29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2023 21:10 | Son Güncelleme: 26.08.2023 23:18

Twitter'dan (X) nasıl para kazanılır? Şartlar neler?

X, içerik üreticilerini daha fazla paylaşım yapmaya ve etkileşimi artırmaya yönelik teşvik etmek adına reklam gelirini paylaşmaya başladı. Peki X'te paylaşılan tweet'ler nasıl paraya dönüşüyor? Ödemeler nasıl alınıyor? Şartlar neler? Herkes programa katılabiliyor mu?
Twitter'dan (X) nasıl para kazanılır? Şartlar neler?

X (Twitter) sosyal medya platformları arasında içerik üreticilerine gelir yaratan yönüyle dikkatleri üzerinde toplamaya devam ediyor. Blue abonelikleriyle kendine yeni bir gelir modeli yaratan X, bu kez gelir paylaşımı yoluyla içerik üreticilerini desteklerken platformun daha aktif bir ortama dönüşmesini sağlamaya çalışıyor. 

Bu ayın başlarında Elon Musk'ın sahibi olduğu X, reklam geliri paylaşım programında bazı değişiklikler de yaptı. Program, içerik oluşturucuları ilgi çekici içerikler yayınlamaya ve ardından X'in reklam gelirlerinden pay almaya teşvik ediyor. Programın başlamasıyla birlikte bazı düzenlemelere de giden X, kullanıcıların para kazanmasını kolaylaştıracak bir hamle de yaptı. X Destek hesabı, "Reklam geliri paylaşımı için uygunluk eşiğini son 3 ay içinde 15 milyondan 5 milyon gösterime düşürdük. Ayrıca minimum ödeme eşiğini de 50 dolardan 10 dolara düşürdük" sözlerini kaydetti. Yani kullanıcıların artık 15 milyon olarak belirlenen önceki kriter yerine 5 milyon gösterim elde etmeleri yeterli.

Reklam gelir paylaşımı programı nedir?

X, gösterimlere (bir tweet'in görülme sayısı) göre her kullanıcıyla paylaşılan geliri hesaplıyor. İçerik oluşturucunun yanıtında bir reklam göründüğünde, doğrulanmış hesaplardan gelen gösterimlerin sayısı, hesaba ne kadar ödeme yapılacağını belirliyor. Şirket bu yeni reklam modelini, "Bu hamlemiz insanların doğrudan X'te geçimlerini sağlamalarına yardımcı olma çabamızın bir parçasıdır" şeklinde tanımlıyor.

Programa kimler katılabilir?

Programa katılmak için X Premium veya Doğrulanmış Kuruluşlara abone olmak; son 3 ay içinde gönderilerde en az 5 milyon organik gösterime sahip olmak ve en az 500 takipçili hesabı yönetmek yeterli. Ayrıca 18 yaş sınırı da mevcut.

Program nasıl işliyor?

Uygun kullanıcılar, uygulamanın Para Kazanma bölümünden programa katılabilecek ve ödemeleri ayarlayabilecek. Twitter'da ödemeleri alabilmek için kullanıcıların Stripe hesaplarının olması gerekiyor. 

Başvuru nasıl yapılıyor?

Eğer şartları sağlıyorsanız Twitter web üzerinden Daha Fazla > Ayarlar ve Destek > Para kazanma yolunu izleyebilirsiniz. Bu sayfada programa uygunluğunuzu kontrol edebilirsiniz. Ödeme ayarlarınızı da yine bu sayfadan gerçekleştirebiliyorsunuz.

Aylık 24 bin dolar kazanan var

Bazı büyük içerik üreticilerinin Twitter'da paylaştıklarına bakılırsa, bu ödemeler oldukça yüksek. Yaklaşık 750.000 takipçisi olan yazar Brian Krassenstein, Twitter'ın kendisine 24.305 dolar ödediğini paylaştı. 1,7 milyon takipçisi olan siyasi yorumcu Benny Johnson ise 9.546 dolar kazandığını söylüyor.

Önemli olan Blue abonelerine ulaşmak

Programdan elde edilen kazançta gösterim sayısı etkili olsa da asıl dikkate değer olan nokta diğer doğrulanmış kullanıcılara kaç reklam gösterildiği. Yani ne kadar çok Blue abonesine ulaşırsanız o kadar yüksek bir ödeme almanız mümkün. Bununla birlikte reklamlardan alınan gelir sadece içerik oluşturucunun paylaştığı tweetin yanıtlarından elde ediliyor, çünkü akışta sunulan reklamlar için hangi içerik oluşturuculara ödeme yapılacağını belirlemek mümkün değil.

Para kazandırmayan paylaşımlar

Bu program aracılığıyla Twitter’da her türlü içerikten para kazanmak söz konusu değil. Twitter'ın içerikten para kazanma standartlarına bakıldığında cinsel içerikten para kazanılamadığı görülebilir. Twitter yetişkinlere yönelik içeriğe izin verilen tek ana akım sosyal platformlardan biri olduğu düşünüldüğünde dikkat çeken bir karar gibi görünüyor.

Yasadışı ürün ve hizmetler (alkol, sigara, kumar, silah vb.), suç teşkil eden davranışlar, şiddet içeren veya sansürsüz içerik, hassas olaylar, yanlış, yanıltıcı veya asılsız iddialar, telif hakkı sahibi olunmayan içerik, yetişkinlere yönelik veya müstehcen içerik konularından para kazanmak da söz konusu değil.

Türkiye'de de kullanıcılar kazanıyor

X (Twitter), geçtiğimiz günlerde çok sayıda kişiye resmi olarak ödeme göndermeye başladı. Artık Türkiye’deki bazı içerikler üreticileri de ödeme alıyor, para konusunda direkt olarak Stripe platformu kullanılabiliyor. Stripe resmi olarak Türkiye’de yer almıyor olmasına rağmen Türkiye’deki bireysel banka hesaplarına para gönderilebiliyor.

Gelir vergisi detayı

Pek konuşulmasa da Twitter'dan kazanılan bu gelirler elbette gelir vergisine de tabi. Cezalar veya yasal sorunlar ile karşılaşmamak adına bu noktanın da atlanmaması ve vergi dairesine başvurulmasında yarar var.