İnsan DNA’sı boyutları farklılık gösteren genlerden oluşur. Bu yapılar birkaç yüz molekül kısalığında ya da iki milyon molekül uzunluğunda olabilir. Vücudun işleyişini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu proteinlere ve diğer bilgilere dair talimatları taşırlar. Genler üzerine çalışma yürüten ABD’li bilim insanları, son araştırmalarında yaşlandıkça uzun genlerin kısa boylu genlerden daha az aktif hale geldiğini ortaya çıkardı.
Scientific American dergisinde yayımlanan makalaye göre bu bilgiye fareler üzerinde yürütülen çalışmalarda ulaşıldı. Northwestern Üniversitesi’nden Luis Amaral ile Thomas Stoeger’in başında olduğu ekip 12, 18 ve 24 aylık erkek farelerde kalp, beyin ve böbrek dahil olmak üzere 17 farklı dokudaki RNA değişikliklerini inceledi. Analiz, dokular arasında açık ve tutarlı bir model ortaya çıkardı: Yaşlı hayvanlarda uzun genlerin miktarı, kısa genlere göre daha azdı.
Yazının tamamını görebilmek için lütfen abone olun. ABONE OL
Aboneyseniz
üye
girişi
yapınız.
Oksijen'e e-gazete aboneliği ile edineceğiniz avantajlar; Oksijen yazarlarının tüm yazılarına erişim Gazeteoksijen.com üzerinden 7/24 güncel haber erişimi Her gün e-posta kutunuza gelen Oksijen bülteni Gazete Oksijen, O2 ve özel yayın arşivine erişim