19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 14.10.2022 12:27 | Son Güncelleme: 14.10.2022 17:29

1880'lerden bir Levi's kot pantolon 76 bin dolara satıldı

New Mexico'da 1880'lerden kalma bir Levi's kot pantolon açık artırmada 76 bin dolara satıldı. 23 yaşındaki bir gencin aldığı pantolon şimdiye kadar satılan en pahalı denim olarak tarihe geçti
1880'lerden bir Levi's kot pantolon 76 bin dolara satıldı

1 Ekim'de, New Mexico'nun kuzeyindeki ücra bir karavan parkında, 1880'lerden kalma bir Levi's kot pantolonu açık artırmada 76 bin dolara satıldı. Alıcı ise San Diego yaşayan 23 yaşında bir genç. Kot pantolonu alan Kyle Haupert, müzayedenin kapanmasından birkaç gün sonra kendisiyle yapılan bir röportajda "Hala şaşkınım, onları satın aldığım için kendime bile şaşırıyorum" dedi. 

Şimdiye kadar ki en pahalı kot

Verilen teklif bu kot pantolonu şimdiye kadar satılan en pahalı kotlardan biri yapıyor. Bir vintage giyim satıcısı olan Haupert, teklifin yüzde 90'ını verirken, kalan yüzde 10'luk kısım 1994'ten beri Los Angeles'taki Denim Doctors mağazasını işleten vintage pazarının yaşlı isimlerinden Zip Stevenson tarafından karşılandı. Pantolona alıcı primi de dahil olmak üzere, toplam 87 bin 400 dolar ödendi.

Yüksek değerdeki Levi's, uçakların, trafik ışıklarının ya da radyoların olmadığı bir döneme ait nadir bir kot pantolon. Birkaç yıl önce, kendini denim arkeoloğu olarak tanımlayan Michael Harris tarafından Amerika'nın batısında terk edilmiş bir maden kuyusunda bulundu. 

Çin karşıtı yıllara kadar uzanıyor

Haupert pantolonun 'bir Pollock' tuvaline benzeterek, "Pantolonun paçaları madencilerin yolu aydınlatmak için kullandıkları mumlardan kalan balmumuyla benek benek olmuş, pantolonda yamalar, askı düğmeleri ve tek bir arka cep gibi sadece o dönemden kalma bir pantolonda bulunabilecek detaylar var" dedi. Ayrıca Stevenson'ın uzmanlığına da güvenerek "O görünmeyeni gördü. Bunların 1880'lerden kalma otantik bir çift olduğunu teyit etmesi konusunda ona güveniyorum" diye konuştu. 

Pantolonun iç kısmında bir cebin üzerine basılmış, "The only kind made by white labor" (Beyaz işçi tarafından yapılan tek tür)  ibaresi yer alıyor. Bir Levi's sözcüsüne göre şirket bu slogan, Çin karşıtı ayrımcılığın yaygın olduğu bir dönemde Çinli işçilerin ABD'ye girişini yasaklayan 1882 tarihli Çin Dışlama Yasası'nın ardından kullandı. Levi's daha sonra, ürünlerinde ve reklamlarında "made by white labor"(beyaz işçi tarafından yapıldı) sloganında yansıtılan kendi Çin karşıtı işgücü politikasını benimsedi. Sözcü, 1890'larda Levi's'ın politikasını bir kenara bıraktığını ve sloganı attığını söyledi. Yasa 1943 yılında yürürlükten kaldırıldı ve 2011-2012 yıllarında Kongre tarafından kınandı. 

Levi's ,San Francisco'da çokça Çinli göçmenin bulunduğu bir bölgede üretiliyordu. Bu yüzden Levi's ırkçı olan "The only kind made by white labor" sloganını benimsedi.

Şirket temsilcisi, Levi's'ın bugün sesini gerçek eşitliği savunmak ve ırkçılığın her türüne karşı mücadele etmek için kullanmaya tamamen kararlı olduğunu söyledi. Denim araştırmacılarına göre, bu ifade sadece kısa bir süre kullanıldı. Haupert, "Bunu görmek çılgınca, bu kotlar işte bu kadar eski" dedi.

Kotlar en az zararla bu güne kadar geldi

Haupert, teklif savaşının yoğunlaştığı bir dönemde Stevenson ile anlaştı. Zip'e yatırım yapıyorum diyen genç vintage koleksiyoncusu, kot koleksiyonu yapan müşterilerden oluşan derin bir Rolodex'e sahip olan Stevenson'ın ileride kotlar için potansiyel bir alıcı bulmaya yardımcı olabileceğini düşündüğünü söyledi. Kritik olan, bunca yıldan sonra kotların neredeyse tamamen bozulmamış olması. Stevenson, "Onları Starbucks'a giderken bile giyebilirsiniz" dedi. Bu kotlar, 1990'lardan beri koleksiyon kotları satan ve bir röportajında "Levi's müzesi dışında dünyadaki tartışmasız en iyi erken dönem kot koleksiyonuna" sahip olduğunu iddia eden vintage uzmanı Brit Eaton tarafından açık artırmada satıldı. Bu kotları Harris'ten yaklaşık beş yıl önce 23 bin dolara satın aldığını söyledi.

Kot pantolonların açık arttırması, Eaton tarafından New Mexico' da düzenlenen dört günlük bir vintage giyim pazarı olan Durango Vintage Festivus'un en önemli etkinliğiydi. Eaton kotlar için "Büyük ilgi göreceklerini biliyordum" dedi. Gerçekten de öyle oldu ve olmaya da devam ediyor. Açık artırmanın videoları internette yüz binlerce kez izlendi. Etkinlik başlangıçta Eaton'ın antika kıyafetlerden oluşan geniş koleksiyonunu barındıracak 12 bin metrekarelik bir depo inşa etmek için fon toplamasının bir yoluydu. Ancak ülkenin dört bir yanından gelen satıcıların anlamlı olan kot pantolonları ve ceketleri satmaya başlamasıyla gelişti. Kıyafetler, geniş Tico Time River Resort'taki  çadırlarda yığınlar halinde satıldı.

Sağlam bir yatırım aracı olarak görülüyor

Haupert beş arkadaşıyla birlikte Güney Kaliforniya'dan buraya gelirken etkinlikten çok az beklentisi vardı. Bunun Fyre Festival of Vintage olacağını düşündüğünü dile getirdi. O başarısız müzik festivalinden daha organize bir etkinlikti ve Haupert ile arkadaşları hafta sonunu diğer satıcılarla birlikte takas yaparak geçirdi. 

Başlangıçta 1880'lerden kalma Levi's'ları satın almaya karar vermemiş olsa da, Haupert nadir bulunmaları nedeniyle bunları sağlam bir yatırım olarak görmeye başladı. Kot pantolonları satın almak aynı zamanda vintage dünyasındaki profilini yükseltmenin bir yoluydu. Müzayededen bu yana Instagram'da binlerce takipçi kazandı. O ve Stevenson, Rolex ya da pahalı bir araba gibi diğer ürünlerle karşılaştırıldığında bu kotların çok daha nadir olduğunu söyledi. Haupert, "Pahalı bir Ferrari istiyorsanız, beş kişiyi arayıp o arabayı alabilirsiniz, bu pantolonları ise hiçbir yerde bulamazsınız" dedi.

Gerçekten de bu yaştaki Levi's'lar nadiren açık artırmaya çıkıyor. 2018 yılında, 1893 yılından kalma denim, Asya'daki bir alıcıya özel bir satışla yaklaşık 100 bin dolara satıldı. Haupert, genç yaşına rağmen altı yıldır eskitilmiş giysiler sattığını ve gerçek vintage olarak bilinen, en azından kabaca 1970'lerden kalma giysiler konusunda uzmanlaştığını söyledi. Pandemi sırasında o ve arkadaşları çöldeki eski evleri karıştırarak solmuş ve genellikle oldukça kârlı olan onlarca yıllık iş ceketleri ve kot pantolonlar bulmaya başladılar.

“Yapabildiğim kadar çok satış yapmaya çalışıyorum”

Haupert, "Tavan arasındaki sandıklardan kot pantolonlar çıkardık, toprakta 2 bin dolara sattığımız kot pantolonlar bulduk" dedi. Lüks bir sedan fiyatına kot pantolon alacak kadar parayı nasıl kazandığına gelince, Haupert taktiğinin her zaman karşısına çıkan her şeyi satmak olduğunu söyleyerek "Yapabildiğim kadar çok satış yapmaya çalışıyorum" dedi.

Son yıllarda, gerçek vintage pazarı, özellikle yerel ikinci el mağazalarında bulunan tişörtlerden veya çok eski olmayan kazaklardan daha nadir bulunan eşyaları arayan gençler arasında büyüdü.  Online bir vintage pazarı olan Bidstitch'in sosyal medya pazarlama müdürü Dylan Gins "Rap tişörtleri gibi daha abartılı türlerin gerçekten popüler ve ana akım olduğu bir dönem vardı. Şimdi bu alan gerçek vintage'a doğru kayıyor gibi görünüyor" dedi. Gins ve birkaç meslektaşı etkinlik için New Mexico'ya uçtu ve açık artırmayı binlerce kişinin izlediği canlı yayın uygulaması Ezze'de yayınladı.

Kot pantolonlar şu anda Stevenson'ın Los Angeles'taki ofisinde duruyor. Değerinin 150 bin dolar olabileceğine inandıkları kotlar için henüz teklif almadı. Ancak onları sergilemek için bir müze veya galeriyle çalışmaya da açıklar. Haupert, "Bunların ne kadar çılgınca olduğunu görmek için gerçekten bizzat yaşamanız gerekiyor, kotları satmak için acele etmiyoruz" dedi.