07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.05.2023 21:29 | Son Güncelleme: 03.05.2023 21:42

Üst düzey Google yöneticisi: Yapay zeka insan beynini yakalamak üzere

Google'ın sahibi olduğu yapay zeka laboratuvarı DeepMind'ın patronu Demis Hassabis'e göre insan beyni kadar güçlü bir yapay zeka önümüzdeki birkaç yıl içinde ortaya çıkabilir
Üst düzey Google yöneticisi: Yapay zeka insan beynini yakalamak üzere

Londra merkezli DeepMind'ın CEO'su ve kurucu ortağı Demis Hassabis, yapay zeka araştırmaları hızlandıkça, yapay zekanın insanların bilişsel yetenekleriyle eşleşmesini öngören teorik bir kavram olan yapay genel zekanın (AGI) ufukta olduğuna inanıyor.

The Wall Street Journal'da düzenlenen bir konferansta konuşan Hassabis, "Yapay zeka alanında son birkaç yıldaki ilerlemenin oldukça inanılmaz olduğunu" kabul etti ve "Önümüzdeki birkaç yıl içinde çok yetenekli, çok genel sistemlere sahip olacağımızı düşünüyorum" sözlerini kaydetti.

ChatGPT'ye karşı DeepMind

2014 yılında DeepMind'ı 500 milyon dolara satın alan Google'ın bu dikkat çeken açıklamaları, Microsoft destekli ChatGPT geliştiricisi OpenAI'nin yapay zeka rekabetinde öne geçmeye başladığı bir dönemde geldi.

DeepMind, 2010 yılında kurulduğundan bu yana, insanlar gibi öğrenebilen, düşünebilen ve hareket edebilen makineler üreterek insan zekasına adım adım yaklaşıyor.

Bununla birlikte, alandaki araştırmacılar AGI'yi takip etmenin faydaları konusunda giderek daha fazla tartışmaların içinde kendini buluyor. ChatGPT ve Google'ın rakip teknolojisi Bard gibi araçların altında yatan mevcut büyük dil modellerinin ortaya çıkardığı yanlışlık ve kötüye kullanımla ilgili sorunlar göz önüne alındığında bu durum gerçeği yansıtıyor.

Yapay zekanın gelişimi yavaşlayamaz

Hassabis konferans sırasında yapay zeka gelişiminin yavaşlaması için herhangi bir neden görmediğini söyledi, ancak yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesinin titiz deneyler ve testler içeren "bilimsel yöntem kullanılarak dikkatli bir şekilde" yapılması gerektiğini öne sürdü.