28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 14.03.2023 13:40 | Son Güncelleme: 14.03.2023 14:34

Washington Post: Pandemi günlük yaşamı uzun vadede nasıl değiştirdi?

Covid-19 pandemisi toplumu birçok düzeyde etkiledi ve bozulmalara neden oldu. Sosyal mesafe gibi geçici değişikliklerin yanında uzun vadede de kalıcı değişimler yaşandı. Washington Post, üzerinden üç yıl geçtikten sonra pandeminin toplum üzerinde bıraktığı etkileri yazdı
Washington Post: Pandemi günlük yaşamı uzun vadede nasıl değiştirdi?

Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel bir salgın ilan etmesinden bu yana, yaşam büyük ve küçük etkenlerle olmak üzere bir şekilde değişti. Sosyal mesafe gibi bazı değişiklikler geçiciydi. Diğer değişimler ise daha kalıcı oldu ve pandemi etkilerinin uzun vadede kattığı ya da aldığı şeyler ortaya çıkmaya başladı. Washington Post, pandeminin üzerinden üç yıl geçtikten sonra öncesine oranlara nelerin değiştiğini ve insanları nasıl etkilediğini yazdı.

Sağlıklı ve fit kalmaya etkisi

Pandemi kısıtlamaları insanları evde sabit bisikletler ve direnç bantlarıyla egzersiz yapmakla sınırladı. 2023'te pandemi öncesine kıyasla daha fazla kişi spor salonuna dönerek egzersiz izolasyonunu telafi ediyor. Cep telefonlarından gelen yaya trafiği verilerini ölçen bir analiz firması olan Placer.ai'ye göre, ABD'de fitness mekanlarına yapılan ziyaretler Şubat 2023'te 2020'nin aynı ayına kıyasla yüzde 9 arttı.

Ruh sağlığına daha fazla dikkat ediliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin (CDC) verilerine göre, 2019'un ilk yarısında yüzde 9,7 olan yetişkinlerin yüzde 12'sinden fazlası 2022'nin ilk yarısında ruh sağlığı danışmanlığı aldı. Depresyon hissi en çok gençlerde görüldü. Yetişkinler arasında sadece 18 ila 34 yaş arasındakilerin düzenli depresyon hissinde artış görüldü. Bu oran 2019'da yüzde 4,5 iken 2022'de yüzde 6'ya yükseldi. 

Çocuk ve evcil hayvan bakımına etkisi

Çalışan anneler hala mücadele ediyor. Sağlık ve İnsan Hizmetleri 2022 raporuna göre, çocuk bakımının getirdiği yükler daha fazla kadını işgücünün dışına itiyor.  Okul öncesi çağda çocuğu olan ve ev dışında çalışan annelerin sayısı son üç yılda istikrarlı bir şekilde azalıyor. Köpekler ve kediler de bu kervana katıldı. 2016 yılında ABD'deki hanelerin yaklaşık yüzde 38'inin bir köpeği vardı. Bu sayı 2020'de yüzde 45'e yükseldi, çünkü daha fazla insan karantinalar sırasında evcil hayvanların arkadaşlığını aradı.

Çalışma hayatına etkisi

Hibrit çalışma kalıcı olacak gibi görünüyor. Placer.ai'ye göre, Şubat 2023'te ofise gidişler 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 42 daha düşük. Uzaktan çalışmanın sağladığı esnekliğin artmasıyla birlikte, insanların boş zaman olarak adlandırılan tatil ile işi karıştırma olasılığı artıyor. Expedia'ya göre, 2022 yazında ankete katılan iş amaçlı seyahat edenlerin yüzde 76'sı gelecek yıl iş seyahatlerini tatil amacıyla uzatmayı planlarken, yüzde 26'sı da uzaktan çalışmayı tatille birleştirmeyi planladıklarını söyledi. Expedia 2018'de iş seyahatlerinin yalnızca yüzde 60'ının tatil amaçlı olarak uzatıldığını tespit etti.

Eğitim öğretime etkisi

Pandemi eğitim öğretimi de olumsuz etkiledi. Ulusal Eğitim İstatistikleri Merkezi (NCES) verilerine göre, öğrencilerin neredeyse yarısı 2022-23 öğretim yılına en az bir akademik konuda sınıf seviyelerinin gerisinde başladı. Ortalama matematik puanları 2019'a kıyasla 2022'de dördüncü sınıfta beş puan, sekizinci sınıfta ise sekiz puan düştü. Benzer şekilde, ortalama okuma puanı her iki sınıf düzeyinde de 2019'dan 2022'ye üç puan düşüş gösterdi.

Amerikan Araştırma Enstitüleri Direktörü Dan Goldhaber, "Pandemi başladığında eğitim sisteminde olan öğrenciler için uçurumlar görmeye devam etmemiz muhtemel. Umarım bu boşluk biraz azalır ama dürüst olmak gerekirse tam bir iyileşme hızında değiliz" ifadelerini kullandı.

Beslenmeye etkisi

Genel olarak, pandemi öncesine kıyasla dışarıda daha az yemek yeniyor. Ulusal Restoran Derneği'ne göre, restoranların pandeminin başlangıcında yaptığı, paket servis ve teslimat gibi değişikliklerin çoğu artık kalıcı özellikler olarak kabul ediliyor. Ankete katılan yetişkinlerin yaklaşık üçte ikisi, pandemi öncesine kıyasla paket yemek sipariş etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu söyledi.

Sosyalleşmeye etkisi

Placer.ai verilerine göre, tiyatro ve müzik mekanlarına gitmeleri Şubat 2020'ye kıyasla Şubat 2023'te hala yaklaşık yüzde 25 oranında azalmış durumda. Bununla birlikte, sinema salonlarına gitmek, 2019 yılındaki seviyeden düşük olsa da özellikle gişe rekorları kıran büyük filmlerin etkisiyle 2022'de istikrarlı bir şekilde arttı.

Para harcamaya etkisi 

Daha fazla harcıyoruz. Enflasyona göre düzeltilmiş kişisel tüketici harcamaları Şubat 2020'den Ocak 2023'e kadar yüzde 7 artarak 14 trilyon doların üzerine çıktı. ABD Ticaret Bakanlığı'nın nüfus sayımı verilerine göre, özellikle perakende satışlar 2019'un dördüncü çeyreği ile 2022 arasında yüzde 30 arttı.

Pandemi sırasında e-ticaret büyürken, insanların mağazaları bizzat ziyaret etmek istediğine dair işaretler var. E-ticaret, 2019'da yüzde 11 iken 2022 sonunda tüm perakende satışların yüzde 14'ünü oluşturdu. Pandeminin başlarında insanlar ev eşyaları ve elektronik mağazalarına akın ederken, ilgi pandemi öncesi seviyelere yaklaşıyor. Placer.ai'nin yaya trafiği verileri, insanların güzellik ve spa mağazalarında daha fazla zaman geçirdiğini gösteriyor.

İlişkilere etkisi

Data.ai'ye göre Amerikalıların flört uygulamalarında geçirdiği süre 2022'de 2019'a kıyasla yüzde 26 arttı. Tinder, Match ve Bumble en popüler arkadaşlık platformlarından bazıları. Yine de Pew'e göre, 2022'de 2019'a kıyasla daha az bekar yetişkin bir ilişki arıyor veya randevuya çıkıyor bu düşüş büyük ölçüde bekar erkeklerden kaynaklanıyor. Mayıs 2022'de Pew tarafından ankete katılan ABD'li yetişkinlerin yüzde 35'i, Covid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana sosyal toplantıların kendileri için daha az önemli hale geldiğini düşünüyordu. Yüz yüze sosyal etkileşim süresi 2000'lerin başından beri azalıyor, ancak bu eğilimin devam edip etmeyeceği hala belirsiz.