03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2023 04:30 | Son Güncelleme: 30.09.2023 23:05

Covid varyantlarının isim babası

Dünya Sağlık Örgütü Omicron’dan sonra Covid-19 virüslerine isim vermeyi bıraktı. Kraken, Eris, Pirola gibi yeni varyantların isim babası ise Kanadalı profesör Ryan Gregory oldu. Tüm dünya onun mitoloji ve yıldızlardan ilham alarak bulduğu bu isimleri kabul ediyor
Profesör Ryan Gregory DSÖ’nün tepkisini çekiyor.
Profesör Ryan Gregory DSÖ’nün tepkisini çekiyor.

Prof. T. Ryan Gregory, Kanada Ontario’daki Guelph Üniversitesi’nde görev yapan 48 yaşındaki bir evrimsel biyolog. Omicron’dan sonra ortaya çıkan dikkate değer alt varyantları takip ederek onlara takma isimler veriyor ve bunları da çok takipçili sosyal medya hesaplarından duyuruyor. Son dönemde adını çok duyduğumuz Eris varyantının isim babası da Gregory’nin ta kendisi.

Gregory’nin, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘izleme altındaki varyantlar’ olarak adlandırdığı mutasyonlu virüsler için bulduğu isimler aylardan beri haber kaynakları, doktorlar ve aşı geliştiriciler arasında kabul görüyor. Bazı virologlar ve kamu sağlığı uzmanları, takma adların karışıklık yarattığını ve riskleri abarttığını söylese de Gregory insanların Omicron alt varyant çorbasını anlamalarına yardımcı olmaya çalıştığını belirtiyor.
Dünya Sağlık Örgütü, 2021 ilkbaharında dikkate değer Covid-19 varyantlarını Yunan alfabesinin harfleriyle adlandırmaya başladı. Örgüt, araştırmacıların kullandığı harf ve numaraların diğerlerinin takip etmesini zorlaştırabileceğini ve varyantları tanımlandıkları yerlere göre adlandırmak istemediklerini söyledi. Örneğin, endişe verici B.1.1.7 varyantı, İngiltere varyantı olarak da adlandırıldı ve Alfa oldu. Onu Beta, Gamma, Delta gibi varyantlar takip etti. Omicron’un 2011 sonlarında ortaya çıkmasından beri ise DSÖ’ye göre hiçbir varyant Omicron’dan ‘yeni bir isim alacak kadar’ farklılaşmadı.

Prof. Gregory ise, “Eğer DSÖ artık Yunan harflerini kullanmayacaksa, neden ihtiyacımız olanları konuşmak için Yunan mitolojik varlıklarını kullanmayalım?” diyerek 2022 yılında potansiyel isimlerin bulunduğu bir Wikipedia bağlantısı paylaştı. Bu önerisi hem medyada hem de bilim çevrelerinde kabul gördü. Kraken ise, İskandinav mitolojisinden seçtiği bir isimdi.