15 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.01.2024 09:00 | Son Güncelleme: 02.01.2024 09:13

Telefonunuzun ömrünü uzatmanın 6 yolu

Ortalama bir telefonun 2 buçuk yıl kullanılabiliyor. Ancak bazı önlemleri aldığınız takdirde bu süresi oldukça uzatmak mümkün. Wall Street Journal, cep telefonunuzun ömrünü uzatacak 6 basit yöntemi yazdı
Telefonunuzun ömrünü uzatmanın 6 yolu

2004 yılında fırlatılan MARS gezgini Opportunity, yalnızca 90 günlük bir görevi tamamlamak üzere tasarlandı. Ancak pek çok mühendis ve bilim insanının çabaları sayesinde, NASA'ya veri göndermeyi ancak 2019'da durdurabildi. Cihazı üreten bilim insanları, ondan kolay kolay vazgeçmek istemedi. Böylece uzaktan da olsa güncelleyerek cihazın ömrünü uzattılar. Bu durum telefonlarımız için de geçerli olabilir. Cep telefonlarımıza her ne kadar bağlanmış olursak olalım, yakında eskiyeceği bir gerçek. İstatistik platformu Statista tarafından yayınlanan verilere göre, Amerika'daki ortalama bir telefon yalnızca ortalama 2,5 yıl kullanılıyor. Ancak akıllı telefonlar için bu süre daha uzun. Peki akıllı telefonumuzun ömrünü daha da uzatmanın yolları neler?

1-Güncellemeleri kontrol edin

Telefonunuz her türlü bilginizi saklar. Dijital hak savunucusu kuruluş Electronic Frontier Foundation'ın güvenlik ve gizlilik aktivisti Thorin Klosowski, güvenlik güncellemeleri olmadan her şeyin risk altında olduğunu söylüyor. Apple, en az beş yıllık yazılım güncellemesi ve daha uzun süreli güvenlik güncellemesinni sunuyor. Google Pixel 8, 2030 yılına kadar güncelleme alacak. Samsung, minimum dört yıl boyunca cihazlarına güvenlik güncellemesi vadediyor.

2-Kılıf kullanın

Hemen hemen her uzman kılıf ve ekran koruyucu kullanmanın telefonun ömrünü uzatmanın önemli bir adımı olduğunu söylüyor. Özellikle de söz konusu ekonomiyse. Bir telefon kılıfı ya da ekran koruyucu, kırık bir ekranı düzeltmekten daha az maliyete neden olur.

3- Şarj alanını temizleyin

Şarj aletinizin kablosuyla sürekli oynamanıza rağmen telefonunuz şarj olmuyorsa bozulduğunu düşünebilirsiniz. Ancak ister Lightning ister USB-C olsun, telefonunuzun bağlantı noktası bozuk olmayabilir. Çoğu zaman telefonunuzun şarj portuna kaçan tozlar buna neden oluyor. İnce bir iğneyle şarj deliğini temizlemeyi deneyin. Kuvvetli şekilde üflemek de işe yarayabilir. Şarj portuna bir daha toz dolmaması için satılan kauçuk tıpalardan kullanabilirsiniz.

4-Pil sağlığınızı takip edin

Onarım hakkı yasalarını savunan New York merkezli Repair Association'ın genel müdürü Gay Gordon-Byrne, "Telefonda kusur gibi görünen birçok sorun, aslında pillerin bitmesiyle ilgili sorunlardır" dedi. Pilinizin sağlığını hem Apple hem de Android telefonların ayarlar menüsünden kontrol edebilirsiniz. iPhone'unuzda Pil Sağlığı bölümünde pilinizin "Maksimum Kapasitesi"nin yüzde 80 veya daha az olduğu belirtiliyorsa muhtemelen pili değiştirme zamanı gelmiştir.

5-Tamir seçeneklerinizi öğrenin

Bir pili veya ekranı değiştirmeniz gerekiyorsa yanlışlıkla fazla ödeme yapmayın. Apple'ın web sitesinde, telefonunuzun genel onarımlarının maliyetini hızlı bir şekilde tahmin eden bir araç bulunuyor. Bu araç, örneğin SE model cihazınızın pilinin tamir maliyetinin ne kadar tutacağına dair bilgi veriyor. Yerel mağazalardan daha ucuza tamir edebilirsiniz ancak güvenlik sorunları yaşama ihtimalinizin olduğunu unutmamalısınız. Ya da telefonunuza takılacak pilin orijinal olup olmadığını bilemeyebilirsiniz.

6-Güncellemeler biterse ümitsizliğe kapılmayın

Telefonunuzun üreticisi telefonunuzun eski olduğunu beyan edip yazılım ve güvenlik güncellemeleri göndermeyi bıraktığında her şeyin bittiğini düşünmeyin. İşe fabrika ayarlarına dönerek başlayın ve işletim sisteminizi mümkün olduğunca güncelleyin. Ardından, telefonunuzu değiştirmesine veya güçlendirmesine olanak tanıyacak uygulamaları indirebilirsiniz. Bu uygulamalar ev güvenlik sistemi için ekstra bir kamera, uzaktan kulanda ya da özel bir alarm olabilir.