28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 25.07.2021 18:10 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Sektör temsilcilerinden aşı şartı talebi

Vaka sayılarındaki artışa karşı önlem alınması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, iki doz aşı şartının getirilmesini talep ediyor
Sektör temsilcilerinden aşı şartı talebi

Türkiye'de 66 milyon 111 bin doz aşı yapılmasına rağmen yeni vaka sayıları artıyor. Artan vakalar 4. dalganın yaşanması endişesi uyandırırken bazı sektör temsilcileri ise yeni önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) "Sonbaharda Covid değil biz kazanalım" başlığıyla yaptığı basın açıklamasında iki öneride bulundu: 1)  1 Eylül 2021 tarihinden itibaren lokanta, kafe, bar, gece kulübü, kıraathane, spor salonları, her türlü müsabaka sahaları, sinema, tiyatro, konser ve düğün ve özel davetlere katılacak kişilerin 2 doz aşıyı yaptırmış olması zorunluluğu getirilsin.

2)  1 Eylül 2021 tarihinden itibaren 2 doz aşısını yaptırmaktan imtina etmiş sektör çalışanlarımızın kanun değişikliği ile, işverenin inisiyatifinde ileri bir tarihe kadar tek taraflı bir karar ile zorunlu ücretsiz izine çıkartılabilmesine olanak tanınsın.
TURYİD, 1 Eylül 2021'den itibaren bi düzene geçileceğinin 1 Ağustos'ta açıklanması halinde, 4 haftalık süre içinde hiç aşı olmamış kişilerin bile iki dozu tamamlamasının sağlanabileceğini diye getirdi.
Açıklamada, aşı yaptırmak istemeyen veya imtina eden kişilerde hitaben “Bu sefer siz evlerinizde kalın biz emeğimize, ekmeğimize ve sosyal hayatımıza sahip çıkalım. Aşı tercih değil toplumsal sorumluluktur" denildi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Özellikle kapalı salonlarda yapılacak kültür faaliyetlerine (sinema, tiyatro, konser vb.) katılım için aşı şartının getirilmesi gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.

Vakalar 10 binin üzerine çıktı

1 Temmuz’dan itibaren tam açılan Türkiye’de yeni vaka sayıları artıyor. 1 Temmuz’da 5 bin 288 olarak açıklanan vaka sayısı, 23 Temmuz ile birlikte tekrar 10 binin üzerine çıktı. 24 Temmuz günü paylaşılan verilere göre 12 bin 382 vaka tespit edildi. 1. doz aşısını olanların oranı ise 25 Temmuz itibarıyla yüzde 63 iken, 2. doz aşısını tamamlayanların oranı yüzde 36. 

Prof. Ceyhan uyarmıştı

16 Temmuz’da Oksijen’e konuşan Prof. Dr Mehmet Ceyhan, kısıtlamaların bir anda kaldırılmasının yol açacağı sonuçlara dikkat çekmişti: “Geçen sene Delta varyantı yoktu, o zaman da 1 Temmuz’da birdenbire tüm tedbirler kaldırıldı. Sonrasını hep birlikte yaşadık. Maalesef yine aynısı yapıldı.  Kısıtlamaları yavaş yavaş kaldırmamız lazımdı. Bazı arkadaşları şaşırarak izliyorum, “Eğer aşılama olmasaydı, vaka sayısı çok daha büyük rakamlara ulaşırdı” diyorlar. Ama böyle olmuyor. Bir kere aşılamayla salgını kontrol altına almanız için toplumsal bağışıklık düzeyine erişmeniz lazım. Toplumun yüzde 80’i aşılanırsa ancak o noktaya ulaşılabilir.