03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2023 20:13 | Son Güncelleme: 12.04.2023 20:28

Vivo Almanya'da telefon satışlarını durdurmaya hazırlanıyor

Teknoloji devleri Nokia ile yaşadıkları patent savaşını bir bir kaybedip Almanya'dan çekiliyor. Bu mücadelenin son kaybedeni de Çin merkezli teknoloji üreticisi Vivo oldu. Oppo ve OnePlus'ın ardından patent noktasında Nokia ile anlaşamayan Vivo, Almanya'da telefon satışlarını durdurmaya hazırlanıyor
Vivo Almanya'da telefon satışlarını durdurmaya hazırlanıyor

Bu hafta Almanya'daki Mannheim Bölge Mahkemesi Nokia ve Vivo ile ilgili bir karara vardı. Mahkeme, lisans ücretlerine ilişkin müzakerelerin başarısız olması nedeniyle, Vivo'nun Nokia tarafından patentlenen teknolojiyi içermesi halinde Almanya'da akıllı telefon satışını durdurmak zorunda kalacağına hükmetti. Almanya merkezli WinFuture'un haberine göre Vivo ve Nokia 2021 yılına kadar bir anlaşma yapmıştı, ancak lisans bu sürenin sonunda yenilenmedi.

Gerekirse satışları durdururuz

Vivo kısa bir basın açıklamasıyla kararı ele aldı ve gerekirse Almanya'da telefonlarının satışını durdurmaya hazır olduğunu doğruladı. Şirket karara itiraz etmeyi ve diğer seçenekleri gözden geçirmeyi de planlıyor.

Vivo, Nokia'nın "adil, makul ve ayrımcı olmayan" bir lisans sunmadığını söylüyor.

Vivo'dan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

"Vivo fikri mülkiyete tamamen saygı duyar ve kapsamlı araştırma ve geliştirme yoluyla sürekli yenilik yapmaya kararlıdır. Son yıllarda Vivo, çok sayıda önde gelen şirketle lisans anlaşmaları yapmıştır. Karşılıklı lisansların yenilenmesi konusunda Nokia ile görüştük, ancak şu ana kadar bir anlaşmaya varamadık. Nokia'nın FRAND (adil, makul ve ayrımcı olmayan) koşullarda bir lisans sunma yükümlülüğünü henüz yerine getirmediğine inanıyoruz.

Mannheim Bölge Mahkemesi'nin kararını hayal kırıklığı ile okuduk ve gerekirse Vivo Almanya'nın resmi kanalları aracılığıyla ilgili ürünlerin satış ve pazarlamasını askıya almak için hazırlıklarımızı yaptık. Karara itiraz etmeye hazırlanıyoruz ve diğer seçenekleri de gözden geçireceğiz. Bu arada, konuyu "FRAND" şartlarına uygun olarak çözmek için Nokia ile görüşmelere devam edeceğiz"

Vivo satış yasağıyla yüzleşebilir

Bu noktada, Almanya'da Vivo telefonlara yönelik bir yasak söz konusu değil, ancak itiraz başarısız olursa, Vivo bir satış yasağıyla karşı karşıya kalacak.

Oppo kısa süre önce Nokia ile aynı anlaşmazlık nedeniyle Almanya'daki işlerinin beklemede olduğunu doğruladı ve hem Oppo hem de OnePlus bunun doğru olduğunu reddetse de şirketin Avrupa'dan daha geniş kapsamlı bir çıkış yapmayı düşündüğü söyleniyor.