03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2023 19:57 | Son Güncelleme: 25.07.2023 20:07

Worldcoin'den para kazanabilmek için iris taraması yaptıran yaptırana

Worldcoin çılgınlığı hızlı başladı. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar veri gizliliği endişelerini bir kenara bırakarak, dijital bir kimlik ve ücretsiz kripto para vaadi karşılığında gözbebeklerini taratmak için sıraya girdi
Worldcoin'den para kazanabilmek için iris taraması yaptıran yaptırana

ChatGPT geliştiricisi OpenAI'nin CEO'su Sam Altman tarafından kurulan Worldcoin projesi, yeni bir kimlik ve finansal ağ yaratmayı amaçladığını ve dijital kimliğin kullanıcıların bir bot değil, insan olduklarını çevrimiçi olarak kanıtlamalarına olanak tanıyacağını söyledi.

İris taraması yaptıran yaptırana

Pazartesi günü başlatılan proje kapsamında İngiltere, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerde iris taramaları yapılıyor.

Salı günü Tokyo'da düzenlenen bir kripto konferansında insanlar, üzerinde "Küreler burada" yazan pankartlarla çevrili pırıl pırıl gümüş bir kürenin önünde kuyruk oluşturdu. Başvuru sahipleri, doğrulanmış kullanıcıların talep edebileceği 25 ücretsiz Worldcoin jetonunu alabilmek için irislerinin cihaz tarafından taranmasına izin verdi.

Doğrulanma sürecinde biraz korktum

Reuters'a konuşan 33 yaşındaki Saeki Sasaki, "Kendi gözlerinizle gördüğünüz verilerin bir şirket tarafından toplanmasının bir riski var, ancak en güncel kripto projelerini takip etmeyi seviyorum. Başta biraz korkmuştum ama şimdi bunu yaptım ve geri alamam" dedi.

Toplanan kullanıcı verilerine ne oluyor?

Şirketin web sitesi, projenin "tamamen özel" olduğunu ve biyometrik verilerin silindiğini ya da kullanıcıların şifrelenmiş biçimde saklanmasını tercih edebileceklerini söylüyor.

Worldcoin, dünyanın en büyük kimlik ve finansal ağını oluşturmayı hedefleyen bir proje olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda bir kamu hizmeti olarak düşünülebilir çünkü projenin amacı, kimlik ve mülkiyet hakkını herkese açık hale getirmek. Ancak kullanıcıların verilerinin gizliliği işin içine girdiğinde proje tartışmalara konu oluyor.

Pazartesi günü Londra'nın doğusundaki bir ortak çalışma alanının lobisinde, iki Worldcoin temsilcisi küçük bir insan topluluğuna uygulamayı nasıl indireceklerini ve taramadan nasıl geçeceklerini gösterdikten sonra ücretsiz tişörtler ve üzerinde "doğrulanmış insan" yazan çıkartmalar dağıttı.

Yapay zeka ile insanı ayırt etmeye yarayacak

34 yaşında bir grafik tasarımcısı olan Christian, ilgisini çektiği için projeye katıldığını söyledi. Christian yapay zeka ve kripto alanındaki gelişmeleri takip ediyor ve sadece eğlence için kripto para satın alıyor. Christian, "Bence ileride yapay zekayı insandan ayırt etmek zor olacak ve bence bu potansiyel olarak bu sorunu çözüyor ve bu oldukça şaşırtıcı" dedi ve gizlilik nedeniyle tam adını vermekten kaçındı.

Para için kişisel verilerini paylaştılar

Worldcoin tokenleri Salı günü dünyanın en büyük borsası Binance'de 2,30 dolar civarında işlem görüyordu. Birçok kullanıcı için, kripto paralardan finansal kazanç vaadi, kişisel verilerini teslim etmeleri için yeterliydi.

İnsanların Worldcoin sistemiyle etkileşime girmesi için öncelikle World ID oluşturulması gerekiyor. Bunu sağlamak için, kullanıcıların World App adlı bir uygulamayı indirmeleri ve Orb adlı bir cihazı kullanarak kimlik doğrulamasını yapmaları gerekiyor. Orb, kullanıcının insan olup olmadığını ve benzersiz olduğunu doğrulamak için çoklu spektral sensörler kullanıyor ve iris taraması da doğrulama yöntemlerinden sadece biri.

Öğrenci kredisinin bir kısmını kriptoya yatıran 22 yaşındaki kimya mühendisliği öğrencisi Ali, 25 ücretsiz tokenın mevcut fiyatlarla 70 ila 80 dolara satılabileceğini hesapladığını söyledi. Ali Reuters'a verdiği demeçte "Bu sabah kardeşime söyledim. Ona 'Bu bedava para, benimle gelip almak ister misin?' dedim" şeklinde konuştu.

Birçok şirket verilerimize zaten sahip

Hem Christian hem de Ali, Worldcoin'in gizlilik politikasını okumadıklarını, verilerin taşeronlara aktarılabileceğini ve hükümetler ve yetkililer tarafından erişilebileceğini söyledi. Ancak ikili, riskleri azaltmak için adımlar attığını ve yetkisiz erişimi durdurmak için şifreleme kullandığını da söyledi.

Ali, "Bu oldukça endişe verici ama bence pek çok şirket bu noktada bizim verilerimize zaten sahip" dedi.

Siber saldırı korkusu

Birleşik Krallık gizlilik kampanyası grubu Big Brother Watch, biyometrik verilerin hacklenme veya istismar edilme riski olduğunu söyledi. Siber güvenlik uzmanı Madeleine Stone, "Dijital kimlik sistemleri, bireylerin yaşamları üzerindeki devlet ve şirket kontrolünü artırıyor ve teknokratların onlara atfettikleri olağanüstü faydaları nadiren yerine getiriyor" dedi.

Devletlerin de dikkatini çekmeye başladı

Proje, hükümetlerin de dikkatini çekti ve İngiltere'nin veri düzenleyici kurumu Reuters'e Worldcoin'in İngiltere'de piyasaya sürülmesiyle ilgili incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Hindistan'ın Bengaluru kentindeki bir alışveriş merkezinde küre operatörleri Salı günü yoldan geçenlere yaklaşarak nasıl kaydolacaklarını gösterdi. Reuters tarafından görüşülenlerin çoğu gizlilik konusunda endişeli olmadıklarını söyledi.

Yeni bir kullanıcı olan 18 yaşındaki öğrencisi Sujith, Worldcoin ile ilgili detaylı bilgisi olmadığını ve gizlilik endişesinin olmadığını söyledi. Sujith, ailesinden aldığı küçük cep harçlığını kriptoya yatırdığını belirtti. Sujith sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçerken bana bedava para ister misin diye sordular. Ben de düşündüm ki neden olmasın?"