ABD'li teknoloji şirketi Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel iletişim kesintisi dünya genelinde birçok hizmeti sekteye uğrattı. Sorun, Crowdstrike kesintisinin bir sonucu olan mavi ekran hatasından kaynaklandı ve sunucular ve cihazlar önyükleme döngülerinde takılıp kaldı. Havalimanlarında saatlerce uçuşlar yapılamadı, hastane ve bankacılık sistemleri durdu. Küresel sorun, Türkiye’den de birçok kurumu etkiledi.
'Bu tür olayları tekrar göreceğiz'
Sky News'a konuşan İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nin eski başkanı Prof Ciaran Martin, küresel bilgisayar kesintisi sorununda en kötü senaryonun sona erdiğini ancak ülkelerin gelecekteki sorunlarla başa çıkmayı öğrenmek zorunda olduklarını söyledi. Martin "En kötüsü geride kaldı çünkü krizin doğası gereği çok hızlı bir şekilde yayıldı. Oldukça hızlı bir şekilde fark edildi ve kapatıldı" dedi. Martin şunları söyledi:
- Hükümetler ve şirketler bir araya gelip bu kusurların nasıl düzeltileceği üzerinde çalışana kadar, korkarım ki bu tür olayları tekrar göreceğiz.
- Birleşik Krallık gibi ülkelerde ve Avrupa'nın başka yerlerinde, bununla başa çıkmak için ulusal direnç oluşturmaya çalışabilirsiniz. Ancak nihayetinde bu konunun büyük bir kısmı ABD'de belirlenecek.
- Eğer bu kusurları gidermeye yönelik bir düzenleme yapılacaksa, bunun muhtemelen ABD'den gelmesi gerekecek ve bu konuda yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok.
- Dolayısıyla, teknoloji üretme biçimimizin yapısı değişmedikçe ve değişene kadar, bunları ortadan kaldırmak yerine bunlarla başa çıkmayı öğrenmek zorunda kalacağız.
Tam düzelme haftalar sürebilir
Öte yandan Crowdstrike CEO'su George Kurtz, yazılımda düzeltme yapılmış olsa da, tüm sistemlerin normale dönmesinin biraz zaman alacağını söyledi. Sky News'e konuşan bilişim uzmanı Adam Leon Smith "Düzeltmenin dünya çapında pek çok bilgisayara uygulanması gerekecek. Eğer bilgisayarlarda mavi ekranlar ve sonsuz döngüler oluşuyorsa, bu daha zor olabilir ve günler ya da haftalar sürebilir" dedi.