Çinli yapay zeka mühendisleri en gelişmiş Amerikan çiplerini Çin'e getirmeden kullanmanın bir yolunu buldu. Yurt dışındaki bilgi işlem gücüne erişmek için aracılarla çalışıyorlar ve bazen kripto para dünyasındaki teknikleri kullanarak kimliklerini maskeliyorlar. Bu taktik, Çinli şirketlerin ABD merkezli Nvidia tarafından geliştirilen yapay zeka çiplerini doğrudan ithal etmelerini engelleyen yaptırımlara bir yanıt olarak ortaya çıktı. Çinli kullanıcıların gri pazar satıcılarından oluşan bir ağa başvurarak Nvidia'nın çiplerini fiziksel olarak Çin'e getirmeleri hala mümkün olsa da, bu süreç zahmetli ve büyük kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
Nvidia'lı sunucular gönderildi
Çinli şirketlerin bu engelleri aşmasına yardımcı olan girişimcilerden biri de eski bir bitcoin madencisi olan Derek Aw. Dubai ve ABD'deki yatırımcıları Nvidia'nın güçlü H100 çiplerini barındıran yapay zeka sunucularının satın alınmasını finanse etmeye ikna etti.
Haziran ayında Aw'in şirketi, çipleri içeren 300'den fazla sunucuyu Avustralya'nın Brisbane kentindeki bir veri merkezine yükledi. Üç hafta sonra sunucular Pekin'deki bir şirket için yapay zeka algoritmalarını işlemeye başladı. Aw "Talep var. Kâr var. Doğal olarak birileri arzı sağlayacaktır" dedi. Denizaşırı ülkelerden bilgi işlem gücünü kiralamak yeni bir şey değil. Pek çok küresel şirket Google Cloud, Microsoft Azure ve Amazon Web Services gibi ABD şirketlerinin hizmetlerini kullanarak dünyanın dört bir yanındaki verileri karıştırıyor. Ancak bu şirketler bazı Çinli müşterilerin en gelişmiş bilgi işlem gücünü elde etmesini zorlaştırabilecek “Müşterini Tanı” politikalarına sahip.
Dahiyâne bir sözleşme
Aw ve diğerleri tarafından kullanılan platformlarda, faturalama ve ödeme yöntemleri katılımcılara yüksek derecede anonimlik sağlayacak şekilde tasarlandı. Alıcılar ve satıcılar şartların kamuya açık bir dijital kayıt defterinde belirlendiği bir “akıllı sözleşme” kullanır. Sözleşmenin tarafları yalnızca bir dizi harf ve rakamla tanımlanır ve alıcı ödemeyi kripto para ile yapar.
Alıcının kimliğini satıcı da bilmiyor
Süreç, her ikisi de blok zinciri olarak bilinen dijital kayıt tutma teknolojisini kullanarak kripto para biriminin anonimliğini sözleşmenin kendisine kadar genişletiyor. Aw, alıcının gerçek kimliğini kendisinin bile bilemeyebileceğini söyledi. Bir başka maske olarak, o ve diğerleri Çinli yapay zeka şirketlerinin genellikle Singapur'daki veya başka yerlerdeki yan kuruluşlar aracılığıyla işlem yaptığını söyledi. Aw, "Geçen yılın sonlarından bu yana platformumuzdaki Çinli müşteri sayısında önemli bir artış oldu. Bana sık sık Nvidia'nın çiplerine sahip olup olmadığımız soruluyor" dedi.