28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 18.03.2023 10:54 | Son Güncelleme: 18.03.2023 11:03

Covid-19’un kaynağıyla ilgili yeni araştırma: Laboratuvar sızıntısı değil rakun köpekleri

Uluslararası bilim insanları Covid-19'un Çin’in Vuhan (Wuhan) kentindeki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı’nda satılan rakun köpeklerinden yayıldığına dair genetik veriler elde etti
Covid-19’un kaynağıyla ilgili yeni araştırma: Laboratuvar sızıntısı değil rakun köpekleri

Covid-19 salgını ilk ortaya çıktığında birçok yetkili virüsün Çin'de bir laboratuvardan yayıldığı fikrini komplo teorisi olarak yorumladı. Son zamanlarda dünya fikrini değiştirse de yeni bir araştırma tartışmaları alevlendirdi. New York Times’ın haberine göre, corona virüsünün kaynağı, hastalığın ilk defa görüldüğü Çin'in Vuhan kentindeki hayvan pazarında satılan rakun köpekleri olabilir.

Uluslararası araştırma ekibi, gen dizilimi analizinde rakun köpeklerinin DNA'sında ciddi miktarda Covid-19 virüsü tespit etti. Uzmanlar, “Bu genetik verilerin analizi, söz konusu pazarda kaçak olarak satılan rakun köpeklerinin 2019 yılı sonunda Covid-19 taşıdığını ve hastalığın muhtemelen buradan yayıldığını gösteriyor” dedi.

En güçlü araştırma

Covid-19’un doğal kökene sahip olduğu teorisini destekleyen bu yeni araştırma, pazarda satılan bir hayvanı pandemiyle ilişkilendiren en güçlü çalışma. Ancak buna rağmen Covid-19'un rakun köpeklerinden insanlara geçtiğine dair yeni araştırmalar yapılması gerektiği bildirildi. Bu genetik verinin, laboravuvar sızıntısı teorisini çürüttüğü ve Vuhan'daki hayvan pazarında satılan virüslü hayvanların Covid pandemisinin kaynağı olabileceği yönündeki teoriyi güçlendirdiği kaydedildi.

"Yanıt bulmaya yakınlaşıyoruz"

Bulgular henüz bağımsız uzmanların değerlendirmelerde bulunduğu bilimsel bir dergide yayınlanmadı. Corona virüsünün insanları nasıl hasta etmeye başladığı hala belirsiz. Virüsün nasıl evrimleştiğine ilişkin genetik kayıtlarla genetik dizilimin eşleştirilmesi gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, "Bu veriler, pandeminin nasıl başladığına ilişkin kesin yanıtlar sunmuyor. Ancak her veri parçası, bizi bu yanıtları bulmaya yaklaştırmada önemli rol oynuyor” dedi.