26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Dark Web’in sayfaları sahte Covid aşısı dolu

Dünyada milyonlar aşı sırasının kendilerine gelmesini beklerken, online dolandırıcılar da internetin karanlık odalarında sahte aşı, ilaç ve plazma satışlarıyla milyonlarca dolarlık vurgun yapıyor. Oksijen aşı karaborsasını araştırdı
Dark Web’in sayfaları sahte Covid aşısı dolu

İnternette tecrübeli olanlar bilir. Bizim Chrome, Opera gibi browserla dolaşabildiğimiz açık internet aslında sanal dünyanın sadece yüzde 15’i. Geriye kalan yüzde 85’lik kesim ise “Deep Web” ya da “Dark Web” olarak adlandırılan, erişimin sadece özel bir browser aracılığıyla yapılabildiği karanlık sayfalardan oluşuyor. Burası birçok illegal aktivitenin döndüğü, internetin karanlık yüzü.

Sahte Covid aşıları internetin karanlık yüzünde, izlenmesi çok güç olan Bitcoin’le satılıyor
Sahte Covid aşıları internetin karanlık yüzünde, izlenmesi çok güç olan Bitcoin’le satılıyor

Türkiye’ye yönelik satışlar var

INTERPOL geçtiğimiz haftalarda işte bu alanda yeni bir sahtekarlık için uyarı yaptı. Dolandırıcılar, pandemiyi paraya çevirmek için Dark Web’i kendilerine mecra edinmiş durumda. Depolardan, laboratuvarlardan, hastanelerden çalındığı iddia edilen Covid-19 aşıları burada 250 dolarla 4000 dolar arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Ödemeler takip edilmesi güç olan Bitcoin aracılığıyla yapılıyor. Pfizer, Moderna ve Çin aşılarından, Trump’ı iyileştirdiği ileri sürülen ilaca, Covid geçirmiş kişilerin plazmalarına kadar yüzlerce ilan Dark Web sitelerinde satışta. Uzun süren çabaların ardından bu sitelerden birine girdiğimizde Türkiye’deki binlerce kişinin TC kimlik numaralarından Türk internet abonelerinin kişisel bilgilerine, çalıntı kredi kart numaralarına kadar birçok satışın yapıldığını gördük. Ancak son dönemde asıl popüler olan ise Covid aşı ve ilaçları. Bazı ilanlarda açık açık, “Ben İsrail’e giden Pfizer aşılarının üretildiği tesiste çalışıyorum. Size 25 bin dolara aşıyı yollayabilirim” gibi ifadeler bile yer alıyor. “Satıcı” ile Telegram aracılığıyla haberleşiliyor. Ödeme bitcoin hesabına aktarıldıktan sonra aşının adrese yollanacağı söyleniyor. Hatta aşının belirli bir ısıda kalması gerektiği için özel bir soğutmalı sistem aracılığıyla sevkiyatın gerçekleşeceği yalanı bile söyleniyor. Güvenlik uzmanlarına göre bu tür sahtekarlıklar için açılan Dark Web sitelerinin sayısında Aralık ayına göre yüzde 400 artış var.