17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2024 09:12 | Son Güncelleme: 10.09.2024 10:28

Washington Post yazarı Google aramalarını inceledi: ABD'liler en çok neyi öldürmek istiyor?

Veri gazetecisi Andrew Van Dam Washington Post için kaleme aldığı yazıda ABD'lilerin Google'da yaptığı "Nasıl öldürülür?" ifadesinin yer aldığı aramaları inceledi. Listenin başında böcekler olduğu için başlangıçta veriler zararsız gözükse de incelendikçe rahatsız edici bir hal alıyor
Washington Post yazarı Google aramalarını inceledi: ABD'liler en çok neyi öldürmek istiyor?

Eğer bir konu hakkında en ufak bir merakınız varsa, Google'a bir cümlenin ilk kısmını yazdığınızda, her şeyi gören arama kutusunda ne gibi öneriler çıktığını görmek için genelde bir saniye bile beklemezsiniz. Ancak bazen Google arama çubuğu ufkunuzu açabilir. Bunun Amerikan halkının ruhunun daha derinlerinde yatan bir şeye işaret ediyor olabileceğinden korktuk. Mülklerinde tanımadıkları bir hayvan ya da böcekle karşılaşan pek çok insan onu öldürme dürtüsünü sahip.

Bunu öğrenmek için Google Trends'i taradık ve Amerikalıların neyi öldürmeye çalıştığına dair filtrelenmemiş bir bakış açısı elde etmek amacıyla ABD'nin yirmi yıllık arama alışkanlıklarına ilişkin yüzlerce dosyayı inceledik. Google, trend verilerini erişilebilir ve kullanımı kolay hale getiriyor. Bu, veri gazeteciliği için en rahat kaynak ancak pek çok hatalı sıralamanın arkasındaki kaynaktır. Ancak doğru kullanıldığında, insanların kamuoyu önünde dile getirmek istemedikleri dürtülerine göz atmamızı sağlıyor. İyimser olarak, Amerika'nın kimliğine yaptığımız bu dalışın sonuçlarının eğlenceli ve zararsız olacağını umduk.

İlk 100'ün yarısı böcekler

Bazen gerçekten öyleydi. Özellikle kırsal kesimde yaşayan çok sayıda Amerikalı “nasıl vakit öldürüleceğini” bilmek istiyor. Dikkat dağıtma tutkumuz pandemi karantinaları sırasında tırmandı ve sonra yavaş yavaş azaldı. Ancak pek çok arama o kadar da iyi huylu değildi. Böceklerle başlayalım. Böcekler ve böcek benzeri varlıklar (çünkü Google'da arama yapanlar bunların sınıflandırılması konusunda her zaman net değiller) Amerikalıların zamandan daha fazla öldürmek istedikleri birkaç şeyden biri. 

İncelememize göre böcekler öldürmeye çalıştığımız ilk  100 varlığın yarısından fazlasını oluşturuyor. İnsanlar çoğunlukla, “kırkayak nasıl öldürülür” ifadesini farklı şekillerde sorarak birden fazla ifade kullandıkları için sıralamalar kesin değil. Karıncalar, pireler ve sinekler böcek listesinin başında yer alıyor. Her üçü de bir süre zirvede yer aldı ancak bu gerçekten ne zaman ve nerede arama yaptığınıza bağlı olarak da değişiyor. Karıncalara karşı öfke mayıs ve haziran aylarında zirveye ulaşır. Yaz başladığında ise öfkemiz pire ve sineklere kayar. İnsanlar kuzey eyaletlerindeki sinekleri öldürmeye odaklanırken, ülkenin güney yarısındaki karıncaları hedef alıyorlar.

Hayvanlara dair aramalar karanlık bir hal alabiliyor

Ağustos böcekleri, radarımıza çok sık girmedikleri için alt sıralarda yer alıyor. Ancak iyi huylu ve hatta faydalı böcekleri öldürmeye çalışan insanları görmek için çok uzağa bakmanıza gerek yok. Ülkede arıları öldürmek isteyen geniş bir kesim de var.  

Bitkileri öldürmek için yapılan aramalar aynı dehşeti uyandırmıyor. Genelde hedef çimen, küf veya bir ağaç gibi ayrıştırılamayacak kadar belirsiz ya da sarmaşık veya yengeç otu gibi istilacı türler. Öte yandan, hayvanları öldürmek için yapılan aramalar karanlık bir hal alıyor. New England'lıların neden "ıstakoz nasıl öldürülür" diye Google'da arama yaptıklarını anlayabiliyoruz. Ama kertenkele ya da kurbağa nasıl öldürülür diye Google'da arama yapan, çoğu Güney de yaşayan insanları asla affetmeyeceğiz. Yumuşak bir amfibinin ya da emekli bir sürüngenin ölümcül bir suç işlediği bir durumu hayal etmekte zorlanıyoruz.

Genellikle insanlar sorunlu türleri hedef alıyor. Bazı bölgeler istilacı kurbağa ve kertenkelelerin avlanmasını teşvik ediyor. Ancak en çok aranan “nasıl öldürülür” hayvanlarının açık ara farkla kedi ya da köpekler olduğunu öğrendiğinizde bu düşünce yıkılıyor. Bir köpek ya da kedinin nasıl öldürüleceğine ilişkin aramaların, hem zaman hem de coğrafya açısından “bir köpekten nasıl kurtulunur” ve “bir kediden nasıl kurtulunur” aramalarına yakın bir paralellik gösterdiği gerçeği, hayırsever yorumların sorgulanmasına neden oluyor.

En popüler arama: Kendini nasıl öldürürsün?

Ne yazık ki, tüm zamanların en popüler nasıl öldürülür aramasının “kendini nasıl öldürürsün” olduğu ortaya çıktı. Bu tür aramaların, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından bildirilen 2004-2020 yılları arasındaki intihar oranlarıyla çok az ilişkisi var. Ancak daha az popüler olan “kendimi nasıl öldürürüm” daha güçlü bir korelasyon gösteriyor.

İyi haberse şu ki “nasıl öldürürsün” aramalarının en popüleri olan ‘kendini’ aramalarının popülerliği düşmeye başlamış olabilir. Bu aramayı son zamanlarda “zaman nasıl öldürülür” ve daha da önemlisi “biri nasıl öldürülür” geçmeye başladı. Son terim, corona virüsün yayılmasını durdurmak için kilitlendiğimiz sırada yeni zirvelere yükseldi ve tırmanmaya devam etti.

Öfke ve stres artık başkalarına yöneliyor

Daha akıllı ve verilere daha az bağımlı bir köşe yazarı bunu ülke olarak geldiğimiz noktanın bir sembolü olarak yorumlayabilir. Bir zamanlar kendimize yönelttiğimiz öfke ve stres artık başkalarına yöneliyor. Ancak elimizde kanıt olmadığından, bunun sadece verilerin bir cilvesi olup olmadığını merak etmek zorundayız. Bir Google sözcüsü, her iki terim için yapılan aramaların nispeten seyrek olduğunu, bu nedenle arama motorunun verileri işleme biçimindeki değişikliklerden veya Amerikalıların bir caps veya popüler kültürdeki başka bir değişime yanıt olarak arama şeklimizi değiştirmesinden etkilenmiş olabileceğinden korkuyoruz.