29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.07.2023 11:17 | Son Güncelleme: 06.07.2023 15:34

Threads'e dair merak edilenler: Twitter'dan farkları neler?

Meta, Elon Musk'ın tartışılan Twitter'ına karşı rakip uygulamasını piyasaya sürdü. Uygulamaya ilk yedi saat içinde 10 milyondan fazla kişi giriş yaptı. The Guardian 11 soruda Threads'e dair merak edilenleri derledi
Threads'e dair merak edilenler: Twitter'dan farkları neler?

Meta Platforms'un CEO'su Mark Zuckerberg'e göre Twitter'a rakip olarak piyasaya sürülen Threads'in lansmanından sonraki yedi saat içinde 10 milyon kişi kayıt oldu. Peki bu yeni sosyal medya uygulaması hakkında bilinmesi gerekenler neler? 

Threads nasıl çalışıyor?

Threads, Instagram giriş bilgilerinizi kullanarak kaydolmanıza olanak tanıyor ve Instagram'da zaten takip ettiğiniz tüm hesapları Threads'e katıldıklarında otomatik olarak takip edebiliyorsunuz. Uygulamada şu anda 500 karakter sınırı bulunuyor. En fazla 500 karakterden oluşan gönderiler yazabilir, fotoğraf, gif ve beş dakika uzunlukta videolar paylaşabilirsiniz. Uygulama bu açıdan Twitter'a çok benziyor: Kısa metinli paylaşımlar, beğeni butonu ve yeniden paylaş tuşu. Ayrıca alıntı tweetlemeye benzer bir şekilde başka bir gönderiden alıntı da yapabilirsiniz. 

Neden akışımda takip etmediğim bir sürü insan var?

Threads'in kullanıma sunulmasından bu yana yapılan en büyük eleştirilerden biri, insanların takip ettikleri hesaplardan gelen paylaşımlar ile rastgele hesaplardan gelen paylaşımların bir karışımını görmeleri. Meta, bunun takip edilen hesaplar ve algoritmik önerilerin bir karışımı olduğunu belirtti.  Şu anda sadece takip ettiğiniz kişilerin gönderilerini görmenin bir yolu yok ve şirket gelecekte bu seçeneği sunup sunmayacağını henüz açıklamadı.

Kullanıcılara mesaj gönderebilir miyim?

Şu anda diğer kullanıcılara doğrudan mesaj göndermenin bir yolu yok. Muhtemelen bazıları için bu rahatlatıcı bir durum.

Instagram hesabımı gizli ve Threads hesabımı herkese açık tutabilir miyim?

Evet, Instagram'ınızı daha kişisel tutmak istiyorsanız kilitli tutmaya devam edebilir ve Threads'i herkese açık hale getirebilirsiniz. Ancak 16 yaşından küçükseniz, Threads hesabı da Instagram gibi kilitli hesap olarak geliyor. Threads'i istediğiniz zaman özel yapabilir ve Threads'teki gönderilerinize kimlerin yanıt verebileceğini de seçebilirsiniz.

Instagram'daki gibi bir yakın arkadaşlar ayarı olacak mı?

Meta'ya göre şimdilik böyle bir plan yok. 

Uygulamaya nasıl erişebilirim?

Şu anda Threads'e yalnızca iOS veya Android üzerinden erişebilirsiniz. Bu aşamada bir masaüstü sürümü bulunmuyor ve Meta ne zaman kullanıma sunabileceğini henüz duyurmadı.

Threads'te reklam olacak mı?

Meta, Threads'ten bu yıl para kazanmayacağını belirtti ancak gelecekte reklamlar için kapıyı açık bıraktı.

Farklı bir kullanıcı adı alabilir miyim?

Şimdilik Meta, insanların yalnızca Instagram giriş bilgilerini kullanarak kaydolmalarına izin veriyor ve Threads için bu hesapta sahip olduğunuz kullanıcı adını koruyorsunuz. Bu, birinin kullanıcı adını başkasının kullanacağından endişelenen hesaplar için iyi bir haber.

Diğer sosyal medya platformlarından takipçi bulabilir miyim?

Şimdilik hayır ancak Meta uygulamanın Mastodon gibi rakiplerine benzemesini, merkezi olmamasını ve kullanıcıların hesaplarını diğer platformlara aktarmasına izin vermesini istiyor. Şirket Threads'i sosyal ağların birlikte çalışabilmesine olanak tanıyan ActivityPub ile uyumlu hale getirmek için çalışıyor ve Threads kullanıcılarının hesaplarını ve takipçilerini ActivityPub destekli diğer uygulamalara taşımasına olanak tanıyacak.

Uygulama kuralları nasıl ilerleyecek?

Temel olarak Instagram'daki gibi olacak. Bu da çıplaklık gibi konularda Twitter'dan daha katı olacağı ve Elon Musk'ın başa geçmesinden bu yana Twitter'ın eksikliğini hissettiği nefret söylemi ile ilgili içerik kurallarını uygulayacağı anlamına geliyor.

Neden AB'de faaliyete geçmedi?

Meta kaynakları, uygulamanın Avrupa Birliği'nde gecikmesinin nedeninin düzenleme olduğunu ve uygulamanın katı AB veri gizliliği kurallarına uyup uymayacağına dair endişelerin dile getirildiğini belirtti. Gizlilik savunucusu yetkililer, App Store'daki veri gizliliği açıklamasına göre Threads'in sağlık, finans, kişiler, tarama ve arama geçmişi, konum verileri, satın alımlar ve hassas bilgiler dahil olmak üzere toplayabileceği kişisel bilgilerin miktarını, uygulama hakkında endişe duymalarının bir nedeni olarak gösterdiler.