01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.03.2024 23:10 | Son Güncelleme: 10.03.2024 23:26

Üç yazar telif haklarının çiğnendiği gerekçesiyle Nvidia'yı mahkemeye verdi

Üç yazar, çipleri yapay zekaya güç veren Nvidia'yı NeMo platformunu eğitmek için telif hakkıyla korunan kitaplarını izinsiz kullandığını gerekçe göstererek mahkemeye verdi
Üç yazar telif haklarının çiğnendiği gerekçesiyle Nvidia'yı mahkemeye verdi

Brian Keene, Abdi Nazemian ve Stewart O'Nan, eserlerinin NeMo'nun sıradan yazılı dili simüle etmek için eğitilmesine yardımcı olan yaklaşık 196 bin 640 kitaptan oluşan bir veri kümesinin parçası olduğunu ve Ekim ayında "bildirilen telif hakkı ihlali nedeniyle" kaldırıldığını söyledi.

Cuma gecesi San Francisco federal mahkemesinde açılan bir toplu davada yazarlar, yayından kaldırmanın Nvidia'nın NeMo'yu veri seti üzerinde eğittiğini ve dolayısıyla telif haklarını ihlal ettiğini "kabul ettiğini" yansıttığını söyledi.

Dava kapsamındaki eserler arasında Keene'in 2008 tarihli romanı "Ghost Walk", Nazemian'ın 2019 tarihli romanı "Like a Love Story" ve O'Nan'ın 2007 tarihli romanı "Last Night at the Lobster" yer alıyor.

Dava, Nvidia'yı New York Times'ın yanı sıra yazarlar tarafından metin, görüntü ve ses gibi girdilere dayalı yeni içerikler oluşturan üretken yapay zeka konusunda açılan ve giderek büyüyen davalara sürüklüyor.
Nvidia, NeMo'yu üretken yapay zekayı benimsemenin hızlı ve uygun fiyatlı bir yolu olarak tanıtıyor.

Microsoft ve OpenAI da davalık

Teknoloji nedeniyle dava edilen diğer şirketler arasında yapay zeka platformu ChatGPT'yi yaratan OpenAI ve ortağı Microsoft da bulunuyor.

Öte yandan yapay zekanın yükselişi Nvidia'yı yatırımcıların gözdesi haline getirdi. Kaliforniya merkezli çip üreticisinin hisse senedi fiyatı 2022'nin sonundan bu yana neredeyse yüzde 600 artarak Nvidia'ya yaklaşık 2,2 trilyon dolarlık bir piyasa değeri kazandırdı.

Son zamanlarda herkesin dikkatini çeken DALL-E isimli yapay zeka, kullanıcıların yazdığı kelimeleri görsellere dönüştürüyor. NeMo ise bunu bir üst seviyeye çıkartıyor. Tasarımdan tutun da karmaşık bilimsel problemleri çözmeye, uzay görüntülerini analiz edip kimyasal bileşenleri yeniden tasarlamaya kadar neredeyse her konuda başarılı olan NeMo, Nvidia'nın yeni geliştirmeleri sayesinde karmaşık kullanımından sıyrılarak çok daha kolay ve zahmetsiz bir şekilde kullanılabiliyor.