02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.03.2024 21:44 | Son Güncelleme: 17.03.2024 22:01

Yapay zeka sınırları zorluyor: Hayatını kaybeden ünlüleri canlandırmaya başladı

Ses ve görüntüyü oldukça başarılı bir şekilde taklit edebilen yapay zeka, Marilyn Monroe gibi hayatını kaybeden ünlülerle konuşmak için de kullanılmaya başlandı. Kimi için heyecan verici olan bu gelişme bazıları için ise endişe verici bir duruma işaret ediyor
Yapay zeka sınırları zorluyor: Hayatını kaybeden ünlüleri canlandırmaya başladı

Kanye West'in Kim Kardashian'a doğum günü için merhum babasının konuşan dev bir hologramını aldığı gün hala hafızalarda. Bu 2020 yılında çılgınca bir fikir gibi görünmüş olabilir. Ancak şimdi, sadece birkaç yıl sonra, insanların - ve ünlülerin - benzerliklerini ve seslerini ürkütücü bir doğrulukla eşleştirebilen ve bir konuşma yapmak için makine öğrenimine dayanan yapay zeka destekli dijital rekreasyonları yakında norm haline gelebilir.

Bu durum, SXSW zirvesinde hiper-gerçekçi bir Marilyn Monroe'nun soruları yanıtladığı bir sunumla örneklendirildi.

Bu durum hayranlar için heyecan verici olsa da, yapay zekanın ölü ya da diri insanları taklit edebileceği fikri öngörülebilir etik soruları da beraberinde getiriyor. Örneğin pek çok ünlü, kendi rızaları olmadan benzerliklerinin kullanılmasını istemiyor.

Suçlular silah gibi kullanıyor

Yapay zeka o kadar sofistike hale geldi ki, suçlular bunu sevdikleri birinin kimliğine bürünmek için kullanabiliyor. Federal Ticaret Komisyonu'na göre, dolandırıcının kurbanı para vermeye ikna etmek için tanıdığı biri gibi davrandığı dolandırıcılık yöntemi, ABD'de en sık rastlanan dolandırıcılık türü. Kuruma göre Amerikalılar 2022 yılında bu tip dolandırıcılık nedeniyle yaklaşık 2,6 milyar dolar kaybetti.

Yapay zeka teknolojisindeki son gelişmeler, insanların konuşan kişinin ses kliplerini kullanarak herhangi birinin sesini gerçekçi bir şekilde yeniden oluşturmasına olanak tanıyor.

Meta CEO'su Mark Zuckerberg daha önce yaptığı açıklamada yapay zekalı ünlülerin popüler hale geleceğini düşündüğünü söylemişti. Eylül ayında Meta, Tom Brady, Kendall Jenner, Naomi Osaka, Chris Paul, Charli D'Amelio, Israel Adesanya ve Roy Choi gibi ünlülerin özelliklerini taşıyan yeni yapay zekalı sohbet robotlarını tanıttı.

Meta'nın asistanları soruları yanıtlamak ve günlük aktivitelere yardımcı olmak üzere tasarlandı. Örneğin, Dwayne Wade'in model alındığı bir asistan egzersiz planları hazırlıyor ve kullanıcıların fitness hedeflerine motive olmalarına yardımcı oluyor.