1900’lerde dünyada ulus-devlet kavramının gelişmesine paralel bir ihtiyaç olarak gündeme gelen vatandaşlık eğitimi, ilk kez Fransa’da müfredata girdi. Bu durum pek çok ülkeyi benzer adımlar atma yönünde harekete geçirirken, Avrupa’yı takip eden Osmanlı aydınları da bu gelişmelere kayıtsız kalmadı.
Türk eğitim sistemine vatandaşlık dersleri ilk olarak Tanzimat Dönemi’nde girdi. 1913 tarihli Tedrisat-ı İptidaiye Kanun-ı Muvakkati’ndeki “Osmanlı Coğrafyası”, “Osmanlı Tarihi” ve “Malumat-ı Medeniye” dersleri ortak bir Osmanlı kimliği oluşturulması misyonunun parçasıydı ve nihai gayeleri devlet ile vatandaşları arasındaki bağı güçlendirmekti.
Vatandaşlık eğitiminde dönüm noktası ise Cumhuriyet’in ilanı oldu. Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile tüm eğitim kurumları birleştirilerek ortak vatandaşlık iradesi yönünde en önemli adım atıldı. 1924 ve 1926’da müfredat programlarında yapılan değişikliklerle, ideal Türk vatandaşlarının sahip olması gereken değerlerin çerçevesi belirlendi.
Haber Giriş: 27.10.2023 04:30 | Son
Güncelleme: 27.10.2023 15:01
Bir vatandaş yaratmak
Aynı hedefe yürüyen bir ulus kurmak hiç kolay değildi. İnsanlara önce bir devletin vatandaşı olmanın ne olduğu öğretilmeliydi. Bu işin adresi okullar, rehberi ise vatandaşlık dersi oldu