19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2024 21:18 | Son Güncelleme: 16.09.2024 21:19

Yatırımcılar iPhone 16'nın ön siparişlerini zayıf buldu: Apple hisseleri haftaya kayıpla başladı

Apple hisseleri, bazı analistlerin yeni iPhone 16 Pro modellerinin teslimat sürelerinin, muhtemelen önemli yapay zeka özelliklerinin gecikmeli olarak kullanıma sunulması nedeniyle beklenenden daha zayıf talebe işaret ettiğini söylemesinin ardından Pazartesi günü yaklaşık yüzde 3 düştü
Yatırımcılar iPhone 16'nın ön siparişlerini zayıf buldu: Apple hisseleri haftaya kayıpla başladı

Apple geçtiğimiz hafta yapay zeka çözümü Apple Intelligence etrafında tasarlanan ve uzun zamandır beklenen iPhone 16 serisini tanıttı. Bank of America (BofA) Global Research'ün erken ön sipariş verileri ise, Apple'ın ön siparişleri almaya başlamasından üç gün sonra, Pazartesi günü itibariyle iPhone 16 Pro modelleri için geçen yılki 15 Pro modellerine kıyasla küresel sevkiyat sürelerinin daha kısa olduğunu ortaya koydu.

Veriler, iPhone 16 Pro'nun ortalama sevkiyat süresinin şu anda 14 gün olduğunu ve geçen yıl 25 günü bulan sevkiyat süresiyle iPhone 15 Pro'dan daha düşük olduğunu gösteriyor. iPhone 16 Pro Max için 19 günlük sevkiyat süresi ise geçen yılki 32 gün ile karşılaştırılıyor.

TF International Securities'in Tayvan merkezli analisti Ming-Chi Kuo bir blog yazısında, “Kilit faktör şu: iPhone 16 Pro serisinin en önemli özelliği Apple Intelligence şu an ürünlerde yok, bu da daha düşük talebi açıklıyor" ifadelerini kullandı. 

Apple gecikti, müşteriler yeni iPhone'lara mesafeli

Apple Intelligence'ın önümüzdeki ay beta olarak İngilizce dilinin ABD sürümüne ve gelecek yıl geç bir tarihte diğer sürümlere gelmesi planlanıyor ve bu da bazı müşterileri 16 serisine yükseltme konusunda kararsız bırakabilir.

Kuo'ya göre iPhone 16 Pro ve Pro Max modelleri için ilk hafta sonu ön sipariş satışları sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 16 düştü.

Jefferies analistleri, “Apple arzını büyük ölçüde artırmadığı sürece ABD geçen yıla göre çok daha zayıf” dedi.

Madalyonun diğer yüzü

Elbette bazı analistler, geçen yıl bir kamera lensiyle ilgili tedarik sorunlarının iPhone 15 Pro Max sevkiyatlarını etkilediğini, Pro modellerinin tedarikinin iyileştirilmesinin ise bu sefer daha kısa sevkiyat sürelerine yol açabileceğini söyledi.

D.A. Davidson analisti Gil Luria, “Ön siparişler anlamlı bir büyüme göstermezse endişelenmeyiz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapay zeka özellikleri kademeli olarak kullanıma sunulacak. Bu da yükseltme döngüsünün muhtemelen önümüzdeki 12-18 ay içinde gerçekleşeceği anlamına geliyor”