04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.12.2023 00:00 | Son Güncelleme: 07.12.2023 00:02

Telefonlara gelen bildirimlerdeki tehlike: Hükümetler kullanıcıları izleyeceği gizli kapıyı buldu

ABD'li Senatör Ron Wyden, telefonlara gelen bildirimlerle ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Wyden, kimliği belirsiz hükümetlerin, iPhone ve Android kullanıcılarının uygulamalarından gelen anlık bildirimleri yakından izlediklerine dikkat çekerek uyarıda bulundu
Telefonlara gelen bildirimlerdeki tehlike: Hükümetler kullanıcıları izleyeceği gizli kapıyı buldu

Senatör Ron Wyden, Adalet Bakanlığı'na gönderdiği mektupta yabancı yetkililerin Google ve Apple'dan veri talep ettiğini söyledi. Her ne kadar ayrıntılar az olsa da, mektup hükümetlerin akıllı telefonları izleyebileceği bir başka yolu daha ortaya koyuyor.

App Store ve Google Play Store'da yer alan her türden uygulama, kullanıcıları gelen mesajlar, son dakika haberleri ve diğer güncellemeler konusunda uyarmak için anlık bildirimlere güveniyor. Bunlar, kullanıcıların bir e-posta aldıklarında ya da spor takımları bir maç kazandığında aldıkları sesli "ding"ler ya da görsel mesajlardan oluşuyor. Kullanıcıların genellikle fark etmediği şey, bu tür bildirimlerin neredeyse tamamının Google ve Apple'ın sunucuları üzerinden geçtiği.

Apple ve Google'ın elindeki gizli güç

Wyden, bu durumun iki şirkete bu uygulamalardan kullanıcılarına akan trafik hakkında benzersiz bir içgörü sağladığını ve bunun da onları kullanıcıların belirli uygulamaları nasıl kullandıklarına dair hükümet gözetimini kolaylaştırmak için benzersiz bir konuma getirdiğini söyledi. Wyden, bu uyarılarını yapmasının ardından Adalet Bakanlığı'ndan anlık bildirim casusluğunun kamuoyunda tartışılmasını engelleyen tüm politikaları yürürlükten kaldırmasını ya da değiştirmesini istedi.

Apple yapılan uyarıdan memnun

Apple yaptığı açıklamada, Wyden'ın mektubunun, hükümetlerin anlık bildirimleri nasıl izledikleri konusunda kamuoyuyla daha fazla ayrıntı paylaşmak için ihtiyaç duydukları fırsatı yarattığını söyledi. Şirket yaptığı açıklamada, "Bu durumda federal hükümet herhangi bir bilgi paylaşmamızı yasakladı. Bu yöntem artık kamuya açık hale geldiğine göre, şeffaflık raporlarımızı bu tür talepleri detaylandıracak şekilde güncelliyoruz" dedi.

Reuters'in aktardığı bilgilere göre Wyden'ın mektubunda gözetimle ilgili bilgilerin kaynağı olarak bir "ihbar" gösterildi. Wyden'ın ekibi ihbarla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi ancak konuya yakın bir kaynak, hem yabancı hem de ABD devlet kurumlarının Apple ve Google'dan, örneğin mesajlaşma uygulamalarının anonim kullanıcılarını belirli Apple veya Google hesaplarıyla ilişkilendirmeye yardımcı olmak için anlık bildirimlerle ilgili meta verileri istediğini doğruladı.

Kullanıcıların bilgilerini kim istiyor?

Kaynak, talepte bulunan yabancı hükümetlerin isimlerini vermekten kaçınsa da bu ülkeleri ABD'nin müttefiki olan demokrasiler olarak tanımladı. Kaynak, bu tür bilgilerin ne kadar süredir bu şekilde toplandığını bilmediğini söyledi.

Bu yılın başlarında Fransız geliştirici David Libeau, kullanıcıların ve geliştiricilerin uygulamalarının anlık bildirimler yoluyla ABD'li teknoloji devlerine nasıl veri gönderdiğinin farkında olmadıklarını söylemiş ve bunları "gizlilik kabusu" olarak nitelendirmişti.