29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.07.2023 11:22 | Son Güncelleme: 26.07.2023 11:42

Wall Street Journal yazdı: Elon Musk değişen Twitter'da reklam fiyatlarını düşürdü

Twitter markasını X olarak değiştiren Elon Musk, reklam gelirlerini çekebilmek büyük indirimler sunmaya başladı. Wall Street Journal tarafından görülen e-postalara göre şirket, bunu reklamverenlerin kullanıcılara erişimini artırmak için yapıyor
Wall Street Journal yazdı: Elon Musk değişen Twitter'da reklam fiyatlarını düşürdü

Twitter ya da yeni adıyla X tarafından reklamverenlere gönderilen ve Wall Street Journal'a ulaşan e-postalara göre sosyal medya platformu, ABD ve İngiltere'de belirli reklam formatları için yeni teşvikler sunuyor. Ayrıca markaları belirli harcama eşiklerine ulaşmadıkları takdirde mavi tiklerini kaybedecekleri konusunda uyarıyor. 

Gelirinin büyük bir kısmını reklamlardan kazanan şirket, Musk'ın satın almasının ardından yeni reklam taahhütleri almakta zorlanıyor çünkü markalar milyarderin yönetim ve içerik moderasyonuna yaklaşımından endişe duyuyor. Reklam sektörü de bir çöküş içinde ve bazı medya şirketleri markalara indirimler sunmaya başladı.

Journal tarafından görüntülenen e-postalara göre, X bu hafta bazı reklamverenlere X'in "Keşfet" sekmesindeki trend topics bir listesiyle birlikte yayınlanan video reklamlar için indirimli fiyat sunmaya başladı. Bu tür reklamlar, markalara sitenin trend topics listesinin tepesinde 24 saat yer veriyor. Diğer indirimlerin yanı sıra 31 Temmuz'a kadar bu reklamların yeni rezervasyonlarında yüzde 50 indirim sunuyor. E-postalardan birinde "Bu indirimlerin amacı, reklamverenlerimizin Kadınlar Dünya Kupası gibi Twitter'daki önemli anlarda erişim elde etmelerine yardımcı olmak" ifadeleri yer alıyor.

Mavi tik için harcama limiti

X ayrıca reklamverenleri 7 Ağustos'tan itibaren, son 30 gün içinde reklamlara bin dolar ya da son 180 gün içinde reklamlara 6 bin dolar harcamayan markaların hesaplarının mavi tiklerini kaybedeceği konusunda uyardı. Sosyal medya platformunda mavi tik birçok şirket için önemli çünkü Musk'ın sahipliğinin ilk haftalarında bazı Twitter kullanıcılarının yaptığı gibi kötü aktörlerin markalarını taklit edip yanlış tanıtmasından korkuyorlar. Örneğin mavi tik kargaşasının yaşandığı dönemde bir hesap kendini Eli Lilly olarak tanıttı ve şirketin insülini ücretsiz yapacağına dair bir tweet attı. Twitter daha sonra taklitçiliğe karşı önlemleri geliştirdiğini açıkladı.

Geliri artırmak istiyor

Musk bu ayın başlarında şirketin reklam gelirlerinde yüzde 50 düşüş yaşadığını ve negatif nakit akışına sahip olduğunu belirten bir tweet attı. Kısa süre önce NBCUniversal'ın eski reklam müdürü Linda Yaccarino'yu markaları geri getirmeye yardımcı olması için şirketin CEO'su olarak işe aldı. Musk, şirketin yakında nakit akışının pozitif olabileceğini belirtti. Twitter, Musk'ın devralmasından önce yıllarca zarar etti ve Musk'ın satın almasının bir parçası olarak milyarlarca borç aldı. 

Bu, platformun reklam indirimleri sunarak gelirlerini artırmaya çalıştığı ilk sefer değil. Journal'ın bu yılın başlarında bildirdiğine göre şirket, genellikle Twitter'ın en büyük reklam geliri kaynağı olan Super Bowl'da büyük reklam teşvikleri sundu.

"Yaccarino markaları anlayan bir isim"

Journal'ın daha önce bildirdiğine göre Mondelez International gibi bazı markalar platforma dönerken birçok marka kenarda beklemeyi tercih etti. Dentsu Media Americas CEO'su Doug Rozen, geçtiğimiz ay Cannes Lions reklam festivali sırasında Journal'ın düzenlediği bir etkinlikte, ajansın Twitter'daki harcamalarının yaklaşık yüzde 70 oranında azaldığını söyledi.

Bazı reklamverenler Yaccarino'nun platforma çok ihtiyaç duyulan istikrarı getireceğini umuyor çünkü Yaccarino reklamverenler için içerik moderasyonunun önemini anlıyor. Reklam satın alma ajansı OMD USA'in CEO'su Christina Hanson, Journal'daki etkinlik sırasında Yaccarino'nun markaları anlama konusunda bilinen bir isim olduğunu söyledi. 

Bazı reklamverenler Twitter ile çalışmanın zaman zaman sıkıntılı olduğunu söylüyor. Şirket 1 Temmuz'da kullanıcıların Twitter'da okuyabilecekleri gönderi sayısını sınırlandırdı ve Musk bunun diğer şirketlerin platformdan veri elde etmesini engellemek için tasarlandığını açıkladı. Şirket, değişikliğin geçici olduğunu ve yürürlüğe girdikten kısa bir süre sonra sınırları azalttığını da duyurdu. Bu hamle hızla reklam sektörüne de yansıdı: Tweet görünürlüğünün sınırlandırılması, daha az kullanıcının reklam görmesi ve reklam fiyatlarının artması anlamına geliyordu. Reklamlar için aracı olan bir ajans değişiklik sırasında reklam fiyatlarının neredeyse yüzde 15 arttığını gördü.