20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2024 14:12 | Son Güncelleme: 11.04.2024 14:26

Wall Street Journal yazdı: Elon Musk ve Jamie Dimon'ın yapay zeka tahminleri gerçek olur mu?

Dünyanın en zengin insanlarından biri ve ABD'nin en büyük bankasının CEO'su, yapay zeka teknolojinin potansiyeli hakkında cesur tahminlerde bulunan yöneticiler arasına katıldı. Wall Street Journal, uzmanlara sorarak son teknolojiye dair beklentileri yazdı
Wall Street Journal yazdı: Elon Musk ve Jamie Dimon'ın yapay zeka tahminleri gerçek olur mu?

Elon Musk ve Jamie Dimon yapay zekanın insanlardan daha akıllı olacağını ve toplumu dönüştüreceğini söylüyor. Şimdi asıl soru, dünyanın en zengin insanlarından birinin ve ülkenin en büyük bankasının CEO'sunun öngörülerinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ya da abartılı olup olmadığı. Bu hafta yaptıkları açıklamalarda hem Musk hem de Dimon, yapay zekanın dramatik değişim potansiyeli hakkında cesur tahminlerde bulunan işletme yöneticileri arasına katıldılar.

"İnsandan daha akıllı olacak"

Musk pazartesi günü Norveç'in 1,6 trilyon dolarlık devlet fonu ve Tesla'nın en büyük yatırımcılarından biri olan Norges Bank Yatırım Yönetimi'nin CEO'su Nicolai Tangen ile yaptığı röportajda "Tahminimce önümüzdeki yılın sonunda herhangi bir insandan daha akıllı bir yapay zekaya sahip olacağız" dedi. Röportaj Musk'ın sosyal medya platformu X'te yayınlandı. Tesla'nın CEO'su olan ve aynı zamanda kendi yapay zeka şirketini yöneten Musk, yapay zekanın şimdiye kadar gördüğü en hızlı ilerleyen teknoloji olduğunu söyledi. Beş yıl içinde muhtemelen insanların kolektif zekasını geçeceğini öngördü.

"Haftada üç buçuk gün çalışılacak"

JPMorgan Chase'in CEO'su Dimon pazartesi günü yatırımcılara yapay zekanın son birkaç yüz yıldaki bazı büyük teknolojik icatlar kadar dönüştürücü olabileceğini söyledi. Dimon hissedarlara gönderdiği yıllık mektubunda "Matbaayı, buhar makinesini, elektriği, bilgi işlem ve interneti düşünün" diye yazdı. Dimon'ın hissedarlara yazdığı mektup her yıl merakla bekleniyor ve finansal hizmet sektöründe geniş bir kesim tarafından okunuyor. Dimon, yapay zekanın gelecek nesillerin haftada sadece 3 buçuk gün çalışmasına yol açabileceğini belirtti. Hissedarlara yazdığı mektupta Dimon'ın altını çizdiği ilk konu JPMorgan'ın karşı karşıya olduğu yapay zeka oldu.

Yetenek savaşı

Bir sonraki büyük şeyi inşa etmeye yönelik yapay zeka yarışı Silikon Vadisi'nde bir yetenek savaşına yol açtı. Teknoloji şirketleri yapay zekaya büyük bir hızla para akıtırken, yatırımcılar ve analistler de bu patlamanın sürdürülebilir olduğuna giderek daha fazla inanıyor. Ve teknoloji, ondan para kazanmayı hedefleyen birçok teknoloji ve çip şirketinin hisse senedi performanslarını güçlendirdi.

"Çalışma ihtiyacı 25 yıl içinde ortadan kalkacak"

Google CEO'su Sundar Pichai, yapay zekanın ateşin ya da elektriğin icadından daha etkili olabileceğini söyledi. Risk sermayesi şirketi Khosla Ventures'ın kurucusu Vinod Khosla, geçen yıl yapay zekanın 10 yıl içinde "bugün var olan işlerin yüzde 80'inin yüzde 80'ini" üstleneceğini açıkladı.  The Wall Street Journal'a verdiği bir röportajda Khosla, "Bu teknolojileri adapte eden ülkeler için toplumda çalışma ihtiyacı 25 yıl içinde ortadan kalkacak" dedi.

Ancak bu teknoloji aynı zamanda insanlığın geleceğine ilişkin keskin uyarılara da yol açtı. Bu haftanın başlarında Japonya'nın en büyük telekomünikasyon şirketi ve ülkenin en büyük gazetesi yayınladıkları bir manifestoda, YZ'nin dizginlenmemesi halinde "en kötü senaryoda demokrasi ve sosyal düzenin çökebileceği ve bunun da savaşlara yol açabileceği" uyarısında bulundu. ABD merkezli şirketlerin geliştirmekte olduğu yapay zeka programlarına ilişkin artan endişelere işaret ederek, Japon milletvekillerini yapay zekayı kısıtlamak için yasa çıkarmaya çağırdılar. ABD'de Biden yönetimi geçen yıl, büyük YZ şirketlerini ulusal güvenlik için ciddi risk oluşturan sistemler geliştirirken hükümete bildirimde bulunmaya zorlamak için federal yetkilere başvurdu.

Her şey abartılıyor mu?

Yine de bazı uzmanlar YZ'nin dönüştürücü gücüne ilişkin tahminlerin abartıldığını söylüyor. Bir yapay zeka girişimini 2016 yılında Uber'e satan Gary Marcus, üretken yapay zekanın bir gün toplumu dönüştürebilecek bir seviyeye yaklaşabileceğini söyledi. Ancak internet ve hatta akıllı telefonlar tarafından üretilen değişim seviyesine yaklaşmak için büyük gelişmeler olması gerektiğini ekledi.

Marcus bir röportajında, "Yeni keşifler yaptıkça ve şu anda sahip olduğumuzdan çok daha iyi bir yapay zeka oluşturdukça, sonunda yapay zekanın iyilik için dönüştürücü olması mümkün" dedi. Marcus, üretken yapay zeka programlarının şu anda çok fazla hata yaptığını, güvenilmez olduğunu ve dünyayı yüzeysel olarak anladığını söyledi. Kısa vadede, Musk'ın öngördüğü gibi, yapay zekanın gelecek yılın sonuna kadar insan zekasına yaklaşmasının mümkün olmadığını belirtti. Önümüzdeki beş yıl içinde tüm insan zekasını aşmanın da uzak bir ihtimal olduğunu aktardı.

Musk'a 1 milyon dolarlık bahis teklifi

Marcus, "Fiziksel ve psikolojik dünyayı anlamada bu makinelerin henüz çözemediği pek çok temel sorun var" dedi. Marcus, yapay zekanın gelecek yıl bir insandan daha akıllı hale geleceği öngörüsünün yanlış çıkması halinde Musk ile 1 milyon dolarlık bahse girmeyi teklif etti. Yeni kurulan bir yarı iletken şirketi olan Ingk'in CEO'su Damion Hankejh'in de Musk'ın öngörüsü konusunda şüpheleri var. Marcus'un bahsinin bir parçası olarak 9 milyon dolar daha koymayı teklif etti.

Hankejh, yapay zekanın geleceği konusunda yükselişte olduğunu ve bunun bir sonraki teknoloji rönesansı olacağını söylüyor. Ancak mevcut YZ sistemlerinin insan zekasını aşacak kadar ilerleyeceğini düşünmüyor. Hankejh, "Bu asla gerçekleşmeyecek. Dijital matematikten oluşan makineler beyin değil" dedi. Bir yapay zeka şarap tavsiye aracı üzerinde çalışan BetterAI'nin kurucu ortağı ve CEO'su Angel Vossough, "Şu anda yapay zeka konusunda çok fazla abartı var" diyor ve yapay zeka sistemlerinin büyük veri setlerini analiz etmede iyi olduğunu ve tahminlerde bulunabildiğini ya da üretkenliği hızlandırabildiğini belirtiyor. Ancak, insan zekasının büyük bir kısmı duygusal zeka olduğu için, insanlar kadar zeki olmaya yakın olmadıklarını söyledi.

Kaynakları zorluyor

Vossough, "İnsan duygularıyla gerçekten özgün ve anlamlı hissettirecek şekilde bağlantı kurması, onları anlaması ve yanıtlaması gerekiyor. Buna yakın bir yerde noktada olduğumuzu sanmıyorum" dedi. Yapay zeka patlamasıyla ilgili bir başka sorun da elektrik gibi kaynakları zorlaması. Çip tasarım şirketi Arm, YZ uygulamalarının nasıl daha enerji verimli hale getirilebileceğini araştıran çalışmalara fon sağlıyor. Arm'ın CEO'su Rene Haas salı günü yaptığı açıklamada YZ veri merkezlerinin bugün yaklaşık yüzde 4 veya daha az olan ABD enerji ihtiyacının 2030'a kadar yüzde 20 ila yüzde 25'ini tüketebileceğini söyledi.

"Sonuçları olağanüstü olacak"

Dimon, JPMorgan'ın teknolojiyi ilk kez on yıldan çok daha uzun bir süre önce denedikten sonra şu anda 2 binden fazla yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanı istihdam ettiğini söyledi. Yapay zekanın banka genelinde iş akışlarının yeniden tasarlanmasına yardımcı olacağını öngördüğünü de ekledi. Dimon hissedarlara yazdığı mektupta, "Yapay zekanın işimizi nasıl değiştireceğini ya da toplumu nasıl etkileyeceğini tam olarak bilmesek de sonuçlarının olağanüstü olacağına tamamen inanıyoruz" dedi.