17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2024 21:50 | Son Güncelleme: 10.09.2024 21:52

Apple yapay zeka yarışında gecikti: iPhone 16 Serisi yatırımcıları heyecanlandırmaya yetmedi

Teknoloji devi Apple yeni iPhone modellerini tanıttı ve yapay zeka özelliklerine bir kez daha vurgu yaptı. Ancak önemli bazı yapay zeka özelliklerinin hala test aşamasında olması yatırımcılar arasında yankı bulmadı. Ayrıca Huawei'nin üçe katlanabilen telefonu da dikkatleri üzerinde topladı
Apple yapay zeka yarışında gecikti: iPhone 16 Serisi yatırımcıları heyecanlandırmaya yetmedi

Apple'ın hisseleri, ABD'li teknoloji devinin yapay zekaya dayalı uygulamalar için donanım düzeyinde entegrasyona sahip ancak dış tasarımda sınırlı değişiklikler içeren yeni iPhone'larını tanıtmasından bir gün sonra Salı günü yüzde 1,7 düştü.

Yeni iPhone modelleri, şirketin sesli asistanı Siri'yi geliştirmek ve kamerayı iyileştirmek için Apple Intelligence olarak adlandırılan yapay zeka özelliklerini kullanacak. Bu özellikler önümüzdeki ay ABD'de satılacak iPhone'lara 'beta' (test) modunda gelecek. Bu da kullanıcıların kısa sürede iPhone 16'lara geçmesini engelleyebilir.

Apple yapay zeka yarışında tam hazır değil

Needham analisti Laura Martin bir notunda Apple'ın lansmanında sürekli “Bu yılın sonlarında” ve ‘gelecek yılın başlarında’ gibi ifadeler kullandığını söyledi ve Martin'e göre iPhone 16 için temel Apple mesajı şuydu: Gelecek yıl daha iyi olacak”

Apple, test aşamasının ötesine ne zaman geçeceğini söylemedi ve Çin'de yapay zeka hedeflerini güçlendirmeye yardımcı olacak bir ortak da duyurmadı. Yeni iPhone'larda yapay zeka özelliklerinin bulunmaması, hükümetin yapay zeka tabanlı sohbet robotlarının halka açıklanmadan önce incelenmesini zorunlu kıldığı Çin'de tepki çekti.

Çin'de Apple'a yapay zeka tepkisi

“iPhone 16 Çin versiyonu henüz yapay zekayı desteklemiyor” hashtag'i Weibo'da 11,33 milyon görüntülenme ve 1500'den fazla yorum aldı.

Bir Weibo kullanıcısı “Yapay zekayı kullanamayacaksanız satın almanın ne anlamı var?” diye yazdı. Bir başkası ise “En büyük satış noktası yapay zeka olmadan yarı fiyatına olmalı” yorumunu yaptı.

Apple yeni iPhone'ların fiyatlarını yükseltmedi ve Wall Street analistleri, tüketicilerin yüksek fiyatlı ürünlere para harcamak istemedikleri için bunun iyi bir strateji olduğunu söyledi. Apple etkinliğinden saatler sonra ise Huawei'nin ekranı üçe katlanabilen yeni telefonu Mate XT tanıtıldı ve cihazın fiyatını 2 bin 800 dolar olarak belirledi.

Danışmanlık şirketi IDC'nin kıdemli araştırmacısı Will Wong, “Üretim kısıtlamaları ve yüksek fiyat noktası, yeni Huawei telefonun sevkiyatlar açısından büyük bir etkiye sahip olmayacağı anlamına geliyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak tüketicilere hala teknoloji lideri olduğunu ve Apple'a getirdiği potansiyel meydan okumanın sadece pazar payının çok ötesinde olabileceğini söylüyor”

4 milyondan fazla ön sipariş aldı

Huawei'nin web sitesine göre Mate XT şimdiden 4 milyondan fazla ön sipariş aldı. Metin özeti, çeviri ve düzenleme işlevlerine sahip bir yapay zeka asistanının yanı sıra fotoğrafların istenmeyen kısımlarını kırpma gibi yapay zeka destekli görüntü düzenleme işlevlerine de sahip.

Huawei'nin son aylardaki başarılı akıllı telefon duyuruları, şirketin ABD yaptırımlarını aşma becerisinin altını çiziyor ve Çin'de Apple'a karşı konumunu sağlamlaştırıyor. Buna karşılık, Apple'ın satışları yıllarca güçlü bir büyüme gösterdikten sonra Çin'de yavaşladı ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki sıralaması şu anda üçüncü sıradan altıncı sıraya düştü.

Canalys'in verilerine göre, Çin'deki iPhone sevkiyatları 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 6,7 oranında düştü.

Huawei geçen yıl, küresel yonga seti tedarik zincirine erişimini kesen ABD yaptırımlarına meydan okuyarak, yerli üretim yonga ile çalışan bir cihazın piyasaya sürülmesiyle üst düzey akıllı telefon segmentine geri dönüş yaptı. Mate 60 Pro'nun piyasaya sürülmesi analistleri ve ABD'li yetkilileri şaşırttı.

Apple ve Huawei 20 Eylül'ü seçti

Hem Mate XT hem de iPhone 16, 20 Eylül'de satışa sunulacak.