve genişletilebilirliktir" dedi.
Büyük dil modelleri genellikle daha fazla veri üzerinde eğitildiklerinde daha güçlü hale gelirler. Meta'nın Temmuz ayında duyurduğu Llama 2 modelinin en güçlü versiyonu, bir yapay zeka sistemindeki değişkenlerin büyüklüğünü ölçmek için kullanılan bir terim olan 70 milyar parametre üzerinde eğitildi. OpenAI GPT-4'ün boyutunu açıklamadı, ancak 1,5 trilyon parametre ile bunun yaklaşık 20 katı büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. Bazı YZ uzmanları GPT-4'ün boyutuna yaklaşmadan onun gücüne ulaşmanın başka yöntemleri olabileceğini söylüyor.