Yapay zekanın devrim yaratacağı şeylerin uzun listesi, kabaca azalan önem sırasına göre çocukluk, demokrasi, internet, satranç ve tatilde nereye gideceğinize nasıl karar vereceğinizi içeriyor. Ancak özellikle de ekonomi tarafını düşündüğümüzde yapay zekanın sınırlarını kestirebilmek oldukça güç.
Bloomberg yazarı Tyler Cowen 'Basit bir çerçeve ile başlayalım' diyerek yapay zeka ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulunuyor. Üretim; toprak, işgücü, sermaye ve benzeri girdilerin birleşiminin bir sonucu. Bu girdilerden biri daha bol hale gelirse, diğerleri göreceli olarak daha kıt ve dolayısıyla marjinal değeri daha yüksek hale gelir. Güçlü yapay zeka, geniş anlamda zekayı daha bol hale getirir. Bu genel olarak üretkenlik için iyi olacak, ancak diğer faktörler nispeten daha kıt hale gelecek.
Yapay zeka ile daha ucuza enerji
Birincisi toprak. Tüm bu ekstra zeka ile, yenilikçi tiyatro prodüksiyonlarından daha verimli ve yoğun güneş panellerine kadar birçok yeni projeye ihtiyaç ve istek olacak. Bu yeni projeler aynı zamanda çok daha ucuz ve daha yeşil bir enerji dünyasının habercisi olabilir ve bu da insanoğlunun doğal çevreyi manipüle etme yeteneğini daha da artıracak.
Böylece arazi daha değerli hale gelecek. Bunun bir politika sonucu olarak, izin reformuna yönelik mevcut mücadele daha önemli hale gelecek. İzin reformu, yeşil enerji de dahil olmak üzere altyapı projelerinin karşılaştığı sayısız engel ve gecikmeyi ele almaya çalışıyor. Yapay zeka ile bu artık çok daha yüksek bir öncelik olmalı. Aksi takdirde yüzlerce veya binlerce parlak yeni fikir olabilir ancak bunları zamanında inşa etmenin bir yolu olmayabilir.
YIMBY hareketi ("evet, arka bahçemde" ifadesinin kısaltması), NIMBY ("arka bahçemde değil") olgusuna karşıt ve konut yanlısı bir hareket. YIMBY pozisyonu, konut maliyetlerinin karşılanamaz seviyelere yükseldiği şehirlerde konut arzının artırılmasını destekliyor. YIMBY'ler genellikle daha yoğun konut üretilmesine veya alışveriş merkezleri gibi eski binaların konuta dönüştürülmesine olanak tanıyacak yeniden bölgeleme talep ediyor.
Buna bağlı olarak, YIMBY hareketi de daha önemli hale gelecek. Yapay zekanın kentsel ve banliyö ortamları üzerindeki kesin etkilerini tahmin etmek zor, ancak muhtemelen önemli şekillerde değişmeleri gerekecek: Sadece birkaç olasılık saymak gerekirse belki daha fazla şehir içi dikey tarım veya daha uzun ofis binaları veya sürücüsüz araçlar için tasarlanmış yollar... Yine, YIMBY zihniyetiyle uyumlu olan bina ve düzenleme esnekliği üzerinde bir prim olacak.
Yapay zeka aynı zamanda daha fazla akıllı işgücü getirecek, dolayısıyla tüm bu yeni fikirleri ve projeleri finanse etmek için daha fazla sermayeye de ihtiyaç duyulacak. Bu da sermayeye uygulanan vergi muamelesinin iyileştirilmesi ve tasarrufların teşvik edilmesi anlamına geliyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu reformların çok daha cazip hale gelmesi muhtemel.
Elektrik politikası değişecek
Büyük değişikliklerin yaşanacağı bir diğer alan da şu anda ekonominin en yüksek statülü alanlarından biri olmayan elektrik politikası. Yine de yapay zekadan gelen tüm hesaplamalar artan miktarda güç gerektirecek. Bu da tıpkı yüksek kripto fiyatlarının yaptığı gibi yeşil enerji politikası üzerinde daha fazla baskı yaratacak. Birçok yoksul ülkede, elektrik arzının güvenilirliği daha da büyük bir sorun haline gelebilir.
Bu yeni dünyada, bir kilovat-saat elektriğin fiyatı, bir galon benzin, belki bir varil petrol ya da federal fon oranı kadar halk tarafından bilinir hale gelebilir. GPT modellerini kullanan kişiler sorgu başına ödeme yapmaya başlarsa, ki bu muhtemel görünüyor, elektrik fiyatı hava durumu gibi günlük bir sohbet konusu haline gelebilir.
Yapay zeka vasıflı göçmenin yerine geçebilir
Yapay zeka ile hangi politika konusunun önemi azalabilir? Muhtemelen göçmenlik. GPT-4 halihazırda baro sınavlarından tıbbi yeterliliklere ve ekonomi sınavlarına kadar geniş bir yelpazedeki mesleki testleri geçiyor. Hizmetin hala diğer yazılım araçlarıyla daha fazla entegrasyona ihtiyacı var, ancak çok uzak olmayan bir gelecekte ABD, işgücüne milyonlarca zeki zihin (bedenleri olmasa da) eşdeğerini eklemiş olacak.
Yapay zeka araştırmacıları, daha fazla ve daha iyi yapay zeka yaratarak, diğer birçok potansiyel yüksek vasıflı göçmenin yerine geçecek. Ancak tüm bu yeni fikirler, onları fiziksel dünyada gerçek projelere dönüştürecek insanlara ihtiyaç duyacak. Buna karşılık, Avrupa'dan ilave beşeri bilimler profesörü ithal etmek, artık yapay zekaya sormak varken o kadar da hayati görünmüyor.